• home
 • video
 • pas verschenen

  Fraudezaak: Club-fans nuanceren, Coucke en Verhaeghe willen snelle aanpak

  Het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal blijft op volle toeren draaien. Vandaag werden 9 verdachten aangehouden en 19 mensen in verdenking gesteld, Ivan Leko stond weer op het trainingsveld. Scrol hieronder door het nieuws van de dag.

  Dag 3 in een notendop:

  Fase per fase

  1. 13-10-2018.
  2. 21 uur 52. Dit doet ook afbreuk aan heel veel mensen die elke dag in het voetbal alle dagen keihard hun best doen om heel professioneel te werken en vaak de wind van voren krijgen. Club-voorzitter Bart Verhaeghe, ook ondervoorzitter KBVB.
  3. 21 uur 49. "Als sportman ben ik triest. Voetbal speel je fair. Als zou blijken dat het niet fair is, ben je triest. Of het nu 1e provinciale of 1e nationale is, dat doet er niet toe. Ik hoop nog ergens dat het allemaal niet waar zou zijn." . Club-voorzitter Bart Verhaeghe, ook ondervoorzitter KBVB.
  4. 21 uur 30. Van Puyvelde: "Ik was totaal niet verrast van alles wat er gebeurd is".

   Van Puyvelde: "Ik was totaal niet verrast van alles wat er gebeurd is"

  5. 21 uur 20. Verschueren: "Ik spreek me er niet over uit, want ik ken het dossier niet".

   Verschueren: "Ik spreek me er niet over uit, want ik ken het dossier niet"

  6. 21 uur 15. Allijns: "Aan matchfixing had ik echt niet gedacht. Competitie mag niet stoppen".

   Allijns: "Aan matchfixing had ik echt niet gedacht. Competitie mag niet stoppen"

  7. 21 uur 10. Verhaeghe: "Laten we dit momentum gebruiken om positief vooruit te gaan".

   Verhaeghe: "Laten we dit momentum gebruiken om positief vooruit te gaan"

  8. 21 uur . Coucke in De Afspraak op Vrijdag: "Ik steek voor geen enkele makelaar mijn hand in het vuur".

   Coucke in De Afspraak op Vrijdag: "Ik steek voor geen enkele makelaar mijn hand in het vuur"

  9. 19 uur 46. Club Brugge bevestigt: geen onregelmatigheden. Club Brugge heeft op eigen initiatief een specifieke doorlichting georganiseerd met betrekking tot de transacties tussen de geviseerde makelaarsvennootschappen en Club Brugge door haar bedrijfsrevisor BDO. "Deze controle bevestigde dat er over die transacties geen onregelmatigheden in de boekhouding van Club konden worden vastgesteld. Club blijft vragende partij om mee te werken om volledige duidelijkheid te geven aangaande het onderzoek.".
  10. 19 uur 43. Vandenbempt: "Zwitserland wordt een hele uitdaging voor de Rode Duivels".

   Vandenbempt: "Zwitserland wordt een hele uitdaging voor de Rode Duivels"

  11. 19 uur 42. Ethische code bestaat, maar nooit ingevoerd.

   Ethische code bestaat, maar nooit ingevoerd

  12. 19 uur 40. Pijnlijk voor fans van KV Mechelen die club financieel steunden.

   Pijnlijk voor fans van KV Mechelen die club financieel steunden

  13. 19 uur 37. Coucke vraagt doortastende maatregelen.

   Coucke vraagt doortastende maatregelen

  14. 18 uur 31. Marc Coucke in De Afspraak op Vrijdag om 20.40u op Canvas. Ivan De Vadder kijkt in zijn programma terug op de week. En daarin nam en neemt het fraudeonderzoek binnen het Belgische voetbal een enorme hap in. Marc Coucke is te gast in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Pro League. Hij klinkt heel strijdvaardig en wil het kwaad van de makelaars aanpakken. Kijk naar het programma om 20.40u.
  15. 18 uur 29. Coucke wil maatregelen: "Van een ramp een voorbeeld maken".

   Coucke wil maatregelen: "Van een ramp een voorbeeld maken"

  16. 18 uur 19. Het systeem van de makelaars zoals het nu bestaat moet eruit. Ik zie daar 3 zaken: A. een heel nieuwe reglementering, B. transparantie en C. onafhankelijke controle. In alle organen moeten veel meer onafhankelijken zitten. Het eindpunt moet zijn dat ik als voorzitter opgevolgd wordt door een onafhankelijke. We hebben het momentum mee. België kan een voorbeeld zijn in Europa.". Marc Coucke was als voorzitter van de Jupiler Pro League te gast in De Afspraak op Vrijdag.
  17. 18 uur 12. "Ik steek voor geen enkele makelaar mijn hand in het vuur, in die zin dat de reglementering hen momenteel zaken toestaat die in feite niet gezond zijn.". Marc Coucke was als voorzitter van de Jupiler Pro League te gast in De Afspraak op Vrijdag .
  18. 16 uur 36. Boosheid en ontgoocheling heersen bij KVM-fans. "De fans van KV Mechelen zijn bang dat er straffen gaan uitgesproken worden over de club, voor de daden van individuen", weet supportersvertegenwoordiger Gert Van Dyck. "De supporters zijn boos en ontgoocheld, maar ze blijven vooral achter hun club staan." .
  19. 16 uur 12. "Iedereen is aangeslagen, maar we moeten vooruit.". Martijn De Jonge (persverantwoordelijke Waasland-Beveren).
  20. 16 uur 10. "Club Brugge-supporters nuanceren de zaak. Zo erg vinden ze het allemaal niet. Dat Ivan Leko verdacht wordt van witwaspraktijken lijkt wel een fait divers voor de fans.". Sporza-reporter Sammy Neyrinck.
  21. 14 uur 42. Vicepremier Peeters wil fiscale en RSZ-kortingen herbekijken. Kris Peeters (CD&V) wil de fiscale en RSZ-kortingen voor profvoetballers evalueren. "Gezien de kostprijs ervan voor de samenleving, dient het juist gebruik ervan gegarandeerd te worden en kan het niet zijn dat de uitgespaarde bedragen gebruikt worden voor witwastechnieken of andere malafide praktijken", zo redeneert de vicepremier. Donderdag al zei minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) dat ze de RSZ-kortingen voor de voetbalwereld wil herbekijken als de voetbalsector geen orde op zaken stelt.
  22. 14 uur 36. "Beschuldigingen slaan op niets". Volgens Hetty Boons was het contact van Bart Vertenten met makelaar Veljkovic volledig onschuldig. "Ze babbelden als voetbalkenners. Daarom manipuleer je nog geen matchen", klinkt het. "Al die beschuldigingen slaan op niets.".
  23. 14 uur 35. Vriendin Vertenten: "Alles is kapot, om niets". De vriendin van de verdachte scheidsrechter Bart Vertenten begrijpt niks van de zaak. "Heel zijn levenswerk, zijn carrière, is kapot, om niets", zegt Hetty Boons in een gesprek met VTM. "Toen ik hoorde waarom hij opgepakt werd, was ik er redelijk gerust in dat hij hier snel terug thuis zou staan. Maar toen ik dan gisteren de pers zag, escaleerde dat. De beschuldigingen werden steeds zwaarder. Ik viel bijna van mijn stoel." .
  24. 14 uur 34.
  25. 14 uur 27.
  26. 14 uur 27.
  27. 14 uur 27.
  28. 14 uur 26.
  29. 14 uur 26.
  30. 14 uur 25.
  31. 14 uur 24.
  32. 14 uur 21. Interimvoorzitter in Beveren. Ondervoorzitter Jozef Van Remoortel zal bij Waasland-Beveren voorzitter Dirk Huyck tijdelijk vervangen. Huyck mag door zijn betrokkenheid in het fraudeonderzoek in het Belgisch voetbal (maximaal) 3 maanden geen contact hebben met de club. Ook financieel directeur Olivier Swolfs moet de club een tijd loslaten.
  33. 13 uur 41. Advocaat Mary maakt zich boos:.

   Advocaat Mary maakt zich boos:

  34. 13 uur 41. "Geen commentaar" bij KV Mechelen:.

   "Geen commentaar" bij KV Mechelen:

  35. 13 uur 39. 19 mensen in verdenking. In totaal zijn 19 mensen in verdenking gesteld. In de link hierboven leest u wie dat zijn en waarvan ze verdacht worden.
  36. 13 uur 10. Leko: "Geschokt". Ivan Leko heeft zonet met een mededeling gereageerd op zijn nacht in de cel en het verhoor dat hij onderging. "Ik ben echt geschokt. Dit is iets dat je niemand toewenst. Het was vooral moeilijk voor mijn vrienden en familie", zei de coach van Club.
  37. 12 uur 44. Stilte bij KVM. Hoofdaandeelhouder Olivier Somers en financieel directeur Steemans van KV Mechelen zitten in de cel, maar bij de club wil niemand daar commentaar op geven. De spelers trainden vanochtend achter gesloten deuren en hebben spreekverbod tot maandag. Mede-hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx sprak de groep toe, maar ook hij wilde aan de pers niks vertellen.
  38. 12 uur 33. België-Zwitserland. In al deze fraudehectiek is de competitie in 1B dit weekend uitgesteld. De Rode Duivels spelen vanavond wél. Zwitserland is de opponent in de Nations League. Peter Vandenbempt verzorgt het commentaar, al moet hij even de knop omdraaien, vertelde hij vanochtend op StuBru (klik op de link in de tweet hierboven).
  39. 11 uur 41. Waasland-Beveren zonder voorzitter. Dirk Huyck en Olivier Swolfs zijn gisteren vrijgelaten onder voorwaarden. Zo lang het onderzoek loopt, mogen ze geen enkel contact onderhouden met Waasland-Beveren. Een probleem, want Huyck is niet alleen voorzitter, hij bepaalt ook het sportieve beleid. "Onze voorzitter is er een tijdje niet, maar andere mensen van het bestuur zullen zijn taken overnemen. Die zijn ook bekwaam. We twijfelen niet aan zijn onschuld", klinkt het in Beveren.
  40. 11 uur 32. Steun voor Leko. Als u op de link hierboven in de tweet klikt, komt u terecht op een foto-artikel met de steunbetuigingen voor Ivan Leko.
  41. 11 uur 22.
  42. 10 uur 58. Leko krijgt applaus. De sfeer was bedrukt vanochtend bij het begin van de training van Club Brugge. Coach Ivan Leko was present na zijn ondervraging en nacht in de cel in Hasselt, maar was duidelijk nog zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen. Enkele supporters stonden Leko op te wachten en gaven hem een applaus, met de begeleidende slogan "Ivan Leko Bruges Army".
  43. 10 uur 39. Correctie: ex-manager van Leko. Dragan Siljanoski is momenteel niet de manager van Ivan Leko. Sinds februari is Milos Maric de manager van de Club-trainer. Siljanoski wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken.
  44. 10 uur 13. Mortelmans naar huis. Makelaar Walter Mortelmans is vannacht voorwaardelijk in vrijheid gesteld. "Eén van de voorwaarden is dat hij 3 maanden geen contact mag hebben met de pers", zegt zijn advocaat. Walter Mortelmans was de vierde makelaar naast Mogi Bayat, Dejan Veljkovic en Karim Mejjati die opgepakt was in kader van operatie Propere Handen.
  45. 09 uur 23. "Elke tegel omdraaien". "We hopen dat het parket grondig te werk gaat. Want de supporters willen dat elke tegel omgedraaid wordt. We willen weten wie er wel en niet schuldig is. Tot slot willen we dat het gedaan moet zijn met meer achterpoorten dan ingangen. We willen systemen die dit soort misbruiken onmogelijk maken. We vragen de voetbaloverheden (JPL, KBVB, FIFA en UEFA) om hier echt werk van te maken. We vragen de burgerlijke overheden ook om hier een wettelijk kader voor te scheppen", besluit Belgian Supporters.
  46. 09 uur 19. "Fans zijn woest". "De Belgische supporters zijn woest. Blijkbaar zijn zij de enige die consequent trouw blijven aan hun club. De rest zit in nevelen van makelaars en financiële schimmigheid", zegt Belgian Supporters. .
  47. 09 uur 19. "Wedstrijden vervalsen is zowat het ergste dat je tegenover je trouwste stakeholders (de fans) kunt doen. Zonder fans is er geen voetbal, zijn er geen reclame-inkomsten en daalt je tv-contract in waarde.". Belgian Supporters.
  48. 09 uur 17. "Het gaat om snel geldgewin". "Belgian Supporters" heeft een communiqué uitgevaardigd over het lopende onderzoek naar fraude in ons voetbal. Belgian Supporters is een nationale supporterskoepel die fans uit alle geledingen van het Belgische clubvoetbal vertegenwoordigt. "Blijkbaar heb je geen Chinees nodig om het voetbal kapot te maken", klinkt het. "Het lijkt erop dat het in onze eigen gouden torens van de voetbalwereld niet meer om voetbal gaat, maar om snel geldgewin.".
  49. 08 uur 56. "Davy Roef is zelfs niet tot bij de onderzoeksrechter gebracht. Hij is niet in verdenking gesteld van matchfixing of eender welk feit. Hij is dus louter als getuige ondervraagd. Zoiets kan nu eenmaal eenieder van ons overkomen.". Roefs advocaat Walter Damen.
  50. 08 uur 55. Roef vrijuit. Gisteren raakte bekend dat Davy Roef vrijwillig met de speurders meegereden was naar de gebouwen van de federale gerechtelijke politie in Hasselt. De doelman van Waasland-Beveren is rond 23.30u weer naar buiten gewandeld. Roef is alleen gehoord als getuige, niet als verdachte.
  51. 08 uur 53. Manager van Leko aangehouden. Intussen is nog een 9e verdachte aangehouden. Het gaat om de Macedoniër Dragan Siljanoski, de manager van Ivan Leko. Siljanoski was vroeger als voetballer actief bij Antwerp FC. Nu staat hij Club Brugge-trainer Ivan Leko bij en is hij ook manager van onder meer Anderlecht-spits Ivan Santini.
  52. 08 uur 47. Dag 3. Het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal blijft op volle toeren draaien. Woensdag barstte de bom en kwam de zaak in de media. Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen op de voet.