• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Fraudezaak: Club-fans nuanceren, Coucke en Verhaeghe willen snelle aanpak

  Het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal blijft op volle toeren draaien. Vandaag werden 9 verdachten aangehouden en 19 mensen in verdenking gesteld, Ivan Leko stond weer op het trainingsveld. Scrol hieronder door het nieuws van de dag.

  Dag 3 in een notendop:

  Fase per fase

  1. Dit doet ook afbreuk aan heel veel mensen die elke dag in het voetbal alle dagen keihard hun best doen om heel professioneel te werken en vaak de wind van voren krijgen.

   Club-voorzitter Bart Verhaeghe, ook ondervoorzitter KBVB
  2. "Als sportman ben ik triest. Voetbal speel je fair. Als zou blijken dat het niet fair is, ben je triest. Of het nu 1e provinciale of 1e nationale is, dat doet er niet toe. Ik hoop nog ergens dat het allemaal niet waar zou zijn."

   Club-voorzitter Bart Verhaeghe, ook ondervoorzitter KBVB
  3. Van Puyvelde: "Ik was totaal niet verrast van alles wat er gebeurd is"

  4. Verschueren: "Ik spreek me er niet over uit, want ik ken het dossier niet"

  5. Allijns: "Aan matchfixing had ik echt niet gedacht. Competitie mag niet stoppen"

  6. Verhaeghe: "Laten we dit momentum gebruiken om positief vooruit te gaan"

  7. Coucke in De Afspraak op Vrijdag: "Ik steek voor geen enkele makelaar mijn hand in het vuur"

  8. Club Brugge bevestigt: geen onregelmatigheden

   Club Brugge heeft op eigen initiatief een specifieke doorlichting georganiseerd met betrekking tot de transacties tussen de geviseerde makelaarsvennootschappen en Club Brugge door haar bedrijfsrevisor BDO. "Deze controle bevestigde dat er over die transacties geen onregelmatigheden in de boekhouding van Club konden worden vastgesteld. Club blijft vragende partij om mee te werken om volledige duidelijkheid te geven aangaande het onderzoek."
  9. Vandenbempt: "Zwitserland wordt een hele uitdaging voor de Rode Duivels"

  10. Ethische code bestaat, maar nooit ingevoerd

  11. Pijnlijk voor fans van KV Mechelen die club financieel steunden

  12. Coucke vraagt doortastende maatregelen

  13. Marc Coucke in De Afspraak op Vrijdag om 20.40u op Canvas

   Ivan De Vadder kijkt in zijn programma terug op de week. En daarin nam en neemt het fraudeonderzoek binnen het Belgische voetbal een enorme hap in. Marc Coucke is te gast in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Pro League. Hij klinkt heel strijdvaardig en wil het kwaad van de makelaars aanpakken. Kijk naar het programma om 20.40u.
  14. Coucke wil maatregelen: "Van een ramp een voorbeeld maken"

  15. Het systeem van de makelaars zoals het nu bestaat moet eruit. Ik zie daar 3 zaken: A. een heel nieuwe reglementering, B. transparantie en C. onafhankelijke controle. In alle organen moeten veel meer onafhankelijken zitten. Het eindpunt moet zijn dat ik als voorzitter opgevolgd wordt door een onafhankelijke. We hebben het momentum mee. België kan een voorbeeld zijn in Europa."

   Marc Coucke was als voorzitter van de Jupiler Pro League te gast in De Afspraak op Vrijdag.
  16. "Ik steek voor geen enkele makelaar mijn hand in het vuur, in die zin dat de reglementering hen momenteel zaken toestaat die in feite niet gezond zijn."

   Marc Coucke was als voorzitter van de Jupiler Pro League te gast in De Afspraak op Vrijdag
  17. Boosheid en ontgoocheling heersen bij KVM-fans

   "De fans van KV Mechelen zijn bang dat er straffen gaan uitgesproken worden over de club, voor de daden van individuen", weet supportersvertegenwoordiger Gert Van Dyck. "De supporters zijn boos en ontgoocheld, maar ze blijven vooral achter hun club staan."
  18. "Iedereen is aangeslagen, maar we moeten vooruit."

   Martijn De Jonge (persverantwoordelijke Waasland-Beveren)
  19. "Club Brugge-supporters nuanceren de zaak. Zo erg vinden ze het allemaal niet. Dat Ivan Leko verdacht wordt van witwaspraktijken lijkt wel een fait divers voor de fans."

   Sporza-reporter Sammy Neyrinck
  20. Vicepremier Peeters wil fiscale en RSZ-kortingen herbekijken

   Kris Peeters (CD&V) wil de fiscale en RSZ-kortingen voor profvoetballers evalueren. "Gezien de kostprijs ervan voor de samenleving, dient het juist gebruik ervan gegarandeerd te worden en kan het niet zijn dat de uitgespaarde bedragen gebruikt worden voor witwastechnieken of andere malafide praktijken", zo redeneert de vicepremier. Donderdag al zei minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) dat ze de RSZ-kortingen voor de voetbalwereld wil herbekijken als de voetbalsector geen orde op zaken stelt.
  21. "Beschuldigingen slaan op niets"

   Volgens Hetty Boons was het contact van Bart Vertenten met makelaar Veljkovic volledig onschuldig. "Ze babbelden als voetbalkenners. Daarom manipuleer je nog geen matchen", klinkt het. "Al die beschuldigingen slaan op niets."
  22. Vriendin Vertenten: "Alles is kapot, om niets"

   De vriendin van de verdachte scheidsrechter Bart Vertenten begrijpt niks van de zaak. "Heel zijn levenswerk, zijn carrière, is kapot, om niets", zegt Hetty Boons in een gesprek met VTM. "Toen ik hoorde waarom hij opgepakt werd, was ik er redelijk gerust in dat hij hier snel terug thuis zou staan. Maar toen ik dan gisteren de pers zag, escaleerde dat. De beschuldigingen werden steeds zwaarder. Ik viel bijna van mijn stoel."
  23. Scheidsrechter Bart Vertenten en zijn partner op het Gala voor de Speler van het Jaar.
  24. De ene supporter na de andere komt Ivan Leko een hart onder de riem steken.
  25. Een knuffel voor Leko.
  26. Naast het trainingsveld van Club Brugge wappert een Kroatische vlag voor Leko.
  27. Ivan Leko blijft populair in Brugge.
  28. Ivan Leko en een supporter van blauw-zwart.
  29. De fans van Club Brugge steunen Ivan Leko door dik en dun.
  30. Ivan Leko groet de supporters.
  31. Interimvoorzitter in Beveren

   Ondervoorzitter Jozef Van Remoortel zal bij Waasland-Beveren voorzitter Dirk Huyck tijdelijk vervangen. Huyck mag door zijn betrokkenheid in het fraudeonderzoek in het Belgisch voetbal (maximaal) 3 maanden geen contact hebben met de club. Ook financieel directeur Olivier Swolfs moet de club een tijd loslaten.
  32. Advocaat Mary maakt zich boos:

  33. "Geen commentaar" bij KV Mechelen:

  34. 19 mensen in verdenking

   In totaal zijn 19 mensen in verdenking gesteld. In de link hierboven leest u wie dat zijn en waarvan ze verdacht worden.
  35. Leko: "Geschokt"

   Ivan Leko heeft zonet met een mededeling gereageerd op zijn nacht in de cel en het verhoor dat hij onderging. "Ik ben echt geschokt. Dit is iets dat je niemand toewenst. Het was vooral moeilijk voor mijn vrienden en familie", zei de coach van Club.
  36. Stilte bij KVM

   Hoofdaandeelhouder Olivier Somers en financieel directeur Steemans van KV Mechelen zitten in de cel, maar bij de club wil niemand daar commentaar op geven. De spelers trainden vanochtend achter gesloten deuren en hebben spreekverbod tot maandag. Mede-hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx sprak de groep toe, maar ook hij wilde aan de pers niks vertellen.
  37. België-Zwitserland

   In al deze fraudehectiek is de competitie in 1B dit weekend uitgesteld. De Rode Duivels spelen vanavond wél. Zwitserland is de opponent in de Nations League. Peter Vandenbempt verzorgt het commentaar, al moet hij even de knop omdraaien, vertelde hij vanochtend op StuBru (klik op de link in de tweet hierboven).
  38. Waasland-Beveren zonder voorzitter

   Dirk Huyck en Olivier Swolfs zijn gisteren vrijgelaten onder voorwaarden. Zo lang het onderzoek loopt, mogen ze geen enkel contact onderhouden met Waasland-Beveren. Een probleem, want Huyck is niet alleen voorzitter, hij bepaalt ook het sportieve beleid. "Onze voorzitter is er een tijdje niet, maar andere mensen van het bestuur zullen zijn taken overnemen. Die zijn ook bekwaam. We twijfelen niet aan zijn onschuld", klinkt het in Beveren.
  39. Steun voor Leko

   Als u op de link hierboven in de tweet klikt, komt u terecht op een foto-artikel met de steunbetuigingen voor Ivan Leko.
  40. Ivan Leko krijgt applaus van enkele Brugse fans.
  41. Leko krijgt applaus

   De sfeer was bedrukt vanochtend bij het begin van de training van Club Brugge. Coach Ivan Leko was present na zijn ondervraging en nacht in de cel in Hasselt, maar was duidelijk nog zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen. Enkele supporters stonden Leko op te wachten en gaven hem een applaus, met de begeleidende slogan "Ivan Leko Bruges Army".
  42. Correctie: ex-manager van Leko

   Dragan Siljanoski is momenteel niet de manager van Ivan Leko. Sinds februari is Milos Maric de manager van de Club-trainer. Siljanoski wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken.
  43. Mortelmans naar huis

   Makelaar Walter Mortelmans is vannacht voorwaardelijk in vrijheid gesteld. "Eén van de voorwaarden is dat hij 3 maanden geen contact mag hebben met de pers", zegt zijn advocaat. Walter Mortelmans was de vierde makelaar naast Mogi Bayat, Dejan Veljkovic en Karim Mejjati die opgepakt was in kader van operatie Propere Handen.
  44. "Elke tegel omdraaien"

   "We hopen dat het parket grondig te werk gaat. Want de supporters willen dat elke tegel omgedraaid wordt. We willen weten wie er wel en niet schuldig is. Tot slot willen we dat het gedaan moet zijn met meer achterpoorten dan ingangen. We willen systemen die dit soort misbruiken onmogelijk maken. We vragen de voetbaloverheden (JPL, KBVB, FIFA en UEFA) om hier echt werk van te maken. We vragen de burgerlijke overheden ook om hier een wettelijk kader voor te scheppen", besluit Belgian Supporters.
  45. "Fans zijn woest"

   "De Belgische supporters zijn woest. Blijkbaar zijn zij de enige die consequent trouw blijven aan hun club. De rest zit in nevelen van makelaars en financiële schimmigheid", zegt Belgian Supporters.
  46. "Wedstrijden vervalsen is zowat het ergste dat je tegenover je trouwste stakeholders (de fans) kunt doen. Zonder fans is er geen voetbal, zijn er geen reclame-inkomsten en daalt je tv-contract in waarde."

   Belgian Supporters
  47. "Het gaat om snel geldgewin"

   "Belgian Supporters" heeft een communiqué uitgevaardigd over het lopende onderzoek naar fraude in ons voetbal. Belgian Supporters is een nationale supporterskoepel die fans uit alle geledingen van het Belgische clubvoetbal vertegenwoordigt. "Blijkbaar heb je geen Chinees nodig om het voetbal kapot te maken", klinkt het. "Het lijkt erop dat het in onze eigen gouden torens van de voetbalwereld niet meer om voetbal gaat, maar om snel geldgewin."
  48. "Davy Roef is zelfs niet tot bij de onderzoeksrechter gebracht. Hij is niet in verdenking gesteld van matchfixing of eender welk feit. Hij is dus louter als getuige ondervraagd. Zoiets kan nu eenmaal eenieder van ons overkomen."

   Roefs advocaat Walter Damen
  49. Roef vrijuit

   Gisteren raakte bekend dat Davy Roef vrijwillig met de speurders meegereden was naar de gebouwen van de federale gerechtelijke politie in Hasselt. De doelman van Waasland-Beveren is rond 23.30u weer naar buiten gewandeld. Roef is alleen gehoord als getuige, niet als verdachte.
  50. Manager van Leko aangehouden

   Intussen is nog een 9e verdachte aangehouden. Het gaat om de Macedoniër Dragan Siljanoski, de manager van Ivan Leko. Siljanoski was vroeger als voetballer actief bij Antwerp FC. Nu staat hij Club Brugge-trainer Ivan Leko bij en is hij ook manager van onder meer Anderlecht-spits Ivan Santini.
  51. Dag 3

   Het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal blijft op volle toeren draaien. Woensdag barstte de bom en kwam de zaak in de media. Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen op de voet.