Jonge Rode Duivels halen in Zweden hun ticket voor het EK op

  De Belgische beloften hebben zich rechtstreeks geplaatst voor het EK. In hun laatste groepsmatch wonnen de jonge Rode Duivels met 0-3 op het veld van Zweden, goed voor de groepszege en een EK-ticket.

  EK-kwalificatie Beloften
  Zweden 0
  België 3
  • Doelpunten: 29' en 40' Dimata 0-1 en 0-2, 65' Lukebakio 0-3
  • Rode kaart: 41' Ssewankambo (tackle)

  Bekijk een samenvatting van Zweden-België (Proximus)

  Match bij de rust beslist

  In de wetenschap dat een puntje zou volstaan om de groep te winnen, lieten de jonge Belgen aanvankelijk het initiatief aan Zweden. Een gevaarlijke vrije trap van Mbenza - uit de winkelhaak geranseld door de Zweedse doelman - was wel een eerste serieuze waarschuwing voor de Zweden.

   

  België nam gaandeweg de controle over en kwam op het halfuur op voorsprong. Een prima aangesneden vrije trap werd door Dimata binnen gekopt en even later maakte de Anderlecht-spits er op de counter 0-2 van. Tussendoor behoedde Cools de Belgen voor de gelijkmaker.

   

  Zweden moest nog voor de rust met zijn tienen voort nadat Ssewankambo rood gekregen had na een stevige tackle. Met een mannetje meer kwam België niet meer in de problemen en in de tweede helft deed Lukebakio er nog een goaltje bij: 0-3 en het had zelfs nog erger kunnen worden.

  Bondscoach Walem: "Met ambitie naar EK gaan"

  "We wilden de Zweden pijn doen met de snelheid van Dimata, Lukebakio, Mbenza en Schrijvers", vertelde bondscoach Walem na afloop. "En dat is ons gelukt."

   

  "Ik hoop dat de spelers nog groeien tot het EK (dat plaatsvindt in juni volgend jaar). Ze beseffen dat meespelen op het EK een unieke ervaring is. Ze moeten ervan genieten en proberen mooi voetbal op de mat te leggen. We zullen met ambitie naar het EK trekken." 

  Fase per fase

  1. 20 uur 22. Einde. Het laatste fluitsignaal weerklinkt. De Rode Duivels winnen met 0-3 in Zweden en mogen hun EK-ticket boeken.
  2. 20 uur 20. Mbenza faalt in de afwerking. Het is Mbenza niet gegund, al is het deze keer ook wel zijn eigen schuld. Hij heeft een zee van ruimte om de 0-4 binnen te schuiven, maar mikt de bal op Brorsson. Jammer voor Mbenza, want hij zou zeker een goaltje verdienen.
  3. 20 uur 15. De wedstrijd is gespeeld, maar toch vindt Brorsson het nodig om De Sart onderuit te maaien. De scheidsrechter houdt vreemd genoeg zijn gele kaart op zak.
  4. 20 uur 05. Bijna Mbenza. Mbenza speelt een goeie wedstrijd en wil die graag bekronen met een doelpunt. Dat lukt ei zo na: zijn gekruist schot gaat maar nipt voorlangs.
  5. 19 uur 58. Heynen mag de laatste 20 minuten vanaf de bank meemaken. Orel Mangala komt in zijn plaats.
  6. 19 uur 57. Invaller Isak heeft er wel nog zin in. De speler van Dortmund probeert De Wolf te verrassen met een soort overhoekse volley. De bal gaat voorlangs.
  7. 19 uur 55. Lukebakio diept de score uit. Lukebakio telt Zweden definitief uit. Hij neemt een lange bal van Vanlerberghe goed mee en laat de Zweedse goalie geen schijn van kans.
  8. 19 uur 49. Brorsson en Dimata gaan in een duel samen tegen het gras. De scheidsrechter fluit in het voordeel van Zweden. Daar valt iets voor te zeggen, want Dimata hing aan de arm van de Zweed.
  9. 19 uur 48. Alerte De Wolf. Zwden krijgt nog eens een kans. Saletros neemt een vrije trap voor zijn rekening, maar De Wolf is bij de pinken. Hij kan de bal goed klemmen.
  10. 19 uur 47. Rakip probeert Asoro door de Belgische defensie te loodsen. Het balletje is iets te hard en hobbelt over de achterlijn.
  11. 19 uur 44. Andersson is mee opgeschoven op links en wordt aangespeeld tegen de achterlijn. Zijn voorzet komt er niet goed uit en De Wolf kan de bal oprapen. België kan weer gaan bouwen.
  12. 19 uur 39. Bijna 0-3. Met een afstandsschot zet Mbenza bijna de 0-3 op het bord. Zijn loeier verdwijnt net naast de verkeerde kant van de paal.
  13. 19 uur 37. De Zweden pinnen de Belgen meteen vast op hun speelhelft. Een voorzet richting Larsson wordt uit de lucht geplukt door De Wolf.
  14. 19 uur 34. 2e helft. De tweede periode is op gang getrapt. Houden de jonge Duivels hun voorsprong vast tegen 10 Zweden?
  15. 19 uur 18. Rust. De Rode Duivels zitten op rozen na 45 minuten voetballen tegen Zweden. Dimata legde de bal twee keer in het mandje en bovendien staat Zweden met een mannetje minder na de uitsluiting van Ssewankambo.
  16. 19 uur 13. Rode kaart. Het potje van Ssewankambo kookt over. Hij komt er stevig ingevlogen bij een tackle en de ref trekt direct rood. Zweden moet met zijn tienen voort.
  17. 19 uur 11. Dimata slaat weer toe. Meteen na de grote Zweedse kans verdubbelen de Belgen de voorsprong. Dimata wordt in het straatje gestuurd en schuift de bal beheerst door de benen van de Zweedse doelman.
  18. 19 uur 10. Zweden flirt met gelijkmaker. De jonge Duivels incasseren ei zo na de 1-1. Na een corner wordt een kopbal van Ssewankambo van de lijn geveegd door Cools. Hier komt België goed weg.
  19. 19 uur 10. Asoro kan oprukken door het centrum met de bal aan zijn voet. De Belgische defensie staat pal en haalt de angel uit de aanval.