• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Flames maken dankzij zege tegen Italië nog kans op WK

  De Belgische voetbalvrouwen zijn nog altijd in de running om zich voor het eerst in hun geschiedenis te plaatsen voor het WK. Op de slotspeeldag versloegen ze het al geplaatste Italië met 2-1.

  De Red Flames leken voor de start van het laatste tweeluik zo goed als uitgeschakeld voor het WK, maar na een zege tegen Roemenië en wat meeval in de andere groepen was het op de slotspeeldag toch nog mogelijk.

   

  Met Italië trof België wel het zwaarste land uit de groep, maar de Italianen waren eerder al zeker van het WK en waren dus iets minder gemotiveerd. De Flames kwamen goed voor de dag en werden al snel beloond met een aanval uit het boekje over rechts, afgerond door Vanmechelen.

   

  Italië kwam er weinig uit, maar werd door een ondoordachte tackle van Philtjens met een penalty toch weer in het zadel geholpen. Die prik had België nodig, want met een kopie van de eerste goal sloegen de Flames opnieuw toe, opnieuw Vanmechelen.

   

  De 2e helft was niet veel soeps meer. België had nog de meeste dadendrang, maar liep in de extra tijd bijna nog met zijn neus tegen de deur. Italië liet van dichtbij de 2-2 liggen. Omdat IJsland en Denemarken er niet in slaagden hun match te winnen springt België naar het lijstje met de beste tweedes.

  En nu?

  4 Europese landen plaatsen zich voor de barrages voor het WK: België, Nederland (de Europese kampioen!), Denemarken en Zwitserland. Er wordt nu geloot wie tegen wie zal spelen in de halve finales van de barrages, begin oktober. De winnaars daarvan spelen op 5 en 13 november tegen elkaar voor het enige overgebleven ticket.

  Fase per fase

  1. 18 uur 49. Einde: 2-1. De Red Flames doen het! Ze verslaan Italië en plaatsen zich voor de barrages voor het WK. Daar zullen ze met 4 teams vechten voor 1 WK-ticket.
  2. 18 uur 47. Janice Cayman wordt als laatste naar de kant geroepen. Yana Daniëls krijgt nog een paar seconden.
  3. 18 uur 47. Red Flames ontsnappen! Italië krijgt nog een dot van een kans, tot 2 keer toe, maar doelvrouw Evrard redt 2 keer knap. Bij de 2e inzet was het wel offside.
  4. 18 uur 46. 2 minuten extra tijd. .
  5. 18 uur 44. Ella Van Kerkhoven krijgt nog een vijftal minuten om de buit binnen te halen. Matchwinnares Davinia Vanmechelen mag gaan rusten.
  6. 18 uur 40. 84' Weer net niet. Een mooie individuele actie van Wullaert, die zich over de as van het veld een weg naar voren dribbelt en dan nog uitpakt met een goed schot. Giuliani redt, ook op de rebound van Cayman.
  7. 18 uur 37. Bijna 3-1! De Red Flames flakkeren weer op. Eerst met een paar mooie passjes en dribbels in de zone van de waarheid en als klap op de vuurpijl een corner die maar rakelings naast het doel wordt gekopt.
  8. 18 uur 34. De Belgische vrouwen lijken zich tot speldenprikken te beperken. Italië zou de campagne graag ongeslagen afsluiten en zet toch nog eens aan.
  9. 18 uur 31. De populaire Philtjens is de eerste die naar de kant wordt gehaald door bondscoach Serneels. Coutereels komt haar vervangen.
  10. 18 uur 26.
  11. 18 uur 24. Stand van zaken. Er gebeurt niet zo veel meer aan Den Dreef en dus kijken we maar wat vaker naar de scores in de andere duels om de 2e plaats. Europees kampioen Nederland dreigt van 1 naar 2 te zakken (en dus een potentiële tegenstander te worden van België), want het staat 2-1 achter in Noorwegen. Denemarken en IJsland staan nog altijd achter en Schotland heeft Albanië op 1-1 laten komen. Ook een nederlaag van Schotland zou België in de kaart spelen.
  12. 18 uur 17. 60' België op zoek naar 3-1. Knap werk van Wullaert, die Deloose vrij kan spelen. Haar voorzet gaat net aan Cayman voorbij.
  13. 18 uur 14. Veel spektakel valt er niet meer te beleven na de rust. De Red Flames moet opletten dat ze zich achteraf niet beklagen dat ze de kloof hadden moeten uitdiepen.
  14. 18 uur 08. Denemarken en IJsland op achterstand. IJsland staat nog altijd 0-1 achter tegen Tsjechië en intussen is ook Denemarken op een 0-1-achterstand gekomen tegen Zweden. België hoeft maar één van beide landen voorbij te steken voor de barrages.
  15. 18 uur 06. België is met aanvallende intenties aan de 2e helft begonnen, maar voorlopig levert dat niets op.
  16. 18 uur 02. 2e helft. We zijn begonnen aan de 2e helft.
  17. 17 uur 53. "Blijkbaar zijn we er op dit moment bij, maar daarna is het nog een hele weg om het WK te halen. Het zou in ieder geval fantastisch zijn.". Bart Verhaeghe, de vicevoorzitter van de KBVB, is aanwezig op de match.
  18. 17 uur 47. Rust: 2-1. De Red Flames hebben zich virtueel geplaatst voor de barrages, dankzij 2 goals van Vanmechelen. Ze moeten dit resultaat wel nog 1 helft vasthouden en op de andere velden mag er niet veel meer veranderen aan de score.
  19. 17 uur 40. 45' Bijna 2-2! De scheidsrechter had al bijna gefloten, maar Italië krijgt nog een enorme kans. Een cross vanaf links komt bij de vrijstaande Girelli, die van dichtbij de bal over werkt.
  20. 17 uur 39. België zet nu wel door na het doelpunt. Italië komt er niet meer uit. Een 3e Belgische doelpunt zou wel voor meer rust in de tent zorgen.
  21. 17 uur 35.
  22. 17 uur 33. 35' GOAL Vanmechelen: 2-1. België lijkt dan toch nog met een voorsprong de rust te halen. De 2e goal van Vanmechelen, een kopie van de eerste. Deze keer heeft Vanmechelen wel 2 pogingen nodig om Giuliani te vloeren.
  23. 17 uur 32. 32' Bijna Belgisch antwoord. Het doelpunt heeft België weer wakkergeschud. Biesmans is het eindstation van een aanval over verschillende stations, maar haar geplaatste schot wordt afgeblokt.
  24. 17 uur 32.
  25. 17 uur 31. 30' GOAL voor Italië: 1-1. Domper op de Belgische feestvreugde, want Girelli stuurt Evrard de verkeerde kant op.
  26. 17 uur 30. 30' Penalty voor Italië. Op een diepe bal moet Philtjens aan de noodrem trekken. De ref twijfelt even, maar geeft dan toch (terecht) een penalty.
  27. 17 uur 27.
  28. 17 uur 23. 22' Optimistische poging. Na een Italiaanse hoekschop breekt België uit. Voorlopig nog niet zo fel als de Rode Duivels tegen Japan, maar er volgt toch een kans uit. Wullaert legt aan, maar schiet hoog over.
  29. 17 uur 19. 18' Nog eens Belgisch kansje. Wullaert speelt Cayman diep, maar de Italiaanse doelvrouw is net iets eerder op de bal.
  30. 17 uur 17.
  31. 17 uur 16. Virtueel naar barrages. Intussen is Tsjechië op voorsprong gekomen tegen IJsland. Dat is positief voor de Flames, want IJsland is een concurrent voor de beste tweedes. Virtueel is België nu dus zeker van de barrages.
  32. 17 uur 16.
  33. 17 uur 15.
  34. 17 uur 13. 12'. Het niveau van de wedstrijd is wat ingezakt. België lijkt het onder controle te hebben.
  35. 17 uur 09. Als we even op de andere velden kijken, dan zien we dat Noorwegen al 2-0 voorstaat tegen Nederland. Dat is geen goed nieuws voor België, want bij een Noorse nederlaag zouden de Flames over Noorwegen springen in de ranking van de tweedes. In de andere duels die ertoe doen, staat het nog 0-0.
  36. 17 uur 06. 6' GOAL Vanmechelen 1-0. De Red Flames kunnen - in tegenstelling tot vrijdag tegen Roemenië - nu wel vroeg scoren. Een goeie aanval over rechts eindigt bij De Caigny, die perfect voorzet op de inkomende Vanmechelen.
  37. 17 uur 02. 2' Eerste kans België. Op de counter laat ook België zich een eerste keer opmerken, maar Vanmechelen schiet de kans naast.
  38. 17 uur . 1' Meteen kans voor Italië. De Italiaanse vrouwen laten meteen hun aanvallende intenties zien met een gevaarlijke voorzet kort na de aftrap.
  39. 16 uur 59. Emotioneel moment. De weduwe van Marc Lesenfants, de overleden voorzitter van het Belgische vrouwenvoetbal, krijgt voor de aftrap bloemen uit handen van kapitein Zeler. Ze moet vechten tegen de tranen. We beginnen straks ook met een minuut stilte. Gisteren raakte trouwens bekend dat de nieuwe voorzitter David Delferière is, de vader van topref Sébastien.
  40. 16 uur 55. Volksliederen. De vrouwen zingen de longen uit hun lijf bij de volksliederen. Ze hebben er zin in!
  41. 15 uur 21. 4 beste tweedes spelen barrages. Als de Red Flames de barrages willen spelen, moeten ze niet alleen Italië verrassen. Ze moeten ook hopen op puntenverlies van de concurrentie. De 4 beste tweedes bikkelen om de laatste WK-tickets. Nu staat België 6e in het klassement van de tweedes.
  42. 15 uur 20. De Red Flames zijn er klaar voor.

   De Red Flames zijn er klaar voor

  43. 15 uur . D-day Red Flames. Over twee uur spelen de Belgische voetbalvrouwen in de WK-voorronde tegen Italië. De opdracht is niet min. De Red Flames moeten de groepswinnaar verrassen om nog kans te maken op de barrages.