Vanaken, Verstraete, Castagne en Trossard nieuw bij de Rode Duivels

  Bondscoach Roberto Martinez heeft 4 nieuwkomers opgeroepen voor de aanstaande matchen tegen Schotland en IJsland. "Ze hebben het recht verdiend om te worden uitgenodigd", zegt Martinez.

  "Nieuwkomers delen een geweldige mentaliteit"

  Roberto Martinez behield voor zijn selectie het vertrouwen in de Rode Duivels die een derde plaats afdwongen op het WK in Rusland. Enkel Kevin De Bruyne en Adnan Januzaj waren niet beschikbaar door blessures. Dat gaf de bondscoach de kans om 4 nieuwe namen te selecteren: Leandro Trossard, Timothy Castagne, Birger Verstraete en Hans Vanaken.

   

  "De spelers van het WK in Rusland verdienden het om er opnieuw bij te zijn", zei Martinez. "Maar dit is de ideale kans om nieuwe jongens bij de groep te betrekken. Ze hebben het recht verdiend om te worden uitgenodigd. Dit is een goede kans, maar nu moeten ze tonen dat ze er klaar voor zijn."

   

  "Hans Vanaken presteert heel constant. Hij is een veelzijdige speler die zowel een aanvallende als een verdedigende rol op zich kan nemen op het middenveld. Ik was onder de indruk van zijn wedstrijd tegen Anderlecht. Hij wil altijd de bal hebben en heeft er ook de technische kwaliteiten voor."

   

  "Birger Verstraete kan tactisch een enorme bijdrage hebben. Het werk dat hij verzet bij AA Gent, is indrukwekkend. We hebben zo'n type speler nodig in de ploeg, want zo hebben we er nog maar eentje."

   

  "Leandro Trossard is heel goed in 1-tegen-1-posities. Hij pas heel goed in het systeem dat we vandaag al spelen bij de Rode Duivels. Hij is het toonbeeld van de goede periode die Genk nu doormaakt. Timothy Castagne is enorm veel gegroeid bij Atalanta en kan op verschillende posities spelen. Bovendien delen ze alle vier een geweldige mentaliteit."

  "Dennis Praet had een plek verdiend"

  Roberto Martinez had graag nog een nieuwkomer aan zijn selectie toegevoegd. "Dennis Praet had zeker een plek verdiend, als hij geen blessure had. Hij speelt enorm sterk op dit moment. Hij moest vechten bij Sampdoria, maar heeft zijn rol gevonden. Helaas is hij geblesseerd, maar we houden hem in de gaten."

   

  "Of Dimata in aanmerking komt? Hij maakt indruk bij Anderlecht en kan dat nu ook bewijzen bij de U21. Daar verdien je het recht om bij de Rode Duivels te komen. Die essentiële stap mogen de jonge spelers niet overslaan."

  Fase per fase

  1. 12 uur 37. Einde persconferentie. Tot zover de persbabbel van Roberto Martinez. U kunt hieronder nog eens alles nalezen.
  2. 12 uur 34. Welke rol krijgen de nieuwkomers? "Trossard is heel goed in 1-tegen-1-posities. Hij past heel goed in het systeem dat we vandaag spelen bij de Rode Duivels. Hij kan links en rechts spelen in de voorhoede. Vanaken heeft veel talenten. Hij kan een verdedigende, maar ook aanvallende rol op zich nemen op het middenveld. Ik was onder de indruk van zijn wedstrijd tegen Anderlecht. Hij heeft een goede timing en wil altijd de bal hebben. Hij heeft er ook de technische kwaliteiten voor. Ze zijn allebei perfect in te passen in het systeem.".
  3. 12 uur 34. Chadli naar Monaco? "Als je wacht op een transfer, dan is het belangrijke dat ze een goede plek vinden en een seizoen kunnen meedraaien. Dit kon een belangrijke stap zijn in de carrière van Chadli.".
  4. 12 uur 33. "Of Dimata een kans maakt? Hij maakt indruk bij Anderlecht en kan dat nu ook bewijzen bij U21. Daar verdien je het recht om bij de Rode Duivels te komen. Ze hebben nu vier belangrijke wedstrijden om zich te plaatsen voor het EK. Maar die essentiële stap mogen ze niet overslaan.".
  5. 12 uur 32. Waarom geen Belgische T3? "Dat is een persoonlijke keuze", zegt Martinez. "Ik voel dat we een jonge Belgische coach kunnen gebruiken in onze staf. Er is veel ervaring in de Belgische competitie, maar die hebben allemaal al een rol. Daarom willen we onze keuze niet overhaasten. Er zijn nog enkele opties en die houden we open. Het kan dus voor de toekomst.".
  6. 12 uur 30. T3 van Martinez is Shaun Maloney. De Schot Shaun Maloney neemt de plaats van Henry in als T3. "Hij is een speler met wie ik heb gewerkt", aldus de bondscoach. "Hij weet hoe wij werken en is iemand die een mooie trainerscarrière in het verschiet heeft. Hij is heel gepassioneerd en kijkt naar de details. Hij heeft het potentieel om een topcoach te worden. Celtic staat het toe dat hij ook bij de Rode Duivels meedraait.".
  7. 12 uur 28. Blessure Dennis Praet . "Eén speler was er zeker bij geweest, als hij geen blessure had", zei Martinez eerder op de persconferentie. Dat blijkt nu Dennis Praet te zijn. "Hij speelt enorm sterk op dit moment. Hij moest vechten bij Sampdoria, maar hij heeft zijn rol gevonden. Helaas is hij geblesseerd. Maar we houden hem in de gaten.".
  8. 12 uur 25. "Birger Verstraete heeft indruk gemaakt. Hij speelt heel constant en trekt de aandacht steevast op een positieve manier naar zich toe. Het werk dat hij verzet bij Gent, is indrukwekkend. We hebben zo'n type speler nodig in de ploeg. We hadden slechts één speler die zijn rol kon vertolken. In de Jupiler Pro League heeft hij echt mijn aandacht getrokken.".
  9. 12 uur 22. Moest je Henry overtuigen? "Het groepsgevoel was heel sterk in Rusland", verklaart Martinez. "Dit is een mooie kans om het goede werk voort te zetten. Henry wacht op een mooie kans, maar het moet wel beter zijn dan het werk bij de Rode Duivels. We moesten hem niet overtuigen, maar hem de kans geven om zijn rol verder te ontwikkelen. Of hij twee jaar zal blijven? Dat weet je nooit in het voetbal. Maar dat is wel de ambitie.".
  10. 12 uur 22. "Onze focus ligt nu volledig op de Nations League. Zo'n internationaal toernooi kan het verschil maken, omdat de oefenwedstrijden verdwenen zijn. Elke wedstrijd heeft nu inzet. Dit is een nieuw format, dat nodig was.".
  11. 12 uur 21. Blessure van De Bruyne? "Het was een ongeluk tijdens training. Het ligament van zijn knie is geraakt, maar er zal niet worden geopereerd. Dat is positief nieuws. We verwachten hem terug in de komende drie maanden. Dat is een ontgoocheling, maar we moeten zorgen dat hij klaar is voor de cruciale wedstrijden.".
  12. 12 uur 20. Martinez heeft niet naar het team gekeken waar de Rode Duivels spelen. "Ze maakten indruk bij de U21 en door de blessures en de oefenwedstrijden is dit de ideale kans om ze bij de groep te betrekken. Dit is een goede test, ze moeten tonen dat ze er klaar voor zijn. De nieuwe Belgische generatie staat klaar.".
  13. 12 uur 18. Verrassende nieuwe namen: Castagne, Trossard, Verstraete en Vanaken. "De spelers in Rusland verdienden om erbij te zijn. We missen De Bruyne en Adnan Januzaj door blessures. Nu is het een mooie kans om er nieuwe jongens bij te halen. Vanaken presteert heel constant en verdient het recht. Birger Verstraete kan tactisch een enorme bijdrage hebben. Trossard is het toonbeeld van de goede periode van Genk. Castgane groeit enorm veel en kan op verschillende posities spelen. Ze delen alle vier een geweldige mentaliteit.".
  14. 12 uur 10. Waarom Henry? "Hij heeft veel ervaring, kent onze manier van werken en kan onze spelers iets bijbrengen. Er wacht hem een mooie toekomst als trainer", zegt Martinez. "Henry wil hem concentreren op zijn carrière als coach. We zijn dan ook blij dat hij wil blijven en onze opdracht voortzetten die we zijn gestart in Rusland. Er komen nieuwe spelers bij en we willen even goed zijn in de Nations League.".
  15. 12 uur 08. De namen. Courtois, Mignolet, Sels, Casteels, Vertonghen, Vermaelen, Alderweireld, Dendoncker, Boyata, Kompany, Meunier, Castagne, Chadli, Carrasco, Dembélé, Witsel, Fellaini, Vanaken, Verstraete, Eden Hazard, Tielemans, Trossard, Batshuayi, Mertens, Lukaku, Benteke, Thorgan Hazard.
  16. 12 uur 05. "Voor de eerste twee wedstrijden wordt Thierry Henry T2", vertelt Martinez. "De staf voor het WK blijft belangrijk deel van dit team.".
  17. 11 uur 58. Geen Kevin De Bruyne. Martinez zal wellicht niet verrassen: de vaste namen van het WK zullen ook nu wel hun plekje krijgen. Enkel Kevin De Bruyne is zeker out met een zware knieblessure.
  18. 11 uur 57. Twee duels voor Rode Duivels. Op 7 september staat de eerste opdracht na het WK op het programma voor de Rode Duivels: Schotland. Vier dagen later wacht IJsland in de nieuwe Nations League. Welke Rode Duivels neemt Roberto Martinez mee?