Tienduizenden supporters feliciteren bronzen Duivels in hartje Brussel

  De Rode Duivels hebben een uitzinnige mensenmassa begroet na hun bronzen prestatie op het WK in Rusland. Eden Hazard ontpopte zich tot ceremoniemeester van het volksfeest.

  Koning Filip: "Volgende keer winnen jullie"

  De tournee van de Rode Duivels in Brussel begon 's middags in het Kasteel van Laken. Daar had de koning de WK-helden uitgenodigd voor een glaasje.

   

  "In naam van alle Belgen wil ik jullie bedanken voor jullie prestatie op het WK. Jullie behoren tot de beste 3 voetballanden ter wereld. Dat betekent veel. Nog eens bedankt, de volgende keer willen jullie", sprak koning Filip.

   

  De vorst had ook een anekdote. "Gisteren waren we toevallig in het Engelse koningshuis. Toen de match afgelopen was, kreeg ik te horen dat jullie gewonnen hadden. De Engelse koningin heeft me gefeliciteerd."

   

  Toby Alderweireld maakte het niet mee. De verdediger lag ziek in bed.

  Vincent Kompany neemt een selfie.

  Opvallend, Marouane Fellaini en Youri Tielemans hebben een jeans aangetrokken. Hadden ze hen de dresscode niet meegedeeld?

  De Rode Duivels gaan op de foto met het koningspaar.

  Door de mensenzee naar de Grote Markt

  Na het bezoek aan de koning trokken de Rode Duivels in een open bus door hartje Brussel. Duizenden mensen kwamen de Gouden Generatie feliciteren in de hoofdstad. Motards moesten de mensenzee opensplijten om de weg vrij te maken.

   

  Op de bus was het dolle pret bij de Rode Duivels. De Rode Duivels staken de draak met Mousa Dembélé, Jan Vertonghen trok een blik bier open en ook de bondscoach amuseerde zich kostelijk.

  Frieten in het stadhuis

  Iets voor 15u kwamen de Rode Duivels op het stadhuis aan. Daar werden ze getrakteerd op een pak friet. De voetballers gooiden zich als hongerige leeuwen op de Belgische lekkernij. En neen, Eden Hazard wilde niet delen.

  Hazard steelt de show op het balkon

  En dan was het eindelijk tijd voor de balkonscène op de Grote Markt. Eden Hazard ontpopte zich tot ceremoniemeester. Eerst zette hij zich achter de draaitafels om de Belgische fans op te hitsen. Daarna ontpopte Hazard zich als mc.

   

  "Dit hadden we helemaal niet verwacht. We zijn erg trots. Al die Belgische kleuren, geweldig", sprak hij. Ploegmaat Axel Witsel beloofde dan weer dat ze de volgende keer mét de beker op het balkon staan.

   

  Om 16u was de huldiging afgelopen. Vol trots konden de 40.000 supporters weer naar huis.

  "Once in a lifetime. Of neen, hopelijk is het dat niet"

  Moe, maar voldaan trokken de Rode Duivels terug naar de spelersbus. "Ik ben supertrots", zei Jan Vertonghen. "Once in a lifetime. Of neen, hopelijk is het dat niet."

   

  "Ik had niet verwacht dat er zo veel volk zou staan", gaf Dries Mertens toe. "Op een WK besef je dat niet. Je voetbalt, je reist en je slaapt."

   

  "We hadden wel video's gezien in Rusland, maar wat we hier te zien kregen, was echt ongelooflijk", getuigde Thomas Vermaelen. "Een unieke ervaring. En daar zijn we de fans ook erg dankbaar voor."

   

  "Het doet ons erg veel plezier om al die vrolijke gezichten te zien. Het is een prachtige dag voor België", besloot bondscoach Roberto Martinez de vooruitgeschoven nationale feestdag.

  Fase per fase

  1. 16 uur 32.
  2. 16 uur 17.
  3. 16 uur . Meunier laat de hele Grote Markt springen.

   Meunier laat de hele Grote Markt springen

  4. 15 uur 59. "Een waan-zin-ni-ge sfeer! Ik voelde België. De Wever is kansloos. Of mag ik dat niet zeggen?". Jan Mulder.
  5. 15 uur 57. De huldiging op de Grote Markt is afgelopen. Volgens de politie hebben vandaag 40.000 supporters de Rode Duivels begroet in Brussel.
  6. 15 uur 56. "Dankjewel voor dit grote moment.". Bondscoach Roberto Martinez pent enkele mooie woorden neer.
  7. 15 uur 55. Rode Duivels zetten hun handtekening in het Gulden Boek van de stad Brussel.

   Rode Duivels zetten hun handtekening in het Gulden Boek van de stad Brussel

  8. 15 uur 54. Gulden Boek. Terwijl de supporters blijven feesten, gaan de Rode Duivels het Gulden Boek van de stad Brussel tekenen.
  9. 15 uur 52. Bromance. De Rode Duivels spelen mekaar de micro door. Een voor een mogen ze het publiek toespreken. Vincent Kompany vindt het tijd voor muziek, maar dat hoeft nog niet voor Eden Hazard. Hij schreeuwt zijn broer Thorgan toe dat hij van hem houdt.
  10. 15 uur 48. De Bruyne: "Mijn Frans is slecht, maar het kan me geen fluit schelen".

   De Bruyne: "Mijn Frans is slecht, maar het kan me geen fluit schelen"

  11. 15 uur 47. "Merci, jullie zijn de beste fans!". Thibaut Courtois.
  12. 15 uur 47. "Het kan me geen fluit schelen (lacht).". Kevin De Bruyne zegt wat Eden Hazard en Axel Witsel hem influisteren.
  13. 15 uur 47.
  14. 15 uur 45. "De volgende keer staan we hier met de beker!". Axel Witsel doet een belofte.
  15. 15 uur 45. Eden Hazard amuseert het publiek met een spelletje "van voor, naar achter, van links, naar rechts".
  16. 15 uur 44. "Hartelijk bedankt voor jullie steun. Hopelijk hebben we jullie trots gemaakt.". Romelu Lukaku.
  17. 15 uur 41. Januzaj eert Fellaini.

   Januzaj eert Fellaini