Ga naar de inhoud
UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin
UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin

UEFA-preses over succes van Europese landen op WK: "Geen toeval"

 ma 9 juli 2018 20:38

Een dag voor de halve finale tegen Frankrijk hebben de Rode Duivels nog een keer getraind in hun thuisbasis, waarna ze afgereisd zijn naar Sint-Petersburg. Daar spraken Roberto Martinez en Kevin De Bruyne met de pers.

Fase per fase

20:09

Cakir fluit Kroatië-Engeland

De Turkse scheidsrechter Cüneyt Cakir moet Kroatië-Engeland in goede banen leiden, met de Nederlander Björn Kuipers als 4e scheidsrechter. De 41-jarige Cakir floot op dit WK al Marokko-Iran en Nigeria-Argentinië. Vier jaar geleden mocht de Turk met Nederland-Argentinië ook al een halve finale leiden.
20:09
Cüneyt Cakir
20:02

UEFA-baas: "Europees voetbal is beter"

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin is niet verrast dat de Europese landen het hoogste woord voeren op de Wereldbeker. "Dat is geen toeval. Het voetbal in Europa is nu eenmaal beter georganiseerd. Er is meer infrastructuur, meer technische begeleiding. We werken helemaal anders dan andere continenten en dat verschil wordt elk jaar groter."
20:00
Aleksander Ceferin
19:56

"België topfavoriet"

Volgens statistiekenbureau Gracenote is België de nieuwe topfavoriet om het WK te winnen. De Rode Duivels doen met 30% kans nipt beter dan Frankrijk (29%). Engeland heeft 24% kans, Kroatië (17%) volgt als vierde. Voor de start van het WK was Brazilië (21%) de topfavoriet volgens Gracenote. België was toen pas 9e met 4%.
18:42

De Bruyne: "Het kan dat de wedstrijd tegen Frankrijk meer gesloten wordt"

18:36
"Het werk van Marc Wilmots was goed. Ik heb het nog proberen te verbeteren. Zijn goal tegen Brazilië werd onterecht afgekeurd, dus hopelijk hebben we nu wat wraak kunnen nemen."
18:36
Vier Europese teams in de halve finales, maar geen Zuid-Amerikanen? "Daar heb ik geen verklaring voor. Brazilië was favoriet, maar ze verloren in de kwartfinales."
18:34
"De Bruyne kreeg te weinig erkenning in de groepsfase. Misschien was zijn rol minder aantrekkelijk, maar tegen Panama en Tunesië was hij wel belangrijk. Hij is een moderne spelmaker. Hij gaat nog sneller dan je kan zien. Maar hij kan verschillende rollen aan, de ene rol aantrekkelijker dan de andere. Maar altijd speelt hij op het hoogste niveau."
18:32
"Tegen Brazilië had ik als coach veel werk. We veranderden onze aanpak en moesten op andere aspecten letten. Ik moest de spelers dus veel helpen. Je moet bijna kunnen voorspellen wat er zal gebeuren in balbezit. Normaal vertrouw ik mijn spelers en kijk ik graag naar de wedstrijd. Hopelijk is het tegen Frankrijk dus rustiger."
18:31

"Henry was het perfecte ontbrekende puzzelstukje"

Opnieuw komen de Fransen met Thierry Henry op de proppen. "Ik werk al twaalf jaar samen met mijn technische staf. We hadden echter geen internationale ervaring: de knowhow over het winnen van een WK. Dat brengt Henry. Hij leidt ze het onbekende in. Hij heeft veel oog voor details. Het was het perfecte ontbrekende puzzelstukje in onze werking."
18:29
"Als je in de Premier League hebt gewerkt, weet je wel dat België enorm veel talent heeft. Het Belgische voetbal is uniek: veel techniek, heel slim spel. Het team is toegewijd om te verbeteren. Dat proces is nu al twee jaar bezig. Zo creëer je een groep, die zo goed mogelijk wil zijn. Ze delen dezelfde visie en willen België trots maken."
18:27
Kanté vs. Hazard? "We zijn heel sterk als groep. We geven een individu niet te veel verantwoordelijkheid, het is een gedeelde teamprestatie. Iedereen doet zijn deel. Meunier is nu geschorst, maar alle spelers zijn klaar om over te nemen."
18:26
"Decompressie? Daar vrees ik niet voor", zegt Martinez. "Een halve finale op het WK is uniek. We willen nog beter spelen dan tegen Brazilië. Tegen Frankrijk weet je dat 90 minuten concentratie nodig zal zijn. We zullen minstens even sterk moeten zijn. We respecteren de kwaliteit van Frankrijk. Veel spelers delen een kleedkamer in de competitie en kennen elkaar goed."
18:24
Nog eens terug naar de tactische ingrepen tegen Brazilië. "Het is niet eenvoudig om met drie verdedigers te spelen. Zo komt er veel ruimte vrij, maar we hebben dat goed gedaan. Soms moet je vier verdedigers gebruiken om problemen te vermijden. Tegen Brazilië en de laatste 20 minuten tegen Japan hebben we dat gedaan. Gelukkig is mijn selectie buigzaam genoeg om te wisselen."
18:23
"Marouane Fellaini is een teamspeler met een geweldige winnaarsmentaliteit. Hij verstaat dat elke actie telt. Hij gooit zich altijd volledig en met zijn lengte kan hij iedereen problemen bezorgen. Bovendien is hij technisch heel sterk", opent Martinez.
18:21

"Het is een unieke kans voor België om een halve finale te spelen."

Roberto Martinez
18:21

Roberto Martinez neemt over

Voor Kevin De Bruyne zit de persbabbel erop, Roberto Martinez neemt de microfoon over.