Tom Pidcock knalt in slotronde het decor in, Eli Iserbyt boekt emotionele zege in Baal

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Baal
  trophy Eli Iserbyt
  einde
  startfinish
  01234567

  Dramatiek in Baal. Tom Pidcock domineerde in de Grote Prijs Sven Nys, maar de Brit maakte in de laatste ronde een cruciale fout na een prangend kat-en-muisspel met de tandem Iserbyt/Vanthourenhout. Iserbyt knalde een gehavende Pidcock ultiem nog voorbij.

  Veel slechter kon Tom Pidcock zijn jaar niet beginnen.

   

  Nadat hij een uur de veldrit in Baal controleerde, werd een zoveelste stuurfout de wereldkampioen in de slotronde fataal. Met een spectaculaire sprong tuimelde hij het publiek in, Vanthourenhout en Iserbyt lagen op vinkenslag.

   

  Eerst probeerde Vanthourenhout de Brit af te schudden, maar die pikkelde op karakter nog mee. Wanneer ploegmaat Iserbyt overnam, was het vet helemaal van de soep.

   

  Zwaar gehavend bolde Pidcock over de streep op een derde plek. Eli Iserbyt behield zijn voorsprong en vierde een emotionele overwinning na wekenlang blessureleed. Vanthourenhout gunde het zijn maatje.

   

  Iserbyt diept met de zege in de Grote Prijs Sven Nys zijn voorsprong uit op Lars van der Haar in het klassement. De Nederlander reed een eenzame koers en werd 4e op ruim een minuut.

  Pidcock: "Hopelijk kwam mijn crash op televisie"

  Tom Pidcock: "Ik ben een beetje geschokt. Het was een domme crash, maar ik hoop dat het tenminste op televisie was. Ik voelde me niet goed vandaag en wilde een snelle laatste ronde maken. Dat was geen goed idee op dit parcours." 

   

  "Ik deed geen domme dingen, maar een foutje is snel gebeurd. Ik heb wat last van mijn been, dus we zullen moeten afwachten wat het geeft."

  Uitslag GP Sven NysUitslag GP Sven Nys

  Fase per fase

  1. 16 uur 03 match afgelopen
  2. 16 uur 01. Pidcock moet alle zeilen bijzetten om naar Eli Iserbyt te rijden. Maar de leider in de X²O-trofee geeft niet af. Pidcock maakt opnieuw een fout en moet nu ook Vanthourenhout ook laten gaan. Een baaldag. .
  3. 16 uur . Iserbyt lijkt vertrokken voor een zege. Hij neemt afstand van Pidcock, ploeggenoot Vanthourenhout blijft braaf in het wiel van de Brit. .
  4. 16 uur . Bangelijke beelden! Pidcock vliegt over omheining na fantasietje in het slot.

   Bangelijke beelden! Pidcock vliegt over omheining na fantasietje in het slot

  5. 15 uur 57. Plots een omwenteling! Pidcock vliegt even het publiek in op het wasbord en moet Vanthourenhout voor laten gaan. Het wordt een strijd met drie in de slotronde. .
  6. 15 uur 55. Situatie na ronde 6. Een foutje van Iserbyt geeft Pidcock weer wat extra seconden ademruimte. Op 13 seconden is het treintje met Vanthourenhout over de finish gestoomd. Lars van der Haar beleeft een eenzame koers op plaats 4, Jens Adams is 5e. .
  7. 15 uur 53. Iserbyt moet nog een reservoir aan energie zien te vinden, wil hij aanspraak maken op de overwinning. Ruben Van Gucht.
  8. 15 uur 51. Een explosieve zege - zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert er afgelopen dagen achter hun naam schreven - wordt het niet voor Tom Pidcock. Maar de wereldkampioen controleert zijn voorsprong wel uitstekend. .
  9. 15 uur 50. Stybar verwent de fans met jump op de bultjes.

   Stybar verwent de fans met jump op de bultjes

  10. 15 uur 48. Geen WK voor Tom Pidcock.

   Geen WK voor Tom Pidcock

  11. 15 uur 47. Jens Adams lijkt de strijd om plek 5 te winnen van Quinten Hermans. Hij kan op de fiets blijven terwijl die laatste moet afstappen. In de achtergrond verwent Stybar het publiek met acrobatische sprongetjes. .
  12. 15 uur 46. Situatie na ronde 5. Status quo na ronde 5. Pidcock controleert de kloof en er volgen nog nauwelijks positiewissels. .
  13. 15 uur 45. Pidcock zal niet het WK rijden. Dat hebben we even geleden zo afgesproken, omdat het niet past in het programma van het voorjaar. Kurt Bogaerts.
  14. 15 uur 45. Vanthourenhout gaat onderuit.

   Vanthourenhout gaat onderuit

  15. 15 uur 44. Dat Tom Pidcock de foutjes opstapelt, komt "door de vermoeidheid" volgens coach Kurt Bogaerts. "Hij heeft al een lastig programma gereden deze week, dat eist zijn tol." .
  16. 15 uur 43. Lars van der Haar is geweldig dit jaar, maar de weergoden zijn hem niet gunstig gezind. Van modder wordt hij niet blij. Paul Herygers.
  17. Modder roept Vanthourenhout halt toe. Pidcock neemt geen risico op de schuine kant. Vanthourenhout doet dat wel en bekoopt het met een tuimeling.  . 15 uur 41.
  18. 15 uur 40. Michael Vanthourenhout voelt zich kiplekker in het nieuwe jaar. Op het wasbordje durft hij zelfs kleine sprongetjes aan. .
  19. 15 uur 38. Fransman maakt flinke tuimeling.

   Fransman maakt flinke tuimeling

  20. 15 uur 37. Situatie na ronde 4. "Hij blijft doorduwen", zegt Ruben Van Gucht over Tom Pidcock. De Brit breidt de bonus uit naar 12 seconden. Lars van der Haar rijdt rond op plaats 4. .