Ga naar de inhoud
Wout van Aert komt solo over de meet en is klaar voor WK.
Wout van Aert komt solo over de meet en is klaar voor WK.
eindstand X²O-trofee veldrijden mannen
1. Eli Iserbyt in 8u15'23"
2. Lars van der Haar (Ned) op 2'27"
3. Michael Vanthourenhout
9'57"
4. Jens Adams 13'07"
5. Pim Ronhaar (Ned) 15'01"
6. Wout van Aert 22'13"
7. Lander Loockx 22'30"
8. Niels Vandeputte 22'31"
9. Joris Nieuwenhuis (Ned) 23'35"
10. Toon Vandebosch 26'49"

kalender X²O- en Soudal-trofee veldrijden

datum cross winnaar winnares
01/11 Koppenbergcross Van der Haar Van Empel
26/11 Kortrijk Pidcock Vos
01/01 Baal Iserbyt Van Empel
03/01 Herentals Van der Poel Pieterse
05/01 Koksijde Van Aert Van Anrooij
28/01 Hamme Van Aert Van Empel
12/02 Lille Sweeck Van Empel
19/02 Brussel Iserbyt Van Empel

Wout van Aert toont met masterclass in Flandriencross dat hij klaar is voor het WK

 za 28 januari 2023 16:00
Flandriencross Hamme
X²O Trofee
9 rondes
15:00 Hamme
Wout van Aert
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

    Wout van Aert heeft op dominante wijze de Flandriencross naar zijn hand gezet. Na enkele opwarmrondjes knalde hij al lopend weg van de tegenstand, op weg naar zijn eerste zege in Hamme sinds 2015. Eli Iserbyt was de beste van het pak en doet een goede zaak in de stand van de X²O-trofee.

    Ja, Wout van Aert had gekeken naar de vrouwencross waar Fem van Empel al in de eerste ronde de rest achterliet. Hij gaf een eigen interpretatie aan wat hij daaruit had geleerd: op het zware parcours in Hamme was het verstandig het alleen te doen.

     

    Van Aert wachtte wel iets langer dan Van Empel. Tot de derde ronde bleef hij in de pas, maar op de zware loopstrook in de diepe modder stond er geen rem meer op zijn kracht. Hij sloeg een klein gaatje en twee snelle rondes volstonden daarna om een overtuigende kloof te slaan.

     

    Interessanter was wat zich achter de rug van Van Aert afspeelde. Daar zorgde Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) voor de verrassing van de dag. De loopstroken waren ook spek naar zijn bek. Samen met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout reed hij voor het podium.

    Ploegenspel in de slotfase

    Iets over halfweg kwam Lars van der Haar plots in beeld. De tweede in het klassement van de X2O-trofee kwam tot zo'n 10 seconden van het achtervolgde trio. Een probleem voor Ronhaar, want opeens sloop er ploegtactiek in de cross. 

     

    De ploegleider van Ronhaar - Sven Nys - riep om de benen stil te houden in functie van Van der Haar. Een opdracht die Ronhaar pas na een tijdje uitvoerde, geremd door zijn eigen enthousiasme.

     

    Iserbyt en Vanthourenhout reageerden met een koekje van eigen deeg. Iserbyt versnelde. Vanthourenhout liet het gat. Ronhaar moest dan toch weer uit zijn kot komen en reed zichzelf zo te leeg voor een podiumplaats. 

     

    Vanthourenhout kwam in de laatste ronde uit het wiel en strandde op plaats drie, enkele seconden na ploegmaat Iserbyt. Iiserbyt doet een uitstekende zaak in het klassement, waar hij 2'35" voor heeft op Van der Haar.

    Uitslag Flandriencross Hamme

    naamresultaat
    1
    Wout van Aert
    1u00'59"
    2
    Eli Iserbyt
    + 46"
    3
    Michael Vanthourenhout
    +51"
    4
    Pim Ronhaar
    + 1'06"
    5
    Lars van der Haar
    + 1'31"
    6
    Cameron Mason
    + 1'55"
    7
    Vincent Baestaens
    + 3'23"
    8
    Lander Loockx
    + 3'50"
    9
    Arne Vrachten
    + 4'07"
    10
    Yentl Bekaert
    + 4'10"
    Gerelateerd:

    Fase per fase

    16:02

    Iserbyt doet een goede zaak

    Iserbyt doet een zaak in de stand door tweede te worden. Vanthourenhout maakt er een volledig belgisch podium van. Ronhaar en Van der Haar worden vierde en vijfde na een pittige strijd.

    16:01

    Wout van Aert wint en is klaar voor het WK

    Het was even geleden, maar Wout van Aert wint na 2015 opnieuw in Hamme. Een loopversnelling in de derde ronde volstond. De vorm voor het WK is prima.

    15:59

    Geen podium voor Ronhaar

    De veer bij Ronhaar is gebroken. Hij ziet Iserbyt en Vanthourenhout afstand nemen. 

    15:57

    Ronhaar krijgt de rekening gepresenteerd

    Vanthourenhout laat Ronhaar achter en probeert alleen naar ploegmaat Iserbyt te rijden. De Nederlander betaalt een prijs voor het kopwerk dat hij net moest leveren. 

    15:55

    Laatste ronde

    Van Aert begint aan zijn laatste ronde. De winnaar is al een tijdje bekend, maar achter hem is het spannender dan ooit. Iserbyt heeft zes seconden voor op Ronhaar en Vanthourenhout. Die laatste zit perfect, want moet geen trap geven.

    15:49

    Ploegenspel !!

    Vanthourenhout en iserbyt willen niet dat Van der Haar terugkeert en daarvoor hebben ze een plannetje bedacht. Vanthourenhout laat een gaatje vallen voor Iserbyt. Ronhaar moet uit zijn pijp komen en daar is Van der Haar in de achtergrond dan weer het slachtoffer van.

    15:47

    Niet vergeten: Van Aert heer en meester

    Je zou bijna vergeten dat Van Aert nog altijd meerijdt in deze cross. De focus van de camera's ligt op het drietal achter hem, maar Van Aert is super sterk aan het rondrijden. Van der Haar is ondertussen genaderd tot op negen seconden van het drietal.

    15:46

    Ploegleider Sven Nys heeft Ronhaar toegeschreeuwd om in het wiel te gaan zitten, maar dat doet de Nederlander voorlopig niet. 

    15:45

    Van inhouden is er bij Ronhaar geen sprake.

    Ruben van Gucht
    15:40

    Nog drie rondes

    Van der Haar heeft moed getankt door naar de klok te kijken op het einde van de zesde ronde. Hij is genaderd tot op 13 seconden van Ronhaar, Iserbyt en Vanthourenhout. Gaat Ronhaar inhouden voor zijn ploegmaat?

    15:39

    Van der Haar dan toch naar plaats vijf

    Van der Haar is dan toch voorbij Mason geraakt. Hij rijdt en loopt rond op zo'n 20 seconden van de drie achtervolgers. Kan het dan toch nog voor een podiumplaats (en het klassement)?

    15:34

    De voorsprong van Van Aert wordt nog altijd stelselmatig uitgebouwd. Het verschil is opgelopen tot 51 seconden op zijn drie achtervolgers. Dat betekent dat van Aert in de vorige ronde zes seconden sneller reed dan het trio.

    15:33

    Ronhaar verbaast me niet op dit parcours. Als er gelopen moet worden, is hij van de beteren.

    Sven Nys - ploegleider
    15:28

    Einde ronde vier

    Iiserbyt, Ronhaar en Vanthourenhout zijn opnieuw samen op het moment dat ze aan ronde vijf beginnen. De achterstand op Van Aert is 45 seconden. In de verte heeft Van der Haar moeite om Mason bij te halen.

    15:24

    Foutje van Ronhaar

    Problemen voor Ronhaar. Net na de balkjes heeft hij iets voorgehad buiten beeld. Hij kan snel opnieuw op de fiets, maar ziet Vanthourenhout en Iserbyt een beetje kleiner worden.

    15:20

    Einde ronde drie

    Achter de rug van Van Aert valt het stil. De achterstand van Vanthourenhout, Ronhaar en Iserbyt is 24 seconden. Mason rijdt rond op 43 seconden van Van Aert en Van der Haar op 46 seconden.

    15:17

    Trio in de achtervolging

    Ronhaar, Vanthourenhout en Iserbyt vormen het eerste groepje achter leider Van Aert. Op de vierde plaats toont Mason zijn Britse trui.

    15:17

    Van der Haar valt, Van Aert is ondertussen weggereden: "Hij heeft ons een beetje verrast"