Wout van Aert toont met masterclass in Flandriencross dat hij klaar is voor het WK

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Hamme
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  0123456789

  Wout van Aert heeft op dominante wijze de Flandriencross naar zijn hand gezet. Na enkele opwarmrondjes knalde hij al lopend weg van de tegenstand, op weg naar zijn eerste zege in Hamme sinds 2015. Eli Iserbyt was de beste van het pak en doet een goede zaak in de stand van de X²O-trofee.

  Ja, Wout van Aert had gekeken naar de vrouwencross waar Fem van Empel al in de eerste ronde de rest achterliet. Hij gaf een eigen interpretatie aan wat hij daaruit had geleerd: op het zware parcours in Hamme was het verstandig het alleen te doen.

   

  Van Aert wachtte wel iets langer dan Van Empel. Tot de derde ronde bleef hij in de pas, maar op de zware loopstrook in de diepe modder stond er geen rem meer op zijn kracht. Hij sloeg een klein gaatje en twee snelle rondes volstonden daarna om een overtuigende kloof te slaan.

   

  Interessanter was wat zich achter de rug van Van Aert afspeelde. Daar zorgde Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) voor de verrassing van de dag. De loopstroken waren ook spek naar zijn bek. Samen met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout reed hij voor het podium.

  Ploegenspel in de slotfase

  Iets over halfweg kwam Lars van der Haar plots in beeld. De tweede in het klassement van de X2O-trofee kwam tot zo'n 10 seconden van het achtervolgde trio. Een probleem voor Ronhaar, want opeens sloop er ploegtactiek in de cross. 

   

  De ploegleider van Ronhaar - Sven Nys - riep om de benen stil te houden in functie van Van der Haar. Een opdracht die Ronhaar pas na een tijdje uitvoerde, geremd door zijn eigen enthousiasme.

   

  Iserbyt en Vanthourenhout reageerden met een koekje van eigen deeg. Iserbyt versnelde. Vanthourenhout liet het gat. Ronhaar moest dan toch weer uit zijn kot komen en reed zichzelf zo te leeg voor een podiumplaats. 

   

  Vanthourenhout kwam in de laatste ronde uit het wiel en strandde op plaats drie, enkele seconden na ploegmaat Iserbyt. Iiserbyt doet een uitstekende zaak in het klassement, waar hij 2'35" voor heeft op Van der Haar.

  Uitslag Flandriencross HammeUitslag Flandriencross Hamme

    naamresultaat
  1Wout van Aert1u00'59"
  2Eli Iserbyt+ 46"
  3Michael Vanthourenhout+51"
  4Pim Ronhaar+ 1'06"
  5Lars van der Haar+ 1'31"
  6Cameron Mason+ 1'55"
  7Vincent Baestaens+ 3'23"
  8Lander Loockx+ 3'50"
  9Arne Vrachten+ 4'07"
  10Yentl Bekaert+ 4'10"

  Fase per fase

  1. 16 uur 02. Iserbyt doet een goede zaak. Iserbyt doet een zaak in de stand door tweede te worden. Vanthourenhout maakt er een volledig belgisch podium van. Ronhaar en Van der Haar worden vierde en vijfde na een pittige strijd. .
  2. 16 uur 01 match afgelopen
  3. 15 uur 59. Geen podium voor Ronhaar. De veer bij Ronhaar is gebroken. Hij ziet Iserbyt en Vanthourenhout afstand nemen.  .
  4. 15 uur 57. Ronhaar krijgt de rekening gepresenteerd. Vanthourenhout laat Ronhaar achter en probeert alleen naar ploegmaat Iserbyt te rijden. De Nederlander betaalt een prijs voor het kopwerk dat hij net moest leveren.  .
  5. 15 uur 55. Laatste ronde . Van Aert begint aan zijn laatste ronde. De winnaar is al een tijdje bekend, maar achter hem is het spannender dan ooit. Iserbyt heeft zes seconden voor op Ronhaar en Vanthourenhout. Die laatste zit perfect, want moet geen trap geven. .
  6. 15 uur 49. Ploegenspel !! Vanthourenhout en iserbyt willen niet dat Van der Haar terugkeert en daarvoor hebben ze een plannetje bedacht. Vanthourenhout laat een gaatje vallen voor Iserbyt. Ronhaar moet uit zijn pijp komen en daar is Van der Haar in de achtergrond dan weer het slachtoffer van. .
  7. 15 uur 47. Niet vergeten: Van Aert heer en meester . Je zou bijna vergeten dat Van Aert nog altijd meerijdt in deze cross. De focus van de camera's ligt op het drietal achter hem, maar Van Aert is super sterk aan het rondrijden. Van der Haar is ondertussen genaderd tot op negen seconden van het drietal. .
  8. 15 uur 46. Ploegleider Sven Nys heeft Ronhaar toegeschreeuwd om in het wiel te gaan zitten, maar dat doet de Nederlander voorlopig niet.  .
  9. 15 uur 45. Van inhouden is er bij Ronhaar geen sprake. Ruben van Gucht.
  10. 15 uur 40. Nog drie rondes. Van der Haar heeft moed getankt door naar de klok te kijken op het einde van de zesde ronde. Hij is genaderd tot op 13 seconden van Ronhaar, Iserbyt en Vanthourenhout. Gaat Ronhaar inhouden voor zijn ploegmaat? .
  11. 15 uur 39. Van der Haar dan toch naar plaats vijf. Van der Haar is dan toch voorbij Mason geraakt. Hij rijdt en loopt rond op zo'n 20 seconden van de drie achtervolgers. Kan het dan toch nog voor een podiumplaats (en het klassement)? .
  12. 15 uur 34. De voorsprong van Van Aert wordt nog altijd stelselmatig uitgebouwd. Het verschil is opgelopen tot 51 seconden op zijn drie achtervolgers. Dat betekent dat van Aert in de vorige ronde zes seconden sneller reed dan het trio. .
  13. 15 uur 33. Ronhaar verbaast me niet op dit parcours. Als er gelopen moet worden, is hij van de beteren. Sven Nys - ploegleider.
  14. 15 uur 28. Einde ronde vier. Iiserbyt, Ronhaar en Vanthourenhout zijn opnieuw samen op het moment dat ze aan ronde vijf beginnen. De achterstand op Van Aert is 45 seconden. In de verte heeft Van der Haar moeite om Mason bij te halen. .
  15. 15 uur 24. Foutje van Ronhaar. Problemen voor Ronhaar. Net na de balkjes heeft hij iets voorgehad buiten beeld. Hij kan snel opnieuw op de fiets, maar ziet Vanthourenhout en Iserbyt een beetje kleiner worden. .
  16. Einde ronde drie. Achter de rug van Van Aert valt het stil. De achterstand van Vanthourenhout, Ronhaar en Iserbyt is 24 seconden. Mason rijdt rond op 43 seconden van Van Aert en Van der Haar op 46 seconden. . 15 uur 20.
  17. 15 uur 17. Trio in de achtervolging. Ronhaar, Vanthourenhout en Iserbyt vormen het eerste groepje achter leider Van Aert. Op de vierde plaats toont Mason zijn Britse trui. .
  18. 15 uur 17. Van der Haar valt, Van Aert is ondertussen weggereden: "Hij heeft ons een beetje verrast".

   Van der Haar valt, Van Aert is ondertussen weggereden: "Hij heeft ons een beetje verrast"

  19. 15 uur 16. Van Aert solo. Ronde drie is het moment voor een one man show. In geen tijd is de concurrentie niet meer te zien. De rest weet nu al dat ze rijden voor de tweede plaats, zonder ongelukken bij Van Aert. .
  20. 15 uur 15. Ik denk niet dat Van der Haar echt nog bezig is met dit eindklassement. Sven Nys - ploegleider.