Van Aert vliegt weg van Van der Poel en mept iedereen knock-out in Koksijde

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Koksijde
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  012345678

  Wout van Aert heeft zijn lekke band in Herentals doorgespoeld met een stevige zanddemonstratie in de Duinencross in Koksijde. Halfweg koers zette de Belgische kampioen zijn turbo aan, Mathieu van der Poel en Laurens Sweeck konden simpelweg niet volgen. Van Aert liep meer dan anderhalve minuut uit op de Nederlander. Eli Iserbyt behield als 4e zijn koppositie in het X²O-klassement.

  Van der Poel met een prik

  Wout van Aert en Mathieu van der Poel vochten al hun 8e duel uit deze winter. De Belgische kampioen won voor de 5e keer (na zeges in Mol, Zolder, Diegem en Loenhout). Koksijde werd er een om in te lijsten.

   

  Het wedstrijdverhaal: Van der Poel vuurde al snel een raket af in een van zijn lievelingswedstrijden. Van Aert moest zijn loopvermogen aanspreken om de kloof van enkele seconden te dichten.

   

  De Belgische kampioen voelde dat hij niet met het juiste bandentype croste. In de materiaalpost vond hij een exemplaar met Tyfoon-banden, de opvolger van de klassieke Grifo's.

  Van Aert met de uppercut

  Even reed zandspecialist Laurens Sweeck mee met de twee tenoren. Tot Van Aert halfweg de koers opsteeg op de luchtmachtbasis van Koksijde. 

  Met een verschroeiende fiets- en looppassage in de duinen vloog hij weg van zijn tegenstanders. In een ronde pakte hij 20 seconden op Van der Poel. Een ronde later volgde de Nederlander al op 50 tellen van de Belgische kampioen.

   

  Van der Poel wist hoe laat het was en gooide de handdoek in de ring. Zijn rug speelde hem duidelijk weer parten. Na 8 ronden wedstrijd moest hij anderhalve minuut prijsgeven, Sweeck finishte op 2 minuten van Van Aert.

   

  Achter de drie verstevigde Eli Iserbyt zijn leidersplaats in de X²O-trofee. Hij smeerde Lars van der Haar nog wat extra seconden aan.

   

  Zaterdag crossen we in Gullegem: met Van Aert, zonder Van der Poel. Zondag zien de twee mekaar weer in de Kuil van Zonhoven.

  Gerelateerd:

  Reacties na de cross in Koksijde:

  Uitslag DuinencrossUitslag Duinencross

  Fase per fase

  1. 16 uur 14. Ik had ineens weer veel last van mijn rug. Dat is kl*te. Jammer, want ik had deze cross aangestipt. Mathieu van der Poel.
  2. 16 uur 08. Die meppen? Dat is voor de show. Hopelijk appreciëren de mensen dat. Wout van Aert.
  3. 16 uur 07. top 10. 1. Van Aert 2. Van der Poel 3. Sweeck 4. Iserbyt 5. Van der Haar 6. Vandeputte 7. Adams 8. Ronhaar 9. Kuypers 10. Soete .
  4. 16 uur 05. Iserbyt verstevigt leidersplaats in X²O-trofee. Na Sweeck (3e), komt Iserbyt binnen. Hij smeert Van der Haar 8 seconden extra aan in de tussenstand van de X²O-trofee. .
  5. 16 uur 04. Mathieu van der Poel finisht op anderhalve minuut. .
  6. 16 uur 02. finish: Van Aert bokst zichzelf over de streep. Wout van Aert heeft een uppercut uitgedeeld. Dat is alleszins het gebaar dat hij uitbeeldt aan de finish. .
  7. 16 uur 01. WVA - MVDP 5-3. Wout van Aert klopt Mathieu van der Poel voor de 5e keer dit seizoen. Eerder won hij de duels in Mol, Zolder, Diegem en Loenhout. Nu boekt hij een zege met een gouden randje. .
  8. 15 uur 57. tussenstand. 1. Van Aert 2. Van der Poel - op 1'12" 3. Sweeck - 1'45" 4. Iserbyt - 2'12" 5. Van der Haar - 2'17" .
  9. laatste ronde. Wout van Aert begint aan zijn laatste (ere)ronde. De handen gaan op mekaar voor de man met rugnummer 2. Mathieu van der Poel volgt op meer dan een minuut. . 15 uur 54.
  10. einde race Stybar. Ook Zdenek Stybar moet het pand verlaten. De 3-voudige wereldkampioen rijdt sinds kort voor de Australische formatie Jayco-AlUla. . 15 uur 53.
  11. 15 uur 51. Eli Iserbyt is een hele goede zaak aan het doen in het klassement. Na vandaag lijkt het moeilijk om hem nog bij te benen. Jurgen Mettepenningen.
  12. 15 uur 48. Van der Poel moet nog flink doortrappen in de regen. Sweeck volgt op enkele seconden. .
  13. Florian Vermeersch stapt af. Wegrenner Florian Vermeersch houdt het voor bekeken. Net als in Herentals zal de Lotto-renner de finish niet halen. . 15 uur 47.
  14. 15 uur 44. "De Van Aert van in Valkenburg". Met open mond staan we te kijken naar de demonstratie van Wout van Aert. "Dit is de Van Aert van het WK in Valkenburg", horen we collega's zeggen op de redactie. Ter herinnering: Van Aert won toen met meer dan 2 minuten voorsprong op Vanthourenhout en Van der Poel. .
  15. 15 uur 42. Van der Poel lijkt weer last te hebben van de rug, en volgt op bijna minuut van Van Aert.

   Van der Poel lijkt weer last te hebben van de rug, en volgt op bijna minuut van Van Aert

  16. 15 uur 41. tussenstand. 1. Van Aert 2. Van der Poel - op 52" 3. Sweeck - 1'12" 4. Van der Haar - 1'50" 5. Iserbyt - 1'51" .
  17. 15 uur 40. Van der Poel gaat niet meer voluit. Hij rijdt op 80 procent nu. Paul Herygers.
  18. 44 seconden. Wout van Aert haalt verschroeiend uit. Mathieu van der Poel moet al 44 seconden prijsgeven. Hij neemt de tijd om zijn rug te rekken. . 15 uur 38.