Michael Vanthourenhout wint Universiteitscross, eindwinnaar Aerts komt vroeg ten val

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Brussel
  trophy Michael Vanthourenhout
  einde
  startfinish
  0123456789

   Michael Vanthourenhout heeft de afsluiter van de X²O Trofee gewonnen. In Brussel mocht hij zijn armen in de lucht steken na een lange solo. Toon Aerts, die al zeker was van eindwinst in dit regelmatigheidscriterium, kon door een val geen rol van betekenis spelen. Jens Adams werd derde, goed voor zijn eerste podiumplaats in een klassementscross.

   Toon Aerts had van de cross in Brussel nog een doel gemaakt. Maar de race kon niet slechter van start gaan voor de eindwinnaar van de X²O Trofee. Aerts trapte over zijn pedaal en mocht vanuit laatste positie aan een lange inhaalrace beginnen. Aerts zou uiteindelijk 7e worden.

    

   Voorin was Laurens Sweeck wel goed weg, maar hij had niet zijn beste dag. Zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout had die wel en reed in de derde van negen ronden ook snel weg van de rest.

    

   Eli Iserbyt stopte in de achtergrond perfect af in het wiel van Jens Adams, de verrassende tweede in de race. In de slotronde schudde Iserbyt Adams nog van zich af, goed voor een één-tweetje voor Pauwels Sauzen-Bingoal. 

    

   De klassementscrossen zitten erop voor dit seizoen. Volgende week wordt nog gecrost in Sint-Niklaas en Oostmalle, waarna de veldrijders aan een welverdiende rustperiode kunnen beginnen.

   • Michael Vanthourenhout: "Ik heb het verschil gemaakt op het wasbord. Eerst reed ik naar Laurens Sweeck, die niet zijn beste dag had. Ik kon snel alleen rijden. Het was nog lang, maar ik ben blij dat ik het kon volhouden. Ik heb drie à vier ronden alles gegeven, genoeg voor de zege. Ik heb nu drie keer gewonnen, ik mag spreken van een goed seizoen. Jammer genoeg zonder trui, maar dat geldt voor veel renners."
    
   • Toon Aerts: "Ik moet de start nog eens bekijken, maar ik vloog alleszins overkop. Mijn wedstrijd was hoe dan ook om zeep, gelukkig had ik de eindzege al binnen. Dit klassement was vooraf een van mijn grote doelen, samen met het WK. Dat werd een fiasco, maar ik ben blij dat ik dit heb gewonnen." 

   Rituitslag X²O-Trofee BrusselRituitslag X²O-Trofee Brussel

   Kijk naar de slotmanche van de X²O Trofee in Brussel:

   1. 16 uur . Michael Vanthourenhout soleert naar winst in Brussel.

    Michael Vanthourenhout soleert naar winst in Brussel

   2. 15 uur 59 match afgelopen
   3. 15 uur 53. Iserbyt laat Adams ter plaatse in het gevecht voor de tweede plaats. Adams krijgt een beetje de rekening gepresenteerd voor zijn harde werk. .
   4. Laatste ronde. De bel klinkt voor Michael Vanthourenhout. Nog één ronde en hij mag voor de derde keer dit seizoen zijn armen in de lucht steken. . 15 uur 52.
   5. 15 uur 48. De inhaaltocht van Van der Haar is indrukwekkend. Hij volgt op een 20-tal seconden van Adams en Iserbyt. .
   6. 15 uur 46. Einde ronde 7. Nog twee keer moet Michael Vanthourenhout over de finishlijn rijden tussen de campussen van de VUB en de ULB. Hij is al een tijdje zegezeker. .
   7. 15 uur 45. Adams wordt aangemoedigd door de ploegleiding. Hij rijdt een uitstekende cross en zal op het podium finishen. .
   8. 15 uur 43. Van der Haar gaat toch nog op zoek naar Iserbyt en Adams. Hij is dik in orde voor zijn laatste cross van het seizoen. .
   9. 15 uur 39. Einde ronde 6. Nog drie ronden te gaan in de hoofdstad. Vanthourenhout heeft 35 seconden voorsprong. .
   10. 15 uur 37. Iserbyt bijt zich vast in het wiel van Adams. Vanthourenhout lijkt gewonnen spel te hebben als hij recht blijft. .
   11. 15 uur 36. Er zit nog altijd veel leven in de brouwerij van Michael Vanthourenhout. Paul Herygers.
   12. 15 uur 34. Na zijn dramatische start is Aerts toch weer te vinden in de top 10. Hij is nu 9e en rijdt dus een ferme cross. .
   13. 15 uur 34. Van der Haar is toch wat opgerukt naar de vijfde plaats ondertussen. Van Meeusen geen spoor in de top 10, die is zijn vierde plaats in het algemene klassement misschien wel aan het verliezen. .
   14. 15 uur 33. Einde ronde 5. Het gaat snel richting het einde van de cross. De voorsprong van Vanthourenhout op Adams en Iserbyt is ondertussen opgelopen tot 25 seconden. .
   15. 15 uur 32. Op dezelfde plaats waar het de vorige ronde bijna misliep voor Vanthourenhout, blijft hij nu gemakkelijk recht. .
   16. 15 uur 29. Adams komt niet dichter bij Vanthourenhout, integendeel. Ondertussen rijden Van der Haar en Aerts een anonieme wedstrijd in de achtergrond. Geen topdag voor Baloise Trek Lions. .
   17. 15 uur 26. Einde ronde 4. Er zit alweer een ronde op voor Vanthourenhout. Nog vijf stuks te gaan en hij heeft voorlopig alles onder controle. .
   18. 15 uur 26. Vanthourenhout blijft nipt recht op de bultjes, ook Sweeck en Iserbyt sukkelen.

    Vanthourenhout blijft nipt recht op de bultjes, ook Sweeck en Iserbyt sukkelen

   19. 15 uur 25. Adams alleen tweede. Sweeck en Iserbyt doen het minder goed bergaf, Adams profiteert en is nu alleen tweede. .
   20. 15 uur 25. Vanthourenhout vliegt omhoog, maar in de afdaling gaat het bijna mis voor de koploper. Hij herstelt net op tijd. .
   21. 15 uur 22. De situatie ligt vast in Brussel: Vanthourenhout leidt, Sweeck achtervolgt in z'n eentje, daarna komen Adams en Iserbyt. .
   22. 15 uur 21. Vanthourenhout schudt ploegmaat Sweeck van zich af.

    Vanthourenhout schudt ploegmaat Sweeck van zich af

   23. 15 uur 20. Einde ronde 3. Vanthourenhout rijdt verder weg van Sweeck. Nog 6 ronden op de teller. .
   24. 15 uur 17. Vanthourenhout springt als enige over de balkjes, de drie achtervolgers niet. Dat levert hem weer wat voordeel op. .
   25. 15 uur 17. Vanthourenhout gaat niet meer stilvallen nu. Paul Herygers.
   26. 15 uur 17. Vanthourenhout zet Sweeck een tweede keer onder druk. Hij rijdt nu toch een paar seconden weg van zijn ploegmaat. .
   27. 15 uur 16. Adams heeft Iserbyt ter plaatse gelaten in de achtervolging. Hij kiest als enige voor een ander traject op de schuine kant en komt bijna bij Sweeck en Vanthourenhout. .
   28. 15 uur 15. Sweeck ziet af. Paul Herygers.
   29. 15 uur 15. Vanthourenhout versnelt. Vanthourenhout zet Sweeck onder druk. Hij slaat meteen een gat. .
   30. 15 uur 14. Einde ronde 2. Vanthourenhout en Sweeck komen samen over de finishlijn. Hun voorsprong op Adams en Iserbyt wordt kleiner. .
   31. 15 uur 13. De twee ploegmaats duiken allebei de materiaalzone in. Adams en Iserbyt profiteren om wat dichterbij te komen. .
   32. 15 uur 12. Vanthourenhout komt vooraan aansluiten.

    Vanthourenhout komt vooraan aansluiten

   33. 15 uur 11. Vanthourenhout is bij Sweeck geraakt. Iserbyt en Adams volgen op 10 seconden. .
   34. 15 uur 08. Vanthourenhout gaat in z'n eentje op zoek naar ploegmaat Sweeck. Het verschil tussen de twee mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal wordt wat kleiner. .
   35. 15 uur 07. Einde ronde 1. De eerste ronde zit er al op. Sweeck heeft al tien seconden voorsprong op de eerste achtervolgers: Van Kessel en Baestaens. .
   36. 15 uur 07. Sweeck gaat er al meteen vandoor in Brussel.

    Sweeck gaat er al meteen vandoor in Brussel

   37. 15 uur 06. Sweeck kiest het ruime sop. Ruben Van Gucht.
   38. 15 uur 05. Soete knalt onderuit op de schuine kant en houdt de rest op.

    Soete knalt onderuit op de schuine kant en houdt de rest op

   39. 15 uur 04. Aerts is ondertussen al wat opgeschoven, hij volgt op 43 seconden als 29e. .
   40. 15 uur 04. Van der Haar, de winnaar van gisteren, verliest opnieuw wat tijd op een volgende schuine kant. De Europese kampioen zakt verder weg. .
   41. 15 uur 04. Voorin heeft Sweeck optimaal geprofiteerd van het oponthoud in de achtervolging. Hij heeft meteen een paar seconden voorsprong op de rest. .
   42. Dubbele val. Soete neemt Van der Haar mee tegen de grond op de schuine kant. Allebei krabbelen ze weer recht. . 15 uur 03.
   43. 15 uur 02. Toon Aerts komt ten val bij de start en moet als allerlaatste het veld in.

    Toon Aerts komt ten val bij de start en moet als allerlaatste het veld in

   44. Aerts meteen tegen de grond. Toon Aerts trapt naast zijn pedaal bij de start. Hij smakt tegen de grond en moet als laatste het veld in. . 15 uur 01.
   45. 15 uur match begonnen
   46. 14 uur 54. Ik ben niet meer bezig met overwinningen. Het is een beetje op. Eli Iserbyt.
   47. 14 uur 52. Ik had voor het seizoen niet durven te dromen van een top vijf in een klassement. Ik hoop vandaag stand te houden. Tom Meeusen.
   48. 14 uur 51. Ik ga nog één keer all-in vandaag, dan zien we wel waar we eindigen. Ik verwacht vandaag veel van Sweeck en Meeusen. Lars van der Haar (de winnaar van gisteren).
   49. 14 uur 49. Ik ben deze ochtend opgestaan zonder stress. We gaan vandaag proberen te winnen, maar ook te genieten. Toon Aerts.
   50. 11 uur 56. Eindwinnaar Aerts. Toon Aerts is dit seizoen de eindwinnaar van de X²O Trofee veldrijden bij de mannen. De kopman van Baloise-Trek Lions won de crossen van Kortrijk en Lille en heeft in het klassement bijna tien minuten voorsprong op Eli Iserbyt.  Voor Aerts is het de eerste zege in dit regelmatigheidscriterium, enkel het WK ontbreekt nu nog op zijn erelijst. Kijk straks naar de cross op één en in onze livestream op deze pagina. .
   51. 11 uur 50.

   Fase per fase

   1. 16 uur . Michael Vanthourenhout soleert naar winst in Brussel.

    Michael Vanthourenhout soleert naar winst in Brussel

   2. 15 uur 59 match afgelopen
   3. 15 uur 53. Iserbyt laat Adams ter plaatse in het gevecht voor de tweede plaats. Adams krijgt een beetje de rekening gepresenteerd voor zijn harde werk. .
   4. Laatste ronde. De bel klinkt voor Michael Vanthourenhout. Nog één ronde en hij mag voor de derde keer dit seizoen zijn armen in de lucht steken. . 15 uur 52.
   5. 15 uur 48. De inhaaltocht van Van der Haar is indrukwekkend. Hij volgt op een 20-tal seconden van Adams en Iserbyt. .
   6. 15 uur 46. Einde ronde 7. Nog twee keer moet Michael Vanthourenhout over de finishlijn rijden tussen de campussen van de VUB en de ULB. Hij is al een tijdje zegezeker. .
   7. 15 uur 45. Adams wordt aangemoedigd door de ploegleiding. Hij rijdt een uitstekende cross en zal op het podium finishen. .
   8. 15 uur 43. Van der Haar gaat toch nog op zoek naar Iserbyt en Adams. Hij is dik in orde voor zijn laatste cross van het seizoen. .
   9. 15 uur 39. Einde ronde 6. Nog drie ronden te gaan in de hoofdstad. Vanthourenhout heeft 35 seconden voorsprong. .
   10. 15 uur 37. Iserbyt bijt zich vast in het wiel van Adams. Vanthourenhout lijkt gewonnen spel te hebben als hij recht blijft. .
   11. 15 uur 36. Er zit nog altijd veel leven in de brouwerij van Michael Vanthourenhout. Paul Herygers.
   12. 15 uur 34. Na zijn dramatische start is Aerts toch weer te vinden in de top 10. Hij is nu 9e en rijdt dus een ferme cross. .
   13. 15 uur 34. Van der Haar is toch wat opgerukt naar de vijfde plaats ondertussen. Van Meeusen geen spoor in de top 10, die is zijn vierde plaats in het algemene klassement misschien wel aan het verliezen. .
   14. 15 uur 33. Einde ronde 5. Het gaat snel richting het einde van de cross. De voorsprong van Vanthourenhout op Adams en Iserbyt is ondertussen opgelopen tot 25 seconden. .
   15. 15 uur 32. Op dezelfde plaats waar het de vorige ronde bijna misliep voor Vanthourenhout, blijft hij nu gemakkelijk recht. .
   16. 15 uur 29. Adams komt niet dichter bij Vanthourenhout, integendeel. Ondertussen rijden Van der Haar en Aerts een anonieme wedstrijd in de achtergrond. Geen topdag voor Baloise Trek Lions. .
   17. 15 uur 26. Einde ronde 4. Er zit alweer een ronde op voor Vanthourenhout. Nog vijf stuks te gaan en hij heeft voorlopig alles onder controle. .
   18. 15 uur 26. Vanthourenhout blijft nipt recht op de bultjes, ook Sweeck en Iserbyt sukkelen.

    Vanthourenhout blijft nipt recht op de bultjes, ook Sweeck en Iserbyt sukkelen

   19. 15 uur 25. Adams alleen tweede. Sweeck en Iserbyt doen het minder goed bergaf, Adams profiteert en is nu alleen tweede. .