Toon Aerts triomfeert in de thuishaven van Eli Iserbyt

  X²O Trofeeeinde
  Kortrijk
  7/7
  01u 00m
  01234567

   Vorige week won Eli Iserbyt de thuiscross van Toon Aerts in Merksplas, vandaag draaiden ze de rollen om in Kortrijk. De kopman van Baloise-Trek Lions was heer en meester in de stadscross. Al na 1 ronde ging hij solo. Iserbyt legde voor eigen publiek beslag op de 2e plaats.

   Bekijk de samenvatting:

   "De uitslag maakt vandaag niet uit. Overeind blijven en amusement staan voorop", zei Eli Iserbyt voor de start in Kortrijk. "De Wereldbeker in Besançon morgen is belangrijker."

    

   Het was alsof de crossgoden meegeluisterd hadden naar dat interview, want Iserbyt ging al vroeg in een zandstrook onderuit.

    

   Ondertussen zoefde Toon Aerts kopstarter Vincent Baestaens voorbij. Het zou 55 minuten duren vooraleer de rest Aerts zou terugzien aan de aankomst.

    

   Achter de lange rug van Aerts schudde Van Kessel Iserbyt van zich af. Maar voor eigen volk - Iserbyt woont op enkele kilometers van het parcours - kreeg Iserbyt weer drive. Hij ging op en over Van Kessel.

   Aerts bleef zijn rijk uitbreiden. 24 seconden werden 49 seconden. Omdat de tijd van tel is in de X²O-Trofee, sprintte Aerts tot op de streep. Pas na de aankomst gooide hij zijn armen in de lucht.

    

   Iserbyt kwam op een dikke minuut binnen als 2e. Hij verliest zijn koppositie in de X²O-Trofee en staat al 43 seconden in het krijt op Aerts. Van Kessel mocht als 3e mee op het podium. In het sprintje om de 4e plaats versloeg Baestaens Vanthourenhout.

    

   Pechvogel van de dag was Lars van der Haar. Tijdens de verkenning schoot er iets in de rug van de Europese kampioen. Hij moest de cross daardoor aan zich laten voorbijgaan.

   Toon Aerts wint in Kortrijk

   Toon Aerts: "Ik heb vandaag fantastisch afgezien"

   • Toon Aerts (1e): "Ik heb vandaag fantastisch afgezien en had een heel goede dag. Ook in de slotronde reed ik nog voor elke seconde. Toen ik over de streep kwam, vergat ik mijn handen in de lucht te steken. Er komen nog wedstrijden aan in dit klassement die me liggen."

   • Eli Iserbyt (2e): "Ik was een beetje aan het sukkelen vandaag. Ik vond niet echt het goede ritme en maakte af en toe een foutje. We zijn vandaag op een sterke Toon Aerts gebotst, dat is geen schande. Dit klassement is niet echt mijn doel, de Wereldbeker is heel belangrijk."

   • Corné van Kessel (3e): "Het was plezant vandaag. Je moest voorzichtig zijn, want je kon op elk moment de controle verliezen. Ik heb een tijdje met Eli in mijn wiel gereden, omdat ik niet wou dat de rest zou terugkeren. Na Toon en Eli moet ik tevreden zijn met de 3e plaats."

   Toon Aerts: “Renaat, ik heb fantastisch afgezien vandaag”

   Iserbyt: “Op een sterkere Toon Aerts gebotst vandaag”

   Van Kessel: “Moet tevreden zijn met mijn derde plaats”

   Rituitslag Urban Cross KortrijkRituitslag Urban Cross Kortrijk

   Fase per fase

   1. 15 uur 57. 3e zege voor Aerts. Aerts sprint tot op de streep en steekt zijn handen pas in de lucht wanneer hij de aankomstlijn voorbij is. Na Gieten en Zonhoven boekt Aerts zijn 3e zege van het seizoen. .
   2. 15 uur 56. Aerts blijft wel gas geven om met een mooie bonus de koppositie over te nemen van Iserbyt in de X²O-Trofee. .
   3. 15 uur 55. Er valt wat vocht uit de lucht, maar veel zat dat niet meer veranderen aan de waardeverhoudingen. Aerts zal binnen een halve ronde triomfantelijk binnenkomen. .
   4. 15 uur 54. Autoritaire Aerts. Aerts passeert nog voor een laatste keer de toeschouwers en dat geeft hem vleugels. Hij geeft er nog eens een lel op. .
   5. 15 uur 53. Iserbyt moet de schade proberen te beperken voor zijn klassement in de X²O-Trofee. Erwin Vervecken.
   6. 15 uur 51. Bij de schuine kant stapt Aerts nog eens van zijn fiets af. Iserbyt zit enkele stroken verder en probeert zijn 2e plek te consolideren. .
   7. 15 uur 49. Passage na 6 van de 7 rondes. Toon Aerts op 47" Iserbyt op 1'14" Van Kessel op 1'49" Vanthourenghout en Baestaens op 1'56" Diether Sweeck .
   8. 15 uur 48. Laatste ronde. Toon Aerts duikt de slotronde in met een ruime marge. Hij lijkt op weg naar zijn 3e bloemenruiker van het seizoen en de leiderspositie in de X²O-Trofee. .
   9. 15 uur 47. Terwijl Aerts geen spatje verval toont, schudt Baestaens aan de boom in zijn groepje. Vanthourenhout kan zich als enige vastklampen, Diether Sweeck laat los. .
   10. 15 uur 45. Strijd voor plek 4. De top 3 blijft vastgenageld. Het gevecht om de 4e plaats is wel nog spannend. Baestaens, Vanthourenhout en Diether Sweeck lossen elkaar van geen vin. .
   11. 15 uur 44. Laurens Sweeck voelde zich de voorbije week wat ziekjes en dat heeft vandaag zijn gevolgen. De voormalige Belgische kampioen zakt weg naar de 13e plaats. .
   12. 15 uur 43. Bij Iserbyt zien we nog altijd veel drive en karakter. Ruben Van Gucht.
   13. 15 uur 41. Passage na 5 van de 7 rondes. Aerts op 32" Iserbyt op 49" Van Kessel op 1'34" Baestaens, Vanthourenhout en Diether Sweeck .
   14. 15 uur 40. Iserbyt blijft druk zetten omdat elke seconde telt in de X2O-Trofee. Zijn voorsprong op Aerts in de klassement bedraagt 29 seconden. .
   15. 15 uur 39. Een klein foutje slaat Aerts niet uit zijn lood. Hij is vandaag de sterkste van het lot. Iserbyt weigert voorlopig wel om de strijdbijl volledig te begraven. .
   16. 15 uur 39. Er lijkt wat meer volk langs het parcours te staan dan daarnet. Ruben Van Gucht.
   17. 15 uur 37. Iserbyt houdt gelijke tred. 26 seconden blijft het verschil tussen Toon Aerts en Eli Iserbyt.  .
   18. 15 uur 36. Waar zit Laurens Sweeck? Laurens Sweeck is de laatste rondes niet meer in beeld gekomen. Hij vertoeft in 9e stelling, terwijl zijn broer Diether meestrijdt voor een top 5-plaats. .
   19. 15 uur 35. De top 3 lijkt vast te leggen. Maar vergis u niet, het parcours in Kortrijk ligt er verraderlijk bij. "Al is er nu wel een mooi spoor gereden", zegt Erwin Vervecken. .
   20. 15 uur 33. Passage na 4 van de 7 rondes. Toon Aerts op 26" Iserbyt op 35" Van Kessel op 1'06" Baestaens en Vanthourenhout op 1'08" Diether Sweeck .