Toon Aerts demonstreert in Lille en steekt eindzege X²O-trofee op zak

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Lille
  trophy Toon Aerts
  einde
  startfinish
  0123456

   Toon Aerts heeft in een zware moddercross in de Lilse bergen zijn grote motor op volle toeren kunnen laten draaien. Aerts had een grote voorsprong op de verrassende Niels Vandeputte. Op 1 wedstrijd van het einde is hij ook zeker van eindwinst in de X²O-trofee.

   Bekijk het verslag:

   De zware weersomstandigheden in Lille inspireerden Toon Aerts om vanaf het startschot er meteen de pees op te leggen.

   De leider in de X²O-trofee dook als eerste het veld in en zette Laurens Sweeck en broer Thijs meteen op een handvol seconden. Eli Iserbyt had een povere start achter de rug en reed in het midden van het pak rond.

   Ondanks de zware ondergrond voelde Aerts zich als een vis in het water. De renner van Telenet Baloise Lions pakte uit met grote halen en reed de tegenstand compleet in de vernieling. Halfweg koers bedroeg zijn voorsprong meer dan een halve minuut.

   De strijd om plek 2 leek dan weer een onderonsje te worden tussen Sweeck en Vanthourenthout, tot de jonge Niels Vandeputte plots kwam aansluiten.

   De jonge belofte deed het rood-zwarte duo helemaal kraken en eindigde in de schaduw van een indrukwekkende Aerts op een knappe 2e plek.

   Door de complete offday van Iserbyt (15e) is Aerts nu ook al zeker van de eindwinst in de X²O-trofee. De manche van volgende week in Brussel draait dus enkel nog maar om de dagzege.

   Aerts: "Deze zege is voor de mensen die constant met mij bezig zijn"

   Toon Aerts (1e): "Dit is een zege voor de mensen die constant met mij bezig zijn. De mechaniekers en de kinesist waar ik heel de week ben bij geweest. Op het einde van het seizoen staan ze er nog steeds. Vandaag bewijst mijn broer Thijs (7e) dat hij ook echt een crosser is en ik hoop dat hij volgend jaar nog prof is."

    

   Niels Vandeputte (2e): "Ik heb mezelf toch een beetje verbaasd. Gisteren had ik wel ook al een goed gevoel en dat gaf me hoop voor vandaag. Het was een parcours dat niet echt met tactiek te maken had en het gewoon op rijden neerkwam. Dat ik heb dan ook gedaan en uiteindelijk eindig ik tweede. Ik kan het nog steeds niet geloven."

    

   Lars van der Haar (3e): "Ik voelde me in het begin niet echt goed. Het liep gewoon niet, maar uiteindelijk kreeg ik wel de goede benen. Michael (Vanthourenhout) kreeg dan nog pech, wat jammer is voor hem en dan rijd je gewoon nog voor de 3e plek. Ik wist dat ik niet vanaf de kop moest aangaan en op het einde viel Tom (Meeusen) dan stil, waardoor ik er nog over kon."

   Toon Aerts neemt vliegende start in Lille

   Toon Aerts rijdt van start tot finish aan kop en wint de Krawatencross

   Reacties na de Krawatencross bij de mannen:

   Rituitslag KrawatencrossRituitslag Krawatencross

   Fase per fase

   1. 16 uur . Toon Aerts rijdt van start tot finish aan kop en wint de Krawatencross.

    Toon Aerts rijdt van start tot finish aan kop en wint de Krawatencross

   2. 15 uur 58. Indrukwekkende Aerts stelt eindzege veilig. Na een indrukwekkend nummertje komt Toon Aerts met een stralende glimlach over de meet. Niels Vandeputte eindigt na een sterke race als 2e terwijl Van der Haar nog nipt Meeusen van het podium houdt. .
   3. 15 uur 56. Sprint voor plek 3? Van der Haar en Meeusen benen Vanthourenhout bij, waardoor we een sprint voor de 3e plek lijken te krijgen. Toch nog een opvallende plottwist in deze cross. .
   4. 15 uur 56. Na een foutje komt de 3e plaats van Vanthourenhout zowaar nog in gevaar. Lars van der Haar en Tom Meeusen komen akelig dichtbij. .
   5. 15 uur 55. De buit is zo goed als binnen voor Aerts. Vandeputte is nog nergens te bespeuren, maar is er wel in geslaagd Vanthourenhout van zich af te schudden.  .
   6. 15 uur 52. Here comes the sun. Terwijl er deze voormiddag nog spoedoverleg was over de gevaarlijke weersomstandigheden, komt de zon nu zowaar piepen tussen de wolken. Een mooie bonus voor de aanwezige toeschouwers. .
   7. 15 uur 51. Voor de spanning moeten we vooral kijken naar de strijd tussen Vandeputte en Vanthourenhout. Voorlopig bedraagt het verschil 6 seconden. .
   8. 15 uur 49. LAATSTE RONDE. De bel weerklinkt en Toon Aerts maakt zich klaar voor de laatste ronde hier in Lille. Vandeputte volgt op 44 seconden. .
   9. 15 uur 47. De veer lijkt dan toch te breken bij Vanthourenhout, die Vandeputte steeds kleiner ziet worden. Ligt het podium vast? .
   10. 15 uur 42. Vandeputte duwt het tempo nog eens de hoogte in bij de achtervolgers en probeert Vanthourenhout van zich af te schudden. Voorlopig slaagt de belofte nog niet in zijn opzet. .
   11. 15 uur 40. Iserbyt rijdt rond met kapotte rem.

    Iserbyt rijdt rond met kapotte rem

   12. 15 uur 38. Stand van zaken na ronde 4. - Aerts - Vandeputte en Vanthourenhout op 42" - Sweeck op 59" .
   13. 15 uur 36. Sweeck moet de rol nu definitief lossen bij de achtervolgers, waardoor het tussen Vandeputte en Vanthourenhout zal gaan in de strijd voor de 2e plek. .
   14. 15 uur 36. Vandeputte komt hier echt wel sterk voor de dag en slaagt er zowaar in de balkjes al springend te trotseren. Weinigen doen het hem hier na. .
   15. 15 uur 33. Toon Vandenbosch blijft even hangen in de omheining.

    Toon Vandenbosch blijft even hangen in de omheining

   16. 15 uur 32. Sterke Niels Vandeputte . De jonge Niels Vandeputte komt aansluiten bij het achtervolgende duo en neemt meteen het heft in handen. Een sterke prestatie van de 21-jarige renner. .
   17. Toon Aerts heeft al ruime voorsprong halfweg cross. 15 uur 30.
   18. 15 uur 29. Aerts heerst. Na 3 ronden heeft Toon Aerts een voorsprong van 36 seconden op het duo Vanthourenhout/Sweeck. Iserbyt kijkt al tegen een achterstand aan van 1 minuut en 5 seconden. .
   19. 15 uur 28. De voorsprong van Aerts neemt alleen nog maar toe op dit vettig parcours. Doordat Iserbyt helemaal niet in het stuk voorkomt vandaag, is Aerts momenteel ook al virtueel zeker van de eindwinst. .