Ga naar de inhoud
Toon Aerts zegeviert in Lille.
eindstand X²O-trofee mannen
1. Toon Aerts in 8u06'09"
2. Eli Iserbyt op 5'40"
3. Michael Vanthourenhout 7'55"
4. Lars van der Haar (Ned) 14'39"
5. Tom Meeusen 15'39"
6. Laurens Sweeck 16'24"
7. Jens Adams 18'25"
8. Corné van Kessel (Ned) 20'28"
9. Wout van Aert 21'04"
10. Toon Vandebosch 22'07"

kalender X²O-Trofee

Toon Aerts demonstreert in Lille en steekt eindzege X²O-trofee op zak

 zo 6 februari 2022 15:58
Krawatencross
X²O Trofee
6 rondes
15:00 Lille
Toon Aerts
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6

    Toon Aerts heeft in een zware moddercross in de Lilse bergen zijn grote motor op volle toeren kunnen laten draaien. Aerts had een grote voorsprong op de verrassende Niels Vandeputte. Op 1 wedstrijd van het einde is hij ook zeker van eindwinst in de X²O-trofee.

    Bekijk het verslag:

    De zware weersomstandigheden in Lille inspireerden Toon Aerts om vanaf het startschot er meteen de pees op te leggen.

    De leider in de X²O-trofee dook als eerste het veld in en zette Laurens Sweeck en broer Thijs meteen op een handvol seconden. Eli Iserbyt had een povere start achter de rug en reed in het midden van het pak rond.

    Ondanks de zware ondergrond voelde Aerts zich als een vis in het water. De renner van Telenet Baloise Lions pakte uit met grote halen en reed de tegenstand compleet in de vernieling. Halfweg koers bedroeg zijn voorsprong meer dan een halve minuut.

    De strijd om plek 2 leek dan weer een onderonsje te worden tussen Sweeck en Vanthourenthout, tot de jonge Niels Vandeputte plots kwam aansluiten.

    De jonge belofte deed het rood-zwarte duo helemaal kraken en eindigde in de schaduw van een indrukwekkende Aerts op een knappe 2e plek.

    Door de complete offday van Iserbyt (15e) is Aerts nu ook al zeker van de eindwinst in de X²O-trofee. De manche van volgende week in Brussel draait dus enkel nog maar om de dagzege.

    Aerts: "Deze zege is voor de mensen die constant met mij bezig zijn"

    Toon Aerts (1e): "Dit is een zege voor de mensen die constant met mij bezig zijn. De mechaniekers en de kinesist waar ik heel de week ben bij geweest. Op het einde van het seizoen staan ze er nog steeds. Vandaag bewijst mijn broer Thijs (7e) dat hij ook echt een crosser is en ik hoop dat hij volgend jaar nog prof is."

     

    Niels Vandeputte (2e): "Ik heb mezelf toch een beetje verbaasd. Gisteren had ik wel ook al een goed gevoel en dat gaf me hoop voor vandaag. Het was een parcours dat niet echt met tactiek te maken had en het gewoon op rijden neerkwam. Dat ik heb dan ook gedaan en uiteindelijk eindig ik tweede. Ik kan het nog steeds niet geloven."

     

    Lars van der Haar (3e): "Ik voelde me in het begin niet echt goed. Het liep gewoon niet, maar uiteindelijk kreeg ik wel de goede benen. Michael (Vanthourenhout) kreeg dan nog pech, wat jammer is voor hem en dan rijd je gewoon nog voor de 3e plek. Ik wist dat ik niet vanaf de kop moest aangaan en op het einde viel Tom (Meeusen) dan stil, waardoor ik er nog over kon."

    Toon Aerts neemt vliegende start in Lille

    Toon Aerts rijdt van start tot finish aan kop en wint de Krawatencross

    Reacties na de Krawatencross bij de mannen:

    Rituitslag Krawatencross

    naamresultaat
    1
    Toon Aerts
    58'08"
    2
    Niels Vandeputte
    48"
    3
    Lars van der Haar
    1'00"
    4
    Tom Meeusen
    1'00"
    5
    Michael Vanthourenhout
    1'11"
    6
    Jens Adams
    1'19"
    7
    Thijs Aerts
    1'34"
    8
    Daan Soete
    1'35"
    9
    Kevin Kuhn
    1'36"
    10
    Laurens Sweeck
    1'39"

    Fase per fase

    16:00

    Toon Aerts rijdt van start tot finish aan kop en wint de Krawatencross

    15:58

    Indrukwekkende Aerts stelt eindzege veilig

    Na een indrukwekkend nummertje komt Toon Aerts met een stralende glimlach over de meet. Niels Vandeputte eindigt na een sterke race als 2e terwijl Van der Haar nog nipt Meeusen van het podium houdt.

    15:56

    Sprint voor plek 3?

    Van der Haar en Meeusen benen Vanthourenhout bij, waardoor we een sprint voor de 3e plek lijken te krijgen. Toch nog een opvallende plottwist in deze cross.

    15:56

    Na een foutje komt de 3e plaats van Vanthourenhout zowaar nog in gevaar. Lars van der Haar en Tom Meeusen komen akelig dichtbij.

    15:55

    De buit is zo goed als binnen voor Aerts. Vandeputte is nog nergens te bespeuren, maar is er wel in geslaagd Vanthourenhout van zich af te schudden. 

    15:52

    Here comes the sun

    Terwijl er deze voormiddag nog spoedoverleg was over de gevaarlijke weersomstandigheden, komt de zon nu zowaar piepen tussen de wolken. Een mooie bonus voor de aanwezige toeschouwers.

    15:51

    Voor de spanning moeten we vooral kijken naar de strijd tussen Vandeputte en Vanthourenhout. Voorlopig bedraagt het verschil 6 seconden.

    15:49

    LAATSTE RONDE

    De bel weerklinkt en Toon Aerts maakt zich klaar voor de laatste ronde hier in Lille. Vandeputte volgt op 44 seconden.

    15:47

    De veer lijkt dan toch te breken bij Vanthourenhout, die Vandeputte steeds kleiner ziet worden. Ligt het podium vast?

    15:42

    Vandeputte duwt het tempo nog eens de hoogte in bij de achtervolgers en probeert Vanthourenhout van zich af te schudden. Voorlopig slaagt de belofte nog niet in zijn opzet.

    15:40

    Iserbyt rijdt rond met kapotte rem

    15:38

    Stand van zaken na ronde 4

    - Aerts

    - Vandeputte en Vanthourenhout op 42"

    - Sweeck op 59"

    15:36

    Sweeck moet de rol nu definitief lossen bij de achtervolgers, waardoor het tussen Vandeputte en Vanthourenhout zal gaan in de strijd voor de 2e plek.

    15:36

    Vandeputte komt hier echt wel sterk voor de dag en slaagt er zowaar in de balkjes al springend te trotseren. Weinigen doen het hem hier na.

    15:33

    Toon Vandenbosch blijft even hangen in de omheining

    15:32

    Sterke Niels Vandeputte

    De jonge Niels Vandeputte komt aansluiten bij het achtervolgende duo en neemt meteen het heft in handen. Een sterke prestatie van de 21-jarige renner.

    15:30

    Toon Aerts heeft al ruime voorsprong halfweg cross

    15:29

    Aerts heerst

    Na 3 ronden heeft Toon Aerts een voorsprong van 36 seconden op het duo Vanthourenhout/Sweeck. Iserbyt kijkt al tegen een achterstand aan van 1 minuut en 5 seconden.