Van Aert wint nog maar eens met de vingers in de neus, Aerts is steviger leider

  X²O Trofee
  veldrijden Veldrijden
  location Herentals
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  0123456789

   Wout van Aert trekt met 8 op 9 naar het BK van komende zondag in Middelkerke. De Belgische kampioen won met sprekend gemak in zijn achtertuin Herentals. Tom Pidcock en Toon Aerts eindigden op ruime afstand op 2 en 3. Aerts verstevigt zijn leidersplaats in de X²O-Trofee na een snipperdag van Eli Iserbyt. 

   Verslag van de X²O in Herentals bij de mannen

   Van Aert demonstreert dicht bij huis

   Toon Aerts kopieerde de vliegende start van Denise Betsema in Herentals. 

    

   Ook hij ging als leider vol voor de bonificatieseconden bij de tussensprint en werd geenszins bedreigd door Eli Iserbyt, bij wie de start in de soep was gedraaid.

    

   Aerts haalde zijn slag thuis en zag hoe Iserbyt voor een snipperdag (+3'44") koos, maar de X²O-leider botste ook al snel op de waardeverhoudingen van de voorbije weken.

    

   In de tweede ronde duldde Wout van Aert geen speelkameraadjes meer in zijn achtertuin: de Belgische kampioen reed al fluitend weg van Jan en alleman. 

    

   In de achterhoede speelden Aerts en Tom Pidcock een poosje haasje-over, maar de Brit legde zijn armen uiteindelijk na een pittig onderonsje op de tweede plaats. 

    

   Het was allemaal op zeer ruime afstand van een frisse, gretige en nagenoeg foutloze Van Aert. Hij trekt naar het BK met 8 op 9 in zijn rugzak. 

   Van Aert laat Pidcock en Aerts achter

   Merlier moet even bekomen na ongelukkige val

   Slotronde is ererondje voor Van Aert in Herentals

   Van Aert: "De tactiek was vrij makkelijk, nagedacht over zegegebaar"

   "Ik had er op voorhand eens over nagedacht", vertelde Wout van Aert over zijn boksbeweging als zegegebaar. 

    

   "De tactiek was gemakkelijk: Toon zou voor de seconden gaan, waardoor het meteen hard ging. Iedereen zat even op zijn limiet en ik kon doortrekken."

    

   Zondag wacht het BK. "Als er niets misgaat, sta ik er goed voor. Dat is het verhaal van elk jaar. Als prof ben ik altijd favoriet geweest en het is ook al eens misgelopen", besloot Van Aert, die zaterdag het BK verkent en meegaf dat hij past voor het WK.

    

   "Het was een harde cross", zei nummer twee Tom Pidcock. "Ik wist dat ik vermoeid was en ik kreeg mijn hartslag niet de hoogte in. Kurt (Bogaerts, ploegleider) was verrast dat ik toch nog op het podium sta. Toon duwde me alleszins tot het uiterste", besloot de Brit, die nu op stage naar Mallorca gaat.

    

   "Op de Skiberg voelde ik meteen dat Wout zijn Van Aert-benen had en ik mijn Aerts-benen", lachte nummer drie Toon Aerts. "Dat is toch een verschil."

    

   "Op de eerste loopstrook sprintte hij naar boven en dat was te veel. Daarna ging ik op pad met Pidcock, maar hij was een konijn en geen derny. Ik moest constant een gaatje laten en ik kreeg het niet gedicht. Ik kreeg hem nog even in het vizier, maar de explosiviteit was weg."

   Reacties na de X²O in Herentals bij de mannen

   Rituitslag HerentalsRituitslag Herentals

   Fase per fase

   1. 16 uur 04. Slotronde is ererondje voor Van Aert in Herentals.

    Slotronde is ererondje voor Van Aert in Herentals

   2. 16 uur 03. Het podium wordt bevestigd: Pidcock wint het spannende onderonsje voor leider Aerts. .
   3. 16 uur 03. Pidcock heeft weer een gaatje. Dit zal hij niet meer afgeven.  .
   4. 16 uur 02. Van Aert wint! 8 op 9: niets of niemand ligt in de weg van Wout van Aert. Hij deelt een linkse en rechtse tegelijk uit.  .
   5. 16 uur 01. Aerts bij Pidcock! Het kan toch nog keren. Aerts loopt het gat op de helling dicht op Pidcock.  .
   6. 16 uur . Het gevecht om de tweede plaats biedt veel meer spanning dan de strijd om de zege. Het zijn twee karakterkoppen die maar niet willen plooien.  .
   7. 15 uur 58. Pidcock is er niet gerust in, maar we durven toch te denken dat hij tweede zal eindigen. Aerts zal het podium vervolledigen.  .
   8. 15 uur 55. Einde achtste ronde. De rondetijden van Van Aert blijven indrukwekkend. Hij kan hier eigenlijk niemand plezieren, maar Van Aert imponeert nog maar eens en blijft dat doen tot de allerlaatste wedstrijdseconde.  .
   9. 15 uur 54. Het beeld bedriegt misschien een beetje, maar Aerts heeft de tweede plaats nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. Pidcock moet blijven knokken voor elke morzel grond.  .
   10. 15 uur 50. De passage aan de finish: Van Aert, Pidcock, Aerts, Vanthourenhout, Adams en Van der Haar.  .
   11. 15 uur 48. Einde zevende ronde. Wout van Aert tikt nog een rondje weg. Intussen geeft Laurens Sweeck meer uitleg bij zijn opgave: hij is een beetje over zijn toeren gegaan in de beginfase en kampt met rugproblemen na een drukke kerstperiode. "Ik houd mijn rug liever in de haak dan uit de haak", zegt de zandspecialist.  .
   12. Opgave Sweeck. In de materiaalpost zien we hoe Sweeck met zijn hoofd schudt en wappert met zijn been. Heeft hij een blessure opgelopen? Hij stapt alleszins af.  . 15 uur 47.
   13. 15 uur 45. Opvallende babbel zonet met Sven Nys: hij woont komend weekend het Nederlands kampioenschap bij, waar zijn team met Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Lars van der Haar en Pim Ronhaar grossiert in kandidaten. Het BK van zijn zoon Thibau Nys laat hij aan een andere delegatie van zijn ploeg.  .
   14. 15 uur 44. Nog even de top 5, waar alles vast lijkt te liggen: Van Aert, Pidcock, Aerts, Vanthourenhout, Sweeck.  .
   15. 15 uur 41. Einde zesde ronde. Nog één derde van deze cross te gaan voor solist Van Aert. Pidcock bewaart zijn tweede plaats, Aerts kaapt de laatste podiumplaats weg. Het verschil gaat boven de minuut.  .
   16. 15 uur 41. Merlier moet even bekomen na ongelukkige val.

    Merlier moet even bekomen na ongelukkige val

   17. 15 uur 39. De scenarioschrijver van deze cross zal niet verwend worden met een award, maar wat kun je tegen deze ongenaakbare Van Aert doen? Hij maakt er een doorgedreven training van.  .
   18. 15 uur 36. Na Vanthourenhout en Sweeck zien we nog Adams, Van Kessel, Vermeersch, Meeusen en Van der Haar.  .
   19. 15 uur 34. Einde vijfde ronde. De spanning is al een eeuwigheid weg. Wout van Aert hoeft nu alleen nog maar de ronden af te tellen. De kloof met Pidcock bedraagt 48 seconden. De Brit heeft Aerts uitgezwaaid. Definitief?  .
   20. 15 uur 33. Pidcock laat nu Aerts (definitief?) achter.

    Pidcock laat nu Aerts (definitief?) achter