Ga naar de inhoud
Laurens Sweeck boekte zijn 3e overwinning van het seizoen.

kalender X²O-Trofee

eindstand X²O-trofee mannen
1. Toon Aerts in 8u06'09"
2. Eli Iserbyt op 5'40"
3. Michael Vanthourenhout 7'55"
4. Lars van der Haar (Ned) 14'39"
5. Tom Meeusen 15'39"
6. Laurens Sweeck 16'24"
7. Jens Adams 18'25"
8. Corné van Kessel (Ned) 20'28"
9. Wout van Aert 21'04"
10. Toon Vandebosch 22'07"

Laurens Sweeck vloert Toon Aerts in spannende sprint, Pidcock valt in slotronde

 za 22 januari 2022 16:03
Flandriencross
X²O Trofee
9 rondes
15:00 Hamme
Laurens Sweeck
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

    Laurens Sweeck heeft zijn derde en mooiste zege van het seizoen geboekt. Hij vloerde Toon Aerts in een spannende spurt met zijn tweeën in Hamme. De wederoptredende Tom Pidcock zag zijn kansen gefnuikt, toen hij in de slotronde ten val kwam. Toon Aerts blijft stevig aan de leiding van de X²O-trofee.

    Samenvatting van de cross bij de mannen

    Pidcock nekt zichzelf na knappe inhaalrace, Sweeck profiteert

    Na een stage in Mallorca tekende Tom Pidcock in Hamme opnieuw present in het veld. Toch leek de Brit bij de start nog in zijn siësta te verkeren, toen Aerts het tempo meteen de hoogte induwde.

    De leider in de X²O-trofee zette Iserbyt en co al snel op 20 seconden, maar zag de renner van INEOS Grenadiers ondertussen wel een knappe inhaalrace in elkaar knutselen.

    Toen Pidcock uiteindelijk dan toch bij de achtervolgers kwam, werkte het pakje van Aerts als een rode lap op een stier.


    De Brit ging als een bezetene te keer en deed de voorsprong van de leider als sneeuw voor de zon verdwijnen. Op 4 ronden van het einde was alles dan ook opnieuw te herdoen.

    Ondertussen was ook Iserbyt geruisloos richting de kop van de wedstrijd geslopen, toen Pidcock bij het ingaan van de laatste ronde nog eens alles uit de kast haalde.

    Sweeck en Aerts beten op de tanden, maar konden er plots wel met twee vandoor na een stevige schuiver van de Brit.

    In de sprint was het uiteindelijk Sweeck die na een ultieme krachtinspanning de armen in de lucht mocht steken. Een sterke Pidcock eindigde ondanks zijn val nog 5e bij zijn terugkeer.

    Pidcock glijdt onderuit:

    Sweeck: "De laatste meters had ik het toch lastig"

    Laurens Sweeck (1e): "Het was lang geleden dat ik nog eens meegedaan had voor winst en daarom deed het vandaag extra deugd. Ik was niet zeker van mijn sprint, maar ik voelde dat Toon (Aerts) niet helemaal in mijn wiel zat."

    "De sprint was eigenlijk lang en niet lang, maar de laatste meters had ik het toch erg lastig.  Slecht is deze overwinning natuurlijk nooit dicht bij het WK."

     

    Toon Aerts (2e): "Ik kreeg een gat in het begin en ik wist dat Pidcock niet goed gestart was. Daarom vond ik het belangrijk om even door te trekken en hem niet in de wedstrijd te laten komen. Dat lukte uiteindelijk niet, maar op het einde schakelt hij zichzelf dan uit door een val."

    "In principe had ik wel nog een goede sprint in de benen, maar ik had eerst het park moeten indraaien. Daar was Laurens (Sweeck) net iets vinniger in."

    Eli Iserbyt (3e): "Ik zag vanaf het begin al dat Laurens (Sweeck) heel goed was. Ik ben dus blij dat hij het heeft kunnen afwerken. Het is zeker verdiend. Tot aan het gaatje ben ik niet geweest. Daarom ben ik blij dat Laurens heeft kunnen winnen om de overwinning zo in de ploeg te houden."

    Reactie van Sweeck:

    Reactie van Aerts:

    Reactie van Iserbyt:

    Rituitslag Flandriencross

    naamresultaat
    1
    Laurens Sweeck
    in 1u01'11"
    2
    Toon Aerts
    zelfde tijd
    3
    Eli Iserbyt
    op 20"
    4
    Lars van der Haar
    33"
    5
    Tom Pidcock
    47"
    6
    Michael Vanthourenhout
    49"
    7
    Corné van Kessel
    1'15"
    8
    Tom Meeusen
    1'29"
    9
    Clément Venturini
    1'34"
    10
    Toon Vandebosch
    1'41"

    Fase per fase

    16:00

    Sweeck wint!

    Na een lang uitgesponnen sprint kan Sweeck in extremis nog Aerts afhouden op de meet. Eli Iserbyt vervolledigt de top 3, terwijl Pidcock nog 5e eindigde.

    16:00

    Sprint dringt zich op

    Het lijkt een strijd tussen Toon Aerts en Laurens Sweeck te worden. We mogen ons verwachten aan een sprint in Hamme. Een dubbeltje op zijn kant.

    15:58

    Op een tweetal seconden van Aerts en Sweeck rijdt ook iserbyt nog rond vooraan in de wedstrijd. Krijgen we een sprint met 2 of 3?

    15:55

    Val Pidcock!

    Na een zware val lijkt het over en uit voor Tom Pidcock. Aerts en Sweeck ontsnappen ook maar nipt aan een val, maar zijn er nu wel met 2 vandoor.

    15:53

    LAATSTE RONDE

    Terwijl het geluid van de bel weerklinkt, perst Pidcock er nog eens een sprintje uit om als eerste het veld in te duiken. Perst de Brit er nog een snelle laatste ronde uit?

    15:51

    Opnieuw is het Sweeck die het vuur nog eens aan de lont steekt, waardoor ploegmaat Iserbyt enkele lengtes moet laten. Pidcock rijdt geruisloos mee in het wiel van Aerts.

    15:51

    Hergroepering

    Met nog 2 ronden te rijden, krijgen we opnieuw 4 leiders: Iserbyt, Sweeck, Aerts en Pidcock. Wie gokt op de sprint en wie probeert het nog met een late uitval?

    15:48

    Als twee duiveltjes uit een doosje zijn Iserbyt en Pidcock nu toch opnieuw wat genaderd op Aerts en Sweeck. Krijgen we straks een hergroepering vooraan?

    15:44

    Sweeck schudt aan de boom

    Na een passage in de materiaalpost staat Pidcock voor een tweede achtervolgingsopdracht vandaag. Aerts en Sweeck zijn ondertussen wel al iets verder weg kunnen rijden.

    15:39

    Nu is het zowaar Pidcock die Aerts en Sweeck moet laten gaan. De renner van INEOS Grenadiers lijkt met mechanische pech te kampen.

    15:39

    Kopgroep van 3

    Voorlopig slaagt Pidcock er niet in om Aerts en Sweeck van zich af te schudden. Plaats de Brit straks nog eens een venijnige versnelling?

    15:37

    Even leek Pidcock gaan vliegen, maar Aerts haalt de Brit op karakter toch nog terug. Hoe lang houdt de rijzige renner dit nog vol?

    15:34

    Leidend duo

    Met nog 4 ronden te rijden, krijgen we twee leiders in de figuren van Pidcock en Aerts. In hun zog volgen Vanthourenhout (op 3") en Iserbyt (op 5").

    15:33

    We krijgen toch een heel sterke Pidcock te zien hier in Hamme. Zijn stage in Mallorca werpt duidelijk vruchten af.

    15:30

    Pidcock roept Aerts tot de orde

    De voorsprong van Aerts verdwijnt als sneeuw voor de zon. Sweeck en Pidcock sluiten opnieuw aan voorin. Alles te herdoen hier in Hamme!

    15:27

    10 seconden

    Dankzij het beulwerk van Pidcock is de achtervolgende groep ondertussen genaderd tot op 10 seconden van Aerts. Heeft de leider zichzelf toch wat overschat?

    15:26

    Erop en erover gaat hij! Tom Pidcock trekt nu alle registers open en begint zijn zoektocht naar Toon Aerts. De leider moet enkele seconden prijsgeven en heeft nog een bonus van 13 seconden.

    15:23

    Pidcock sluit aan bij Iserbyt

    Ondertussen is Tom Pidcock komen aansluiten bij Iserbyt en co. Toch een knappe prestatie na zijn dramatische start van daarnet.