Wereldkampioene Van Empel domineert ook in Brussel, defecte startlichten nekken Alvarado

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Brussel
  trophy Fem van Empel
  einde
  startfinish
  01234567

  Fem van Empel gunt de concurrentie niets: de Nederlandse wereldkampioene pakte met de Universiteitscross in Brussel haar 16e seizoenszege en stak in één moeite ook de eindzege in de Soudal-trofee op zak. De start veroorzaakte de grootste commotie. De startlichten waren kapot, dus werd de cross op gang gefloten. Maar dat wist Ceylin Alvarado niet. Ze was furieus.

  Net als gisteren werkten de lichten bij de start niet. Vooral Alvarado was enorm verrast dat de UCI-commissaris onaangekondigd de koers op gang floot. 

   

  Ze had op een herstart gerekend, maar dat gebeurde niet. Voorin lieten Fem van Empel en Lucinda Brand het niet aan hun hart komen. Ze reden met hun tweetjes weg, maar al snel was duidelijk dat de wereldkampioene sneller kon.

   

  Op drie ronden van het einde was het moment van Van Empel gekomen. Ze had aan één versnelling genoeg om Brand van zich af te schudden en reed daarna onverstoord naar haar 16e zege van het seizoen.

   

  De wereldkampioene is ook eindwinnares van de X²O-trofee en mag 30.000 euro bijschrijven op haar rekening. Brand werd tweede op net geen minuut en is ook tweede in de eindafrekening. Een zichtbaar heel ontgoochelde Alvarado viel net naast het podium in Brussel.

  • Fem van Empel: "Dit was zeker geen trainingsritje. Integendeel. Maar ik stond heel ontspannen aan de start en dan presteer ik het beste. Ik had nooit het seizoen verwacht dat ik zoveel zou winnen. Het voelt uiteraard heel goed. Het is een beloning voor al het harde werk van een heel seizoen."
   
  • Lucinda Brand: "De start duurde heel lang, maar toen hoorde ik een fluitje en waren we weg. Het was niet mijn beste seizoen, volgend jaar moet het beter. Het wegseizoen komt snel, maar in de eerste koersen heb ik een ondersteunende rol."

  Uitslag X²O-trofee Brussel (vrouwen)Uitslag X²O-trofee Brussel (vrouwen)

  Gerelateerd:

  Fase per fase

  1. 14 uur 35. Daar is ook Alvarado, die duidelijk geïrriteerd finisht na de "valse start" van in de beginfase. .
  2. 14 uur 34. Worst maakt het podium vol in Brussel. Haar achterstand: 1'04". .
  3. 14 uur 34. Ook Brand is binnen. Ze heeft uiteindelijk toch nog 47 seconden verloren. .
  4. 14 uur 34. Het leek wel een trainingsrit voor Van Empel. Ruben Van Gucht.
  5. 14 uur 34. Van Empel wint de Universiteitscross met sprekend gemak en is ook eindwinnares.

   Van Empel wint de Universiteitscross met sprekend gemak en is ook eindwinnares

  6. 14 uur 33 match afgelopen
  7. 14 uur 28. Voor Alvarado hoeft het al een tijdje niet meer. De veer is gebroken, maar ze zal toch derde worden in het eindklassement. .
  8. 14 uur 28. Het verschil tussen Van Empel en Brand is 35 seconden.

   Het verschil tussen Van Empel en Brand is 35 seconden

  9. 14 uur 27. Daar is ook Worst aan de streep. De winnares van gisteren volgt op 59 tellen. .
  10. 14 uur 27. Ook Brand komt door aan de finishlijn. Het verschil is 35 seconden. .
  11. Laatste ronde. De laatste ronde is begonnen in Brussel. Van Empel is al een tijdje zegezeker. . 14 uur 26.
  12. 14 uur 25. Het wedstrijdverhaal is volledig geschreven. Ruben Van Gucht.
  13. 14 uur 25. Van Empel neemt geen risico's meer aan de balkjes. Haar wegseizoen, met o.a. de Brabantse en Waalse Pijl vroeg op het menu, komt er snel aan en een val zou nu niet goed uitkomen uiteraard. .
  14. 14 uur 24. Alvarado wordt nog een keertje aangemoedigd door haar moeder. Ze rijdt er maar wat lusteloos bij en geef haar eens ongelijk. .
  15. 14 uur 22. Situatie:. 1. Van Empel 2. Brand +21" 3. Worst +44" 4. Betsema +1'23" 5. Alvarado .
  16. 14 uur 20. Het heeft hier al zwaarder gelegen. Ze rijden rond met een gemiddelde van 25 km/u. Ruben Van Gucht.
  17. 14 uur 20. Einde ronde 5. Van Empel rijdt onverstoorbaar rond in Brussel. Ze knijpt Brand rustig dood en het verschil op het einde van de 5e ronde is nu 21 seconden. .
  18. 14 uur 20. Van Empel rijdt onverstoorbaar rond in Brussel.

   Van Empel rijdt onverstoorbaar rond in Brussel

  19. 14 uur 16. De situatie ligt op minder dan drie ronden van het einde muurvast. Van Empel leidt voor Brand, Worst is 3e. Alvarado heeft al een tijdje genomen met haar plaats naast het podium, ze blijft in het wiel van Betsema hangen. .
  20. 14 uur 13. Einde ronde 4. Van Empel heeft er weer een ronde op zitten. Brand blijft op 10 seconden hangen, Worst verliest wel meer terrein op de derde plaats. .