Machtige Van Empel slaat dubbelslag in zonnig Hamme

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Hamme
  trophy Fem van Empel
  einde
  startfinish
  0123456

  Europees kampioene Fem van Empel heeft een week na haar zege in Benidorm opnieuw toegeslagen: de youngster domineerde in de Flandriencross in Hamme en finishte met meer dan een minuut voorsprong op Shirin van Anrooij, Ceylin Alvarado en Lucinda Brand. Van die laatste neemt ze de koppositie over in de Soudal Ladies-trofee. Al zal dat tijdelijk zijn.

  Dankzij de zege in Benidorm is Fem van Empel al zeker van de eindzege in de wereldbeker en dus gooide ze haar programma om. Geen wedstrijd op zondag in Besançon, maar onvoorzien wel in Hamme. Het scheelt een stevige autorit.


  Vooraf zei Van Empel dat haar lichaam namelijk nog wat vermoeid was na een stage in Spanje, maar daar was eigenlijk niets van te merken.


  In de eerste ronde moest ze na een kleine hapering in de modder een klein gaatje op Brand dichten, maar die rollen waren voor het begin van ronde twee al omgedraaid.

   
  Van Empel begon aan een vroege solo en zou de kloof met de rest alleen maar vergroten. Ze won met 1 minuut en 14 seconden voorsprong op Shirin van Anrooij.

   
  Van Empel sloeg een dubbelslag, want ze wordt ook leidster in de Soudal-trofee. Een tijdelijke situatie, want na het WK zet Van Empel een punt achter haar seizoen. Ze zal het eindklassement dus niet winnen.

  Strijd op twee fronten tussen Alvarado en Brand

  Achter de rug van Van Anrooij, die de hele wedstrijd op de tweede plaats reed, zorgden Brand en Alvarado voor de interessantste strijd. Inzet: de derde plaats én het klassement.

   

  De motor van Alvarado moest drie rondes warmdraaien na een pauze. Ze sloeg Benidorm over. Daar kwam ook nog een foutje bij in de beginfase. 

   

  Brand probeerde samen met Betsema weg te rijden, maar zagen in de vierde ronde Alvarado opnieuw voorbijkomen. 

   

  Tot op de finish persten de nummer drie en vier in de cross er alles uit. Resultaat een klein verschil van 15 seconden in het voordeel van Alvarado. In de stand blijft Brand tweede, met een minuut en vier voorsprong op Alvarado.

  Van Empel deelt het podium met Van Anrooij en Alvarado.

  Uitslag Flandriencross Hamme (vrouwen)Uitslag Flandriencross Hamme (vrouwen)

    naamresultaat
  1Fem van Empel45'08"
  2Shirin Van Anrooijop 1'14"
  3Ceylin del Carmen Alvarado1'30"
  4Lucinda Brand1'45"
  5Denise Betsema2'31"
  6Aniek van Alphen3'33"
  7Marion Norbert Riberolle4'06"
  8Lauren Molengraaf (Ned)4'08"
  9Leonie Bentveld (Ned)4'47"
  10Francesca Baroni5'59"

  Fase per fase

  1. 14 uur 31. Strijd om het klassement. Alvarado perst er nog alles uit met het oog op het eindklassement. Brand doet hetzelfde en eindigt op 15 seconden van Alvarado. Brand heeft in het slot van de cross toch nog wat van haar achterstand afgedaan. .
  2. 14 uur 29 match afgelopen
  3. 14 uur 28. Van Empel kan al met de handrem rondrijden. Ruben van Gucht.
  4. 14 uur 23. Laatste ronde . Van Empel is op weg naar een dubbelslag. De zege en de leidersplaats in het klassement. Ze heeft 49 seconden achterstand op Brand in het klassement, maar dat is meer dan dichtgereden hier in Hamme. .
  5. 14 uur 21. Bonus sprint. De uitslag van de bonus sprint. Van Empel pakt 15 seconden bonus. Brand 10 en Alvarado 5. Eigenlijk is Alvarado op die manier aan een nuloperatie bezig.  .
  6. 14 uur 20. Het duel om plaats drie . De meest spannende strijd wordt geleverd om plaats drie. Alvarado en Brand spelen jojo met elkaar. Brand was opnieuw wat dichter gekomen, maar nu is het opnieuw Alvarado die wat meer afstand neemt. .
  7. Val. Een foutje van Van Anrooij in de modder. Ze zwenkt van rechts helemaal naar rechts en doet enkele toeschouwers eens goed schrikken. De vermoeidheid, wellicht. . 14 uur 18.
  8. Nog twee rondes. Van Empel stoomt vooraan onverstoord door. Van Amrooij volgt op 46 seconden. Alvarado op 1'04". Brand op 1'12" en Betsema op 1'24". . 14 uur 13.
  9. 14 uur 10. Alvarado doet een gooi naar beter klassement. In de vierde ronde zien we ook de strijd om het klassement losbarsten. Alvarado is op en over Brand en Betsema gegaan. Ze gaat hevig te keer en Brand heeft niet meteen een snedig antwoord. .
  10. 14 uur 07. Alvarado lijkt opnieuw aan te sluiten. Alvarado rijdt het gaatje dicht op Brand en Betsema in de strijd om plaats drie. Het drietal kan misschien profiteren van een schuiver van Van Anrooij. Al zal dat moeilijk worden, want het verschil na de derde ronde is 21 seconden. .
  11. 14 uur 03. Van Empel is helemaal los. Laat ons hopen dat Puck Pieterse volgende week weerwerk biedt op het WK. Ruben van Gucht.
  12. Val Alvarado. Van Anrooij volgt op 16 seconden van leidster Van Empel op het einde van ronde twee. Brand en Betsema volgen op 34 seconden. Waar zit Alvarado dan, vraag u zich af? Ze heeft aan een van de vijvers een val gemaakt en moet achtervolgen. . 14 uur 01.
  13. 13 uur 58. Brand valt terug. Brand zakt een beetje door de modder. Alvarado gaat haar voorbij, maar ondertussen worden Van Anrooij en Van Empel kleiner en kleiner. Van Anrooij komt wel geen morzel dichter bij de leidster. .
  14. 13 uur 55. Achter de rug van Van Empel gaat Van Anrooij voorbij haar ploegmaat Brand. Het verschil met de kop van de wedstrijd was 7 seconden, maar Van Empel blijft even haperen met het voorwiel. .
  15. 13 uur 54. Van Empel solo na eerste ronde. Van Empel zei voor de cross dat ze de vermoeidheid van haar Spaanse stage voelde, maar daar laat ze weinig van merken. Ze heeft een gaatje van vijf seconden na de eerste ronde. .
  16. 13 uur 53. Alvarado heeft zich herpakt. Paul Herygers.
  17. 13 uur 52. Rollen worden omgedraaid. Nog voor het einde van de eerste ronde rijdt Van Empel weg. nu is het Brand die moet achtervolgen met in haar wiel Alvarado, Betsema en Van Anrooij. Daarna gaapt al de leegte. .
  18. 13 uur 50. Loopstrook. Van Amrooij met een indrukkende passage op de eerste loopstrook. Ze positioneert zich zo op de derde plaats. Alvarado volgt iets verder op plek zes.  .
  19. 13 uur 49. Van Empel laat niet begaan. Van Empel wil Brand geen voorsprong gunnen en rijdt in geen tijd het gaatje van vijf seconden dicht. Achter het duo komt ook de rest schoorvoetend aansluiten. .
  20. 13 uur 47. Meteen een kloof voor Brand. In de eerste diepe modderstrook happert de motor van van Empel. Ze moet van de fiets en met haar heel wat andere rensters. Brand glipt nog door een gaatje en powert naar voor. Ze slaat zo een kloofje. .