Zandduivel Shirin van Anrooij domineert in Duinencross, Fem van Empel is 2e in Koksijde

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Koksijde
  trophy Shirin van Anrooij
  einde
  startfinish
  012345

  Shirin van Anrooij heeft ook in Koksijde bewezen dat ze goed is in zand. De jonge Nederlandse reed al in de 1e ronde weg op de Herygers-duin, niemand zag haar nog terug. Fem van Empel was nooit ver weg, maar maakte te veel foutjes in het zand. Na Mol en de Beekse Bergen is dit de 3e zandzege dit seizoen van Van Anrooij. Lucinda Brand finishte als derde, Sanne Cant als 7e.

  Shirin van Anrooij houdt van zandcrossen. Na winst in de Beekse Bergen en aan het Zilvermeer in Mol blonk ze nu ook uit in de veldritklassieker in Koksijde.

   

  De jonge renster van Trek - Baloise won er met een demonstratie. Ze leidde van start tot finish. Op de Herygers-duin was ze ribbedebie.

   

  Paul Herygers zelf genoot met volle teugen van haar techniek. Fem van Empel zag de cocommentator dan weer te veel foutjes maken.

   

  De Europese kampioene had tijdens de verkenning weer haar knie gestoten, dezelfde knie als in Val di Sole. Van Empel richtte haar vizier op Van Anrooij, maar verloor te veel tijd in de duinen om de koploopster te remonteren.

   

  Lucinda Brand vervolledigde het podium. De voormalige wereldkampioen werd 3e in Koksijde en verstevigde zo haar leidersplaats in de Soudal Ladies-trofee.

  Sanne Cant miste haar start in de duinen, maar vond geleidelijk aan wel haar ritme. Zo wurmde zich van de 15e naar de 7e plaats. In de strijd om de beste Belgische klopte ze een andere zandduivelin: Laura Verdonschot. Zij werd 8e in Koksijde.

  Reacties na de cross in Koksijde:

  Van Anrooij: "Eindelijk een keer een goede start"

  Van Anrooij is in vorm, ze won 4 van haar laatste 5 crossen. "Vandaag maakte ik eindelijk eens een goede start", lachte ze. "Het is fijn dat ik niet meteen op achtervolgen word aangewezen. Ik wilde mijn eigen lijnen in het zand rijden en dat deed ik vanaf de eerste strook."

   

  Achter haar reed Van Empel op een 10 à 15 seconden rond: "Dat voelde ik wel, maar dat kwam vooral door de achterblijvers. Dat was best vervelend, want toen kon ik nergens mijn lijnen rijden. Er waren ook heel wat buitenlanders, die gingen niet meteen aan de kant."

  "Toen ik achterom keek, zag ik wel dat ze niet echt dichterbij kwam en dat ik uitliep op de lange loopklim. Ik heb de accenten gelegd in het zand, zoals afgesproken met Sven (Nys) en herstellen op de tussenstukken. En dat werkte wel goed."

  Van Anrooij zou eerst het nationaal kampioenschap niet rijden, "maar nu twijfel ik toch": "We moeten nog eens kijken of ik me aan de planning houd." Welk WK ze rijdt ligt nog helemaal open: "Bij de beloften of bij de profs."

  Van Empel had haar knie - die ze in Val di Sole bezeerde - opnieuw gestoten bij de verkenning en had daar toch wel last van in de koers: "Het was zelfs nog de vraag of ik zou starten. Maar ik heb er het beste van gemaakt. Het is afwachten hoe ik hierop reageer, het kan dat Zonhoven zondag in de knel komt. Ik hoop dat het meevalt."

  Van Empel stootte haar knie tegen het dranghekken, toen ze aan de binnenkant van een bocht uit het zandspoor schoot. "Dat kan gebeuren. Maar als de knie nog gevoelig is, komt dat echt hard aan. Maar je moet er niet te veel aan denken. Ik had wel nooit de benen om te winnen. Ik voelde met nooit 100 procent. Ik haalde het maximale eruit."

   

  Van Empel zit dit seizoen aan 11 zeges en 5 tweede plaatsen.

  Lucinda Brand zou na deze cross pas beslissen of ze nog wat manches van de X²O rijdt met het oog op het klassement: "Het ging goed, zeker voor iemand die niet zo goed door zand gaat, maar ik ga eerst rustig douchen en dan rustig de uitslag eens bekijken. Het ziet er wel goed uit."

  Uitslag Duinencross (vrouwen)Uitslag Duinencross (vrouwen)

  Fase per fase

  1. 14 uur 35. uitslag. 1. Van Anrooij - in 46'48" 2. Van Empel - op 14" 3. Brand - 1'09" 4. Alvarado - 1'52" 5. Vos - 2'18" 6. Betsema - 2'27" 7. Cant - 2'54" 8. Verdonschot - 3'16" .
  2. 14 uur 34. Cant eerste Belgische. Sanne Cant komt als eerste Belgische over de streep. Na een gemiste start perst ze er een 7e plaats uit in Koksijde. Laura Verdonschot is op weg naar de 8e plaats. .
  3. 14 uur 33. De 3e plaats gaat voor Lucinda Brand, voldoende om de leiding vast te houden in de Soudal Ladies-trofee. .
  4. 14 uur 32. Van Empel strandt op 14 seconden van de winnares. .
  5. 14 uur 32. finish: Van Anrooij met de glimlach. Shirin van Anrooij komt als eerste over de streep. De 20-jarige poulain uit het kamp van Sven Nys heeft de zege niet gestolen. Ze leidde van start tot finish in de veldritklassieker. .
  6. 14 uur 28. Fem van Empel rijdt haar beste ronde. Het zal niet volstaan voor de zege vandaag. Voorlopig blijft het 20-jarige raspaardje op 11 zeges steken. .
  7. 14 uur 27. Van Anrooij op weg naar 5e seizoenszege. Shirin van Anrooij gata haar 5e zege van het seizoen boeken. Na de Beekse Bergen won ze in deze kerstvakantie Mol, Gavere en Loenhout. .
  8. 14 uur 26. Misschien heeft Van Empel te veel last van haar knie. Paul Herygers.
  9. 14 uur 25. Schrijf Cant maar op voor het BK in Lokeren. Ruben Van Gucht.
  10. Van Empel raakt niet tot bij Van Anrooij. 14 uur 25.
  11. 14 uur 24. Wie wordt eerste Belgische. Cant (7e) en Verdonschot (8e) snijden samen de laatste ronde aan. .
  12. laatste ronde. Van Anrooij begint aan de laatste ronde, Van Empel volgt op 11 seconden. . 14 uur 23.
  13. 14 uur 22. Lucinda Brand maakt zich boos. Met een gil dubbelt ze een renster. .
  14. 14 uur 21. Die gedubbelden zijn een drama voor de koers. Ze zouden er veel sneller uit moeten. Sven Nys.
  15. 14 uur 21. Gedubbelde rensters rijden te veel in de weg: "Drama voor de koers!".

   Gedubbelde rensters rijden te veel in de weg: "Drama voor de koers!"

  16. 14 uur 20. Ga een beetje opzij. Paul Herygers.
  17. 14 uur 20. extra meters voor Van Anrooij. Van Anrooij maakt een indrukwekkende beurt. Een voor een raapt ze de rensters in de staart van de wedstrijd op. In het zand moet de koploopsters buiten om (lees: van haar fiets). .
  18. 14 uur 16. Verdonschot of Cant? Sanne Cant rukt op naar de 9e plaats. Laura Verdonschot (8e) rijdt maar net voor de Belgische kampioene uit. Marion Norbert Riberolle is teruggevallen. .
  19. 14 uur 14. Van Empel komt dichterbij, maar maakt dan weer een foutje.

   Van Empel komt dichterbij, maar maakt dan weer een foutje

  20. 14 uur 13. Nog 2 rondes voor Van Anrooij. Van Empel volgt op 15 seconden. .