Denise Betsema steekt in Brussel een stokje voor 20e zege van eindwinnares Lucinda Brand

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Brussel
  trophy Denise Betsema
  einde
  startfinish
  0123456

   Denise Betsema heeft de laatste klassementscross van het veldritseizoen gewonnen. De Nederlandse had een topdag en maakte er geen spannende strijd van. Lucinda Brand, eindwinnares van de X²O Trofee, eindigde zowaar eens op de tweede plaats.

   Denise Betsema had een mirakel nodig om de X²O Trofee nog te winnen. Ze startte uitstekende aan de Universiteitscross in de hoofdstad, Brand zat meteen in het defensief na een slechte start.

    

   De Europese kampioene rukte in de eerste ronde netjes op naar de tweede plaats, maar na een schuiver op de schuine kant was de vogel gaan vliegen.

    

   Betsema hield gemakkelijk stand voorin, goed voor haar eerste zege sinds eind oktober. Brand is wel de eindwinnares van de X²O Trofee, goed voor haar vierde hoofdprijs van het seizoen.

   Reacties:

   • Betsema: "Ik voelde me vanaf de start heel goed en ik zag al snel dat ik een gaatje had op Lucinda. Ik heb alles of niets gespeeld, maar de benen bleven goed. Eindelijk heb ik nog eens een zege te pakken. De voorsprong bleef stabiel en dat was goed voor mijn moreel. Het is fijn om aan het einde van het seizoen nog te kunnen winnen. Deze zege doet heel veel deugd."
    
   • Brand: "Ik was niet goed mee en ging te veel in het rood in het begin. Denise was super sterk vandaag, het is niet voor niets dat ik onderuit ging. Ik kon niet op mijn gemakje rijden. Ik had het gevoel dat ik er nog naartoe kon rijden, maar na mijn val ging het niet meer."

   Rituitslag X²O-Trofee BrusselRituitslag X²O-Trofee Brussel

     naamresultaat
   1Denise Betsema44'50"
   2Lucinda Brand+28"
   3Manon Bakker+1'38"
   4Marion Norbert Riberolle+2'01"
   5Annemarie Worst+2'24'
   6Aniek Van Alphen+2'31"
   7Zoe Bäckstedt (GBr)+2'55"
   8Anna Kay+3'21"
   9Laura Verdonschot+3'37"
   10Hélène Clauzel+4'01"

   Fase per fase

   1. 14 uur 31. Er was vandaag niets te doen aan Betsema, een verdiende zege. Paul Herygers.
   2. 14 uur 31. Zege voor Betsema komt niet meer in gevaar in de slotronde.

    Zege voor Betsema komt niet meer in gevaar in de slotronde

   3. 14 uur 30. Eindwinnares Brand. Brand bolt op iets meer dan een halve minuut over de finishlijn, ze is wel eindwinnares van de X²O Trofee. .
   4. 14 uur 29 match afgelopen
   5. 14 uur 25. Worst heeft ondertussen volledig laten lopen, ze is teruggezakt naar de zesde plaats. .
   6. 14 uur 23. De 20e zege komt er voorlopig niet voor Brand. Ze lijkt zich neer te leggen bij het meesterschap van haar landgenote Betsema. .
   7. 14 uur 22. De overwinning kan Betsema niet meer ontsnappen. Ruben Van Gucht.
   8. Laatste ronde. Nog één ronde op de teller en Betsema verzwakt niet. Haar voorsprong op Brand: 23 seconden. . 14 uur 22.
   9. 14 uur 20. Foutje Worst. Worst kent niet haar beste dag. Ze mist een bochtje en moet afstappen. .
   10. 14 uur 18. Alles lukt vandaag voor Betsema. Paul Herygers.
   11. 14 uur 18. Betsema duikt opnieuw de post in voor een fietswissel. Brand behoudt het vertrouwen in hetzelfde tuig. .
   12. 14 uur 16. Bakker is over Worst naar de derde plaats gegaan. Knap van de jonge Nederlandse. .
   13. 14 uur 15. Einde ronde 4. Een fietswissel kost Betsema geen tijd, integendeel. Met nog twee ronden op de teller blijft de voorsprong 19 seconden. .
   14. 14 uur 15. Worst schuift onderuit aan de schuine kant.

    Worst schuift onderuit aan de schuine kant

   15. Lekke band Bäckstedt. Zoe Backstedt rijdt ook vandaag netjes rond in de top tien. De 17-jarige juniore kent wel een moeilijk moment na een lekke band. . 14 uur 14.
   16. Spanning voor plek 3. Ook Worst maakt kennis met de Brusselse ondergrond na een slipper op de schuine kant. Ze wordt op de hielen gezeten door Bakker en Norbert Riberolle. Haar podiumplaats is dus niet zeker. . 14 uur 12.
   17. 14 uur 11. Het gat tussen Betsema en Brand blijft gelijk. Het kan nog alle kanten uit.  .
   18. 14 uur 08. Achter Betsema, Brand en Worst rijdt Norbert Riberolle rond op de vierde plaats. We zien dus een Belgisch vlagje bovenin in de hoofdstad. .
   19. 14 uur 07. Einde ronde 3. Er zit alweer een ronde op in Brussel. Betsema is voorlopig goed op weg om voor het eerst te winnen in de X²O Trofee dit seizoen. .
   20. 14 uur 06. Betsema loopt uit. 20 seconden heeft Betsema na een technische passage. Brand laat van haar pluimen in de achtervolging.  .