Zege nummer 13! Zuinige Brand dicteert ook in Loenhout, Cant wordt 5e

X²O Trofee vrouwen
veldrijden Veldrijden
location Loenhout
trophy Lucinda Brand
einde
startfinish
012345

Lucina Brand (Baloise-Trek) heeft in Loenhout haar 13e zege van het seizoen geboekt. In de Azencross wachtte de wereldkampioene tot de laatste ronde om het duel met Denise Betsema te beslissen. Belgisch kampioene Sanne Cant tankte vertrouwen met een 5e plaats.

Bekijk hier een korte samenvatting van de wedstrijd:

Lucinda Brand slaat toe op het juiste moment

In alweer een Nederlands onderonsje was het Shirin van Anrooij die bij de start het meeste aanvalsdrift toonde. Denise Betsema, de leider in de X²O-trofee nam snel over en sprokkelde aan het einde van de 1e ronde enkele belangrijke bonusseconden voor het klassement.

Lucinda Brand en Van Anrooij maakten vervolgens de aansluiting met Betsema en het trio kreeg even later ook nog het gezelschap van Annemarie Worst, die al even snel de rol weer moest lossen.

Op een al bij al snelle omloop met hier en daar een pittige modderstrook was het Betsema die bijna voortdurend het tempo bepaalde. Brand gleed makkelijk mee, Van Anrooij moest alle zeilen bijzetten om haar twee landgenotes te volgen.

Brand, de grote slokop dit seizoen, wachtte geduldig haar moment af en zette in de laatste halve rondje een tandje bij. Betsema had geen antwoord op de moordende versnelling van Brand, die uiteindelijk nog met een bonus van 14 seconden over de streep bolde. Betsema werd 2e, Van Anrooij finishte als 3e.

Op ruim anderhalve minuut kwam een prima rijdende Sanne Cant als eerste Belgische binnen op de 5e stek.

Betsema: "Het is fijn om je zo sterk te voelen, ik baal nu wel een beetje"

Brand: "Betsema was beter, maar de beste in koers wint niet altijd"

Rituitslag Loenhout (vrouwen)
naamploegresultaat
1Lucinda Brandin 46'33"
2Denise Betsemaop 14"
3Shirin Van Anrooij33"
4Annemarie Worst1'05"
5Sanne Cant1'36"
6Ceylin del Carmen Alvarado1'40"
7Marion Norbert Riberolle1'46"
8Yara Kastelijn2'08"
9Hélène Clauzel2'21"
10Anna Kay2'38"

Fase per fase

 1. Brand buffelt door tot op de finishlijn en wint. 14 uur 32.
 2. 14 uur 31 match afgelopen
 3. 14 uur 30. Ontketende Brand. Brand heeft het volle wasbord voorsprong op Betsema. Zelfs enkele gedubbelden hinderen haar niet. Het tempo waarmee ze naar de finish stormt, is bepaald indrukwekkend. .
 4. 14 uur 27. Betsema moet lossen. Brand heeft haar turbo aangezet, Betsema moet haar landgenote laten gaan. Van Anrooij zal zonder ongelukken 3e worden. .
 5. 14 uur 26. Lucinda Brand heeft een klein kloofje geslagen op Betsema. Is de vogel gaan vliegen? .
 6. 14 uur 25. Heeft Betsema nog iets achter de hand? Kan het nog rapper dan wat ze al zo'n 30 minuten demonstreert? Dat is de vraag. Paul Herygers.
 7. Laatste ronde. De bel van de laatste ronde wordt geluid. Wordt het Betsema, Brand of Van Anrooij? . 14 uur 24.
 8. Met 3 gaan ze de laatste ronde in: Betsema, Brand en Van Anrooij. 14 uur 23.
 9. 14 uur 17. Van Anrooij aan de rekker. Elke keer Van Anrooij een gaatje moet laten, vindt ze toch weer de kracht om aan te sluiten. .
 10. 14 uur 15. Betsema laat Brand niet begaan en wringt zich weer naar de kop. Opvallend: waar Betsema telkens een nieuwe fiets neemt in de materiaalzone slaat Brand wel eens een wissel over. .
 11. 14 uur 14. Lucinda Brand is stilaan naar de kop aan het gaan. De intentie om te winnen, is er. Paul Herygers.
 12. 14 uur 11. Nog twee rondes. Brand en Betsema bollen samen over de streep na ronde 3, Van Anrooij volgt op een fietslengte. .
 13. 14 uur 11. Van Anrooij was daarnet gretig in de achtervolging op Betsema, maar nu moet ze even naar adem happen in het wiel van tempobeulen Brand en Betsema. .
 14. 14 uur 10. Van Anrooij en Brand hebben de kloof met Betsema plots in één klap gedacht. Voor Worst ging het voorin te snel. Zij hangt nu tussen de kopgroep en een achtervolgend groepje waarin Cant een frisse indruk maakt. .
 15. Het vloeit vooraan weer samen. Alleen Worst haakt af. 14 uur 09.
 16. 14 uur 07. Betsema moet na de materiaalzone even van de fiets op een zware modderstrook. De kloof met de achtervolgers blijft voorlopig wel intact. .
 17. Betsema heeft een klein kloofje op het trio met Brand. 14 uur 05.
 18. 14 uur 04. Het gaat soepel bij Betsema. Als ze deze beelden zelf zou zien, dan moet ze erin geloven. Het gaat vooruit. Paul Herygers.
 19. 14 uur 02. Betsema slaat kloofje. Aan de tweede doortocht bij de finish heeft Denise Betsema een bonus van 5 seconden op Brand, Van Anrooij en Worst. Een achtervolgend groepje met onder meer Cant en Alvarado volgt al op 25 tellen. .
 20. 14 uur 01. Kopkwartet. Annemarie Worst heeft voorin de aansluiting gemaakt. We zitten nu met 4 Nederlandse vrouwen in de spits van de wedstrijd, al probeert Betsema nu wel op kousenvoeten weg te glijden. .