De Koppenberg lacht de Amerikaanse Clara Honsinger toe

  X²O Trofee vrouweneinde
  Oudenaarde
  4/4
  00u 50m
  01234

   De Koppenbergcross bij de vrouwen heeft met Clara Honsinger een ietwat verrassende winnares gekregen. De 24-jarige Amerikaanse klopte Denise Betsema en Kata Blanka Vas op de kuitenbijter. Bij heel wat favorieten voor eindwinst in de X²O-trofee was de rekening al gepeperd. 

   De Koppenberg was vorig jaar spek naar de bek van Annemarie Worst. De Nederlandse had zelfs de cross in Overijse overgeslagen om fris aan de start te staan in Oudenaarde. Ze knalde dan ook als eerste omhoog op de Koppenberg, in het gezelschap van Yara Kastelijn.

    

   Maar op de vettige stroken liet modderduivel Denise Betsema zich gelden. Elk foutje van haar landgenotes strafte ze genadeloos af.  De winnares van Zonhoven en Ruddervoorde had haar zinnen gezet op een kassei.

    

   Verrassend genoeg moest ze niet de Nederlandse concurrentie vrezen, maar wel de Amerikaanse Clara Honsinger (nochtans gevallen in de eerste ronde) en de Hongaarse Kata Blanka Vas, de winnares in Overijse.

    

   Vooral op de Koppenberg was Honsinger ongenaakbaar. Op de pittige klim, die besmeurd lag met een laag modder, smeerde ze Betsema steevast wat seconden aan. Bij het ingaan van de slotronde had ze een kloofje van 9 seconden.

    

   Honsinger weigerde Betsema nog dichterbij te laten komen en maakte het op de slotklim sterk af. Betsema en Vas moesten vrede nemen met de podiumplaatsen, wereldkampioene Brand en Europees kampioene Alvarado krijgen al een stevige rekening toegeschoven in de X2O-trofee.

   Bekijk de samenvatting:

   Betsema blaast: "Het was ontzettend zwaar"

   "Ik telde de rondjes af", glimlachte Clara Honsinger na haar knappe cross op de Koppenberg. 

    

   "Ik had dit bergje nog nooit beklommen. Toen ik er de eerste keer over reed, flitste meteen door mijn hoofd dat je echt wel lang moet klimmen. En het is ontzettend steil. Dit was afzien. Dat ik hier meteen win, is echt bijzonder. Ik kende de klim voordien enkel van tv, via de Ronde van Vlaanderen, nu win ik hier zelf."

    

   De Amerikaanse koerst nog tot bijna eind november in Europa, keert dan even voor twee weken terug naar haar thuisland, waar ze het nationale kampioenschap wil rijden en haar titel wil verdedigen. "Dan keer ik nog even terug naar Europa, maar mijn grote doel is wel het WK in eigen land", eindigde ze.

    

   "Het was ontzettend zwaar", vulde Denise Betsema aan. "Ik denk niet dat ik dit kan vergelijken met een andere cross."

    

   "De overwinning was mogelijk en ik had graag gewonnen voor mijn overleden ex-ploeggenote Jolien Verschueren, maar Clara was echt sterker. Ze klom sneller."

   Rituitslag Koppenbergcross (vrouwen)Rituitslag Koppenbergcross (vrouwen)

   Fase per fase

   1. 14 uur 37. Yara Kastelijn moet vrede nemen met de 4e plek. Wereldkampioene Brand (5e) en Europees kampioene Alvarado (6) krijgen al 2 minuten aangesmeerd in het klassement. .
   2. 14 uur 37. Kata Blanka Vas, de winnares van Overijse, mag mee op het podium. De 22-jarige Hongaarse heeft er een sterke tweedaagse opzitten.  .
   3. 14 uur 36 match afgelopen
   4. 14 uur 35. Betsema geeft nog altijd niet op, maar het lijkt een verloren strijd. Ze krijgt het gaatje maar niet gedicht. .
   5. 14 uur 34. Op dezelfde vettige strook gaan Brand en Worst onderuit. Dat belooft voor de cross van de mannen straks. .
   6. 14 uur 32. Op een vettige strook probeert Betsema het laatste gaatje te dichten, maar ze kan de Amerikaanse maar niet inrekenen. En Honsinger heeft al getoond dat ze de beste is op de klim van de Koppenberg. Is het voorbij? .
   7. 14 uur 31. Foutje Honsinger. Clara Honsinger gaat dan toch in de fout in een moeilijke bocht. Meer heeft Betsema niet nodig om de hoop te doen oplaaien.  .
   8. 14 uur 27. Betsema gooit de handdoek nog niet in de ring. Op een iets drogere strook knalt ze weer tot op het wiel van Honsinger. Vas lijkt zeker van de 3e plek of komt ze ook nog terug? .
   9. Slotronde. Het parcours ligt zo zwaar dat de rensters maar 4 rondes moeten afwerken. Clara Honsinger, die weer uitpakt op de Koppenberg, hoort het graag. Ze heeft Betsema op 10 seconden gezet. . 14 uur 25.
   10. 14 uur 23. Lucinda Brand heeft volgens Sven Nys nog last van haar val tijdens de verkenning in Overijse. Het verklaart waarom de wereldkampioene op de 5e plek rondrijdt.  .
   11. 14 uur 21. Honsinger heeft geen zin in een samensmelting en geeft er een stevige lap op. Betsema moet op de tanden bijten, Vas richt zich op haar eigen tempo. .
   12. 14 uur 19. Van twee- naar driestrijd? Het is ook nog te vroeg om het een tweestrijd tussen Betsema en Honsinger te noemen. Kata Blanka Vas volgt op 14 seconden. Schrijf de Hongaarse dus nog niet af.  .
   13. 14 uur 16. Het is mooi dat de cross internationaler wordt. Honsinger is een sterke renster. Lars Boom.
   14. 14 uur 16. Honsinger wordt stevig onder druk gezet door Betsema. De Nederlandse geeft zich niet zomaar gewonnen. .
   15. 14 uur 13. Grote tijdsverschillen. Lucinda Brand (54"), Alvarado (1'01") en Annemarie Worst (1'11") krijgen al een stevige oplawaai. Niet vergeten dat de X2O Trofee een klassement op tijd is. .
   16. 14 uur 12. Vas en Kastelijn geven elkaar geen duimbreed toe. Ze volgen op 18 seconden van Honsinger.  .
   17. 14 uur 12. Honsinger leidt de dans. Clara Honsinger komt als 1e boven na twee rondes rond de Koppenberg. De Amerikaanse rijdt Betsema uit het wiel.  .
   18. 14 uur 11. Op de vijfde plaats rijdt wereldkampioene Lucinda Brand rond. Ze heeft titelverdedigster Annemarie Worst voorbijgestoken. .
   19. 14 uur 10. Honsinger heeft Betsema ingerekend en neemt zowaar over van de Nederlandse. Vas en Kastelijn strijden om de derde plaats. Het spel is nog niet gespeeld. .
   20. 14 uur 07. Modderduivel Betsema laat zich voorlopig op geen enkel foutje betrappen. Clara Honsinger en Yara Kastelijn houden haar in het vizier. In de achterhoede zien we nog Vas rijden. Daarna gaapt al een groot gat. .