Lucinda Brand maakt indruk in Hamme en slaat dubbelslag in X²O-trofee

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Hamme
  trophy Lucinda Brand
  einde
  startfinish
  0123456

   Lucinda Brand heeft op 2 fronten gewonnen in de 6e manche van de X²O-trofee. De wereldkampioene kwam na een sterke solo alleen over de streep in Hamme en neemt ook de koppositie over van Denise Betsema. Sanne Cant eindigde als eerste Belgische op een 7e plaats.

   Samenvatting van de cross bij de vrouwen

   Indrukwekkende Brand soleert naar dubbelslag in Hamme

   Voor aanvang van de X²O-cross in Hamme was Lucinda Brand na 4 zeges in 5 manches genaderd tot op amper 2 seconden van leidster Denise Betsema in het klassement.

   De wereldkampioene schoot dan ook als een komeet uit de startblokken en dook als eerste het veld in.  Betsema en Van Anrooij nestelden zich in het wiel van de regenboogtrui.

   Toch bleef de kopgroep niet lang bij elkaar, want halverwege de cross koos Brand dan toch het hazenpad. De Nederlandse pakte uit met een snedige versnelling en keek vervolgens niet meer om.

   Terwijl de wereldkampioene na een indrukwekkende race alleen over de meet bolde, werd de strijd om de 2e plek wel nog spannend. Daarin moest Betsema in de sprint uiteindelijk haar meerdere erkennen in Van Anrooij.

   In de stand leidt Brand nu met 21 seconden op Betsema.

   Sanne Cant legde beslag op de 7e plaats op 2 minuten, net voor Riberolle. Alicia Franck was 12e.

   Brand vs. de fazant:

   Betsema: "Geef me nog niet gewonnen"

   Lucinda Brand sloeg vorig weekend de wedstrijd over in Flamanville, maar pikte als vanouds weer aan met de zege in Hamme, haar 17e al van het seizoen. "Het lijkt misschien simpel, maar dat is het toch niet", sprak ze na afloop.

   "Ik kon niet meer verlangen. Het liep echt goed vandaag, ik zat meteen in het ritme. Vooraf is er toch altijd wat twijfel, hoe mijn lichaam zal reageren, als je er even een weekend uit bent, maar het crossritme was er meteen."

   "Al voelde ik het wel, ik ben behoorlijk diep moeten gaan, maar gelukkig draaide het goed en ik ben blij dat ik nu aan de leiding sta in het klassement, al is het zeker nog niet afgelopen, het verschil is nog niet zo groot."

   "Lucinda is echt heel sterk", aldus Betsema. "Ze verkeert in de vorm van haar leven. Ik wist dat ik het lastig zou krijgen vandaag, zeker op dit parcours, maar ik geef me nog niet gewonnen. Haar voorsprong in het klassement is niet zo groot en er volgen nog twee manches."

   Reactie van Brand:

   Reactie van Van Anrooij:

   Reactie van Betsema:

   Rituitslag Flandriencross (vrouwen)Rituitslag Flandriencross (vrouwen)

   Fase per fase

   1. 14 uur 32. EINDE. Brand grijpt de macht in Hamme en komt alleen over de meet. Van Anrooij blijft nog nipt Betsema voor in de strijd om de 2e plaats. .
   2. 14 uur 29. Hoewel de zege al zeker lijkt, blijft Brand tot het gaatje gaan om Betsema op zoveel mogelijk seconden te zetten. Wat wordt het eindverdict aan de meet? .
   3. 14 uur 25. LAATSTE RONDE. Nog 1 ronde te gaan in Hamme en alleen een inzinking kan Brand nog van de overwinning houden. Van Anrooij en Betsema blijven ondertussen hevig strijden voor plek 2.  .
   4. 14 uur 18. Van Anrooij komt bij Betsema. In haar achtervolging op Brand kiest Betsema voor een fietswissel, waardoor Van Anrooij opnieuw kan aansluiten. Smeden de 2 een pact om Brand nog terug te halen? .
   5. Nog 2 ronden. Met nog 2 ronden te gaan, halen we de timer nog eens boven: - Brand - Betsema op 10" - Van Anrooij op 14" . 14 uur 15.
   6. 14 uur 14. Zitten we naar het beslissende moment te kijken hier in Hamme? Brand kijkt gewoon niet meer om en rijdt steeds verder weg van haar concurrentes. Met de benen zit het duidelijk goed voor de wereldkampioene. .
   7. 14 uur 10. De kloof wordt groter voor Lucinda Brand. Betsema krijgt momenteel een achterstand van 7 seconden aan de broek gesmeerd. Van Anrooij volgt op 15 seconden. .
   8. Stand van zaken na 3 ronden. - Brand - Betsema op 3" - Van Anrooij op 9" - Worst, Bakker en Alvarado op 17" . 14 uur 08.
   9. 14 uur 07. Brand bouwt kloofje uit. Het deelnemersveld raakt steeds meer verbrokkeld in Hamme. Voorlopig heeft Brand een bonus van ongeveer 4 seconden op Betsema. Van Anrooij bevindt zich nog iets verder. .
   10. 14 uur 03. Het blijft versnellingen regenen in de kopgroep. Nadat Worst, Bakker en Alvarado hun wagonnetje opnieuw aanhaakten, kiest Brand op haar beurt het hazenpad.  .
   11. 13 uur 59. Van Anrooij zet zich meteen op kop van de leidsters en duwt het tempo nog eens de de hoogte, waardoor de kopgroep opnieuw uit elkaar valt. Betsema, Brand en Van Anrooij zetten Alvarado en co opnieuw op enkel lengtes. .
   12. 13 uur 55. We krijgen een kopgroep van 4. En plots krijgen we een kopgroep van 4. Van Anrooij en Alvarado profiteren van het loerwerk en sluiten voorin aan. .
   13. 13 uur 53. Brand virtueel leidster. In een sprint om de bonificatieseconden wint Brand het pleit van Betsema. De wereldkampioene verzamelt 5 seconden meer dan haar concurrente en neemt de leiding voorlopig over. .
   14. 13 uur 50. Brand blijft een strak tempo ontwikkelen, waardoor de achtervolgers niet meteen dichterbij kunnen komen. Betsema geeft voorlopig geen kik in het wiel van de wereldkampioene. .
   15. 13 uur 47. Ondertussen is Betsema erin geslaagd Brand bij te benen. De winnares van vorig jaar, Ceylin Alvarado, rijdt als 3e rond op enkele meters. .
   16. 13 uur 46. Furieuze start Brand. Lucinda Brand schiet meteen als een raket weg en duikt als eerste het veld in. Betsema probeert het gaatje met haar concurrente te dichten. .
   17. 13 uur 45. START. Het startschot weerklinkt in Hamme. Wie volgt Alvarado op als winnares? .
   18. 13 uur 12. Strijd tussen Betsema en Brand. Zoek straks niet naar Marianne Vos of Blanka Kata Vas in Hamme. Beide dames komen niet aan de start vandaag en rijden zondag alleen nog de wereldbekermanche in Hoogerheide. Wel van de partij zijn klassementsconcurrenten Denise Betsema en Lucinda Brand. De Nederlandse rensters staan op amper 2 seconden van elkaar en strijden straks dus om de koppositie. .
   19. 13 uur 10.