Ga naar de inhoud
" "
Denise Brand slaat een dubbelslag in de Flandriencross.

kalender X²O-Trofee

eindstand X²O-trofee vrouwen
1. Lucinda Brand (Ned) in 6u18'09"
2. Denise Betsema (Ned) op 2'22"
3. Annemarie Worst (Ned) 9'14"
4. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 14'15"
5. Sanne Cant 21'38"
6. Marion Norbert Riberolle 23'50"
7. Manon Bakker (Ned) 25'46"
8. Anna Kay (GBr) 26'46"
9. Clara Honsinger (VS) 27'31"
10. Aniek van Alphen (Ned) 28'54"

Lucinda Brand maakt indruk in Hamme en slaat dubbelslag in X²O-trofee

 za 22 januari 2022 14:32
Flandriencross (vrouwen)
X²O Trofee vrouwen
6 rondes
13:45 Hamme
Lucinda Brand
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6

    Lucinda Brand heeft op 2 fronten gewonnen in de 6e manche van de X²O-trofee. De wereldkampioene kwam na een sterke solo alleen over de streep in Hamme en neemt ook de koppositie over van Denise Betsema. Sanne Cant eindigde als eerste Belgische op een 7e plaats.

    Samenvatting van de cross bij de vrouwen

    Indrukwekkende Brand soleert naar dubbelslag in Hamme

    Voor aanvang van de X²O-cross in Hamme was Lucinda Brand na 4 zeges in 5 manches genaderd tot op amper 2 seconden van leidster Denise Betsema in het klassement.

    De wereldkampioene schoot dan ook als een komeet uit de startblokken en dook als eerste het veld in.  Betsema en Van Anrooij nestelden zich in het wiel van de regenboogtrui.

    Toch bleef de kopgroep niet lang bij elkaar, want halverwege de cross koos Brand dan toch het hazenpad. De Nederlandse pakte uit met een snedige versnelling en keek vervolgens niet meer om.

    Terwijl de wereldkampioene na een indrukwekkende race alleen over de meet bolde, werd de strijd om de 2e plek wel nog spannend. Daarin moest Betsema in de sprint uiteindelijk haar meerdere erkennen in Van Anrooij.

    In de stand leidt Brand nu met 21 seconden op Betsema.

    Sanne Cant legde beslag op de 7e plaats op 2 minuten, net voor Riberolle. Alicia Franck was 12e.

    Brand vs. de fazant:

    Betsema: "Geef me nog niet gewonnen"

    Lucinda Brand sloeg vorig weekend de wedstrijd over in Flamanville, maar pikte als vanouds weer aan met de zege in Hamme, haar 17e al van het seizoen. "Het lijkt misschien simpel, maar dat is het toch niet", sprak ze na afloop.

    "Ik kon niet meer verlangen. Het liep echt goed vandaag, ik zat meteen in het ritme. Vooraf is er toch altijd wat twijfel, hoe mijn lichaam zal reageren, als je er even een weekend uit bent, maar het crossritme was er meteen."

    "Al voelde ik het wel, ik ben behoorlijk diep moeten gaan, maar gelukkig draaide het goed en ik ben blij dat ik nu aan de leiding sta in het klassement, al is het zeker nog niet afgelopen, het verschil is nog niet zo groot."

    "Lucinda is echt heel sterk", aldus Betsema. "Ze verkeert in de vorm van haar leven. Ik wist dat ik het lastig zou krijgen vandaag, zeker op dit parcours, maar ik geef me nog niet gewonnen. Haar voorsprong in het klassement is niet zo groot en er volgen nog twee manches."

    Reactie van Brand:

    Reactie van Van Anrooij:

    Reactie van Betsema:

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

    Rituitslag Flandriencross (vrouwen)

    naamresultaat
    1
    Lucinda Brand
    46'01"
    2
    Shirin Van Anrooij
    op 16"
    3
    Denise Betsema
    18"
    4
    Annemarie Worst
    24"
    5
    Ceylin del Carmen Alvarado
    1'02"
    6
    Manon Bakker
    1'03"
    7
    Sanne Cant
    2'12"
    8
    Marion Norbert Riberolle
    2'12"
    9
    Aniek Van Alphen
    2'19"
    10
    Anna Kay
    3'16"

    Fase per fase

    14:32

    EINDE

    Brand grijpt de macht in Hamme en komt alleen over de meet. Van Anrooij blijft nog nipt Betsema voor in de strijd om de 2e plaats.

    14:29

    Hoewel de zege al zeker lijkt, blijft Brand tot het gaatje gaan om Betsema op zoveel mogelijk seconden te zetten. Wat wordt het eindverdict aan de meet?

    14:25

    LAATSTE RONDE

    Nog 1 ronde te gaan in Hamme en alleen een inzinking kan Brand nog van de overwinning houden. Van Anrooij en Betsema blijven ondertussen hevig strijden voor plek 2. 

    14:18

    Van Anrooij komt bij Betsema

    In haar achtervolging op Brand kiest Betsema voor een fietswissel, waardoor Van Anrooij opnieuw kan aansluiten. Smeden de 2 een pact om Brand nog terug te halen?

    14:15

    Nog 2 ronden

    Met nog 2 ronden te gaan, halen we de timer nog eens boven:

    - Brand

    - Betsema op 10"

    - Van Anrooij op 14"

    14:14

    Zitten we naar het beslissende moment te kijken hier in Hamme? Brand kijkt gewoon niet meer om en rijdt steeds verder weg van haar concurrentes. Met de benen zit het duidelijk goed voor de wereldkampioene.

    14:10

    De kloof wordt groter voor Lucinda Brand. Betsema krijgt momenteel een achterstand van 7 seconden aan de broek gesmeerd. Van Anrooij volgt op 15 seconden.

    14:08

    Stand van zaken na 3 ronden

    - Brand

    - Betsema op 3"

    - Van Anrooij op 9"

    - Worst, Bakker en Alvarado op 17"

    14:07

    Brand bouwt kloofje uit

    Het deelnemersveld raakt steeds meer verbrokkeld in Hamme. Voorlopig heeft Brand een bonus van ongeveer 4 seconden op Betsema. Van Anrooij bevindt zich nog iets verder.

    14:03

    Het blijft versnellingen regenen in de kopgroep. Nadat Worst, Bakker en Alvarado hun wagonnetje opnieuw aanhaakten, kiest Brand op haar beurt het hazenpad. 

    13:59

    Van Anrooij zet zich meteen op kop van de leidsters en duwt het tempo nog eens de de hoogte, waardoor de kopgroep opnieuw uit elkaar valt.

    Betsema, Brand en Van Anrooij zetten Alvarado en co opnieuw op enkel lengtes.

    13:55

    We krijgen een kopgroep van 4

    En plots krijgen we een kopgroep van 4. Van Anrooij en Alvarado profiteren van het loerwerk en sluiten voorin aan.

    13:53

    Brand virtueel leidster

    In een sprint om de bonificatieseconden wint Brand het pleit van Betsema. De wereldkampioene verzamelt 5 seconden meer dan haar concurrente en neemt de leiding voorlopig over.

    13:50

    Brand blijft een strak tempo ontwikkelen, waardoor de achtervolgers niet meteen dichterbij kunnen komen. Betsema geeft voorlopig geen kik in het wiel van de wereldkampioene.

    13:47

    Ondertussen is Betsema erin geslaagd Brand bij te benen. De winnares van vorig jaar, Ceylin Alvarado, rijdt als 3e rond op enkele meters.

    13:46

    Furieuze start Brand

    Lucinda Brand schiet meteen als een raket weg en duikt als eerste het veld in. Betsema probeert het gaatje met haar concurrente te dichten.

    13:45

    START

    Het startschot weerklinkt in Hamme. Wie volgt Alvarado op als winnares?

    13:12

    Strijd tussen Betsema en Brand

    Zoek straks niet naar Marianne Vos of Blanka Kata Vas in Hamme. Beide dames komen niet aan de start vandaag en rijden zondag alleen nog de wereldbekermanche in Hoogerheide.

    Wel van de partij zijn klassementsconcurrenten Denise Betsema en Lucinda Brand. De Nederlandse rensters staan op amper 2 seconden van elkaar en strijden straks dus om de koppositie.