Ga naar de inhoud

België blijft achter met 3e plek na experiment met mixed relays op WK veldrijden

WK veldrijden
19:30 Fayetteville
4 rondes
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4

Italië is de eerste (officieuze) wereldkampioen in de mixed relays op het WK veldrijden. Het Belgische kwartet begon als favoriet aan het UCI-experiment, maar Italië  en de VS bleken sterker.

Soete uitstekend van start

3e dus en niet de verhoopte 1e plaats. België stond nochtans als de topfavoriet, ook door het verstek van Nederland, aan de start van dit testevenement. Het event kort samengevat: 4 renners/rensters die elk 1 rondje rijden en elkaar telkens aflossen. 

 

De start was alvast veelbelovend voor ons land. Daan Soete moest als 1e loeihard van start gaan en hij reed op een nijdige helling ook al meteen aan de leiding.


Met een voorsprong van zo'n 13 seconden werd Kiona Crabbé in de strijd gegooid. Tsjechië lag echter op de loer met Michael Boros. Die nam na materiaalpech de leiding gewoon over. Crabbé tikte dan als 4e af.

Toch op het podium

Het was dan aan Alicia Franck om wat te knabbelen aan die achterstand. De renster weerde zich ook, maar moest onder meer de Amerikaanse Honsinger laten gaan.


Alle eieren dan in het mandje van Niels Vandeputte. Vooraan ontspon zich in de laatste ronde een duel tussen de Amerikaan Funston en de Italiaan Toneatti. 

 

Vandeputte ging furieus van start. Alles om de kloof met de koploper te dichten, maar zover kwam het echter niet. Italië ging met de zege aan de haal. België moet het dus doen met de 3e plek.

Fase per fase

 1. 20 uur . Italië wint. De 1e mixed team rally zit in de zak van Italië. Amerika A bolt als 2e over de streep. Voor België met Niels Vandeputte. Een bronzen plak dus voor ons land. .
 2. 20 uur . De Italiaan Toneatti vindt het welletjes geweest. Hij neemt afstand van de Amerikaan Funston. Italië kan de beste papieren voorleggen.  .
 3. 19 uur 58. Vandeputte doet er alles aan en schuift nu op naar een 3e plek. Het is nu jagen op het leidende duo. Met een kloof van 14 seconden is het nog speelbaar.  .
 4. Niels Vandeputte moet enorm achtervolgen. 19 uur 56.
 5. 19 uur 55. Vooraan ontwikkelt zich een strijd tussen Amerika en Italië. Snel gevolgd door Tsjechië en dan België.  .
 6. 19 uur 55. Laatste ronde. We duiken de laatste ronde in met Tsjechië nog steeds op kop. Niels Vandeputte moet het nu voor België gaan doen. Kan hij nog iets uit de brand slepen? .
 7. 19 uur 52. 33 seconden. Is de Tsjechische vogel al gaan vliegen? Zemanova heeft een voorsprong van 10 seconden op Italië. België volgt als 4e, op 33 seconden.  .
 8. 19 uur 48. Alicia Franck heeft ondertussen de 3e plek te pakken. Al kleeft de Amerikaanse Honsinger wel in haar wiel.  .
 9. 19 uur 48. Alicia Franck moet lang wachten voor ze kan starten.

  Alicia Franck moet lang wachten voor ze kan starten

 10. 19 uur 47. Halfweg koers. Tsjechië begint aan de 3e ronde als koploper. Voor België moet Alicia Franck de meubelen nu redden. Zit er nog een podium in?  .
 11. 19 uur 46. Boros heeft de strijdbijl nog niet begraven. Met het einde van de 1e ronde in zicht, wisselt de Tsjech toch als 1e. Snel gevolgd door Kiona Crabbé is ondertussen weggezakt naar de 4e plek.  .
 12. Kiona Crabbé gaat als 2e van start voor de Belgen. 19 uur 45.
 13. Pech voor Boros. Boros rijdt niet al te lang op kop. Hij krijgt af te rekenen met materiaalpech. Ondertussen neemt Persico de touwtjes in handen.  . 19 uur 43.
 14. 19 uur 42. Michael Boros raapt ondertussen Italië en Amerika op. Hij springt ook op en over de leidster Crabbé.  .
 15. 19 uur 40. Amerika en Italië zijn op achtervolgen gewezen. Clouse en Persico willen de bres maar al te graag dichten. Kiona Crabbé laat dat natuurlijk niet zomaar gebeuren. .
 16. 19 uur 39. Tik! Zo gaat de overgang eraan toe in de mixed relay.

  Tik! Zo gaat de overgang eraan toe in de mixed relay

 17. 19 uur 37. Wissel. Daar is de 1e wissel al. Daan Soete zijn wedstrijd zit erop. Kiona Crabbé vertrekt voor België met een mooie voorsprong.  .
 18. 19 uur 37. Daan Soete doet wat er van hem verwacht wordt: ijzersterk openen. Hij heeft een flinke voorsprong te pakken op de achtervolgende Amerikaan. 13 seconden bedraagt de kloof. .
 19. Daan Soete wachtte geduldig af voor zijn demarrage te plaatsen. 19 uur 36.
 20. 19 uur 33. Soete op kop. "Erop en erover", moet Daan Soete denken. Hij gaat er op een nijdige klim vandoor en slaat meteen een kloof.  .