Ga naar de inhoud

Zilver voor Aaron Dockx bij junioren, Zwitser Christen sneller in eindsprint

WK veldrijden
18:00 Fayetteville
6 rondes
Jan Christen (Zwi)
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6

Zilver voor Aaron Dockx bij de mannen junioren! De Belg reed een ijzersterke race, maar werd in de eindsprint geklopt door de Zwitser Jan Christen. De Nederlandse topfavoriet David Haverdings kwam vroeg ten val.

19 crossen gereden, 16 keer gewonnen. De Nederlander David Haverdings was vooraf met stip de superfavoriet. Maar door een val in de 2e ronde zag de grote favoriet zijn WK-droom uit elkaar spatten.

De Belgen roken hun kans en namen de koers in handen, met Aaron Dockx als speerpunt. 

 

Tot 3 keer toe probeerde Dockx het solo, maar de Zwitser Jan Christen en de Engelsman Nathan Smith haakten hun wagonnetje telkens weer aan.

 

Vooral de Zwitser kondigde zich aan als een taaie klant. Net bij het ingaan van de slotronde vuurde Christen een pijl af, maar hij schoot daarbij uit zijn pedaal. Dockx was bij de pinken.

Met z'n drieën mochten ze sprinten voor goud. Dockx lanceerde de sprint en werd nog overvleugeld door Christen. Zilver was de troostprijs voor onze landgenoot.

Wereldkampioen zit in jeugdploeg van Pogacar

Het is geen toeval dat de Zwitser Jan Christen de bloemen plukte op deze snelle WK-omloop. Met een 6e plaats op het EK op de weg en de 7e plek op het WK tijdrijden is hij een van de rijzende sterren in Zwitserland.

Christen maakt trouwens deel uit van de jeugdploeg van Tadej Pogacar. "Dit WK was mijn enige doel deze winter en dan win ik. Ongelooflijk", reageert Christen.

 

"Het was een heel harde wedstrijd. Ik dacht dat Aaron sterker was in de sprint en daarom zette ik alles op de slotronde. Het is fantastisch dat ik wereldkampioen ben."

Dockx: "Dacht vroeg aan de sprint te beginnen, maar blijkbaar was het niet genoeg"

Haverdings: "Ik maakte een heel domme fout"

Topfavoriet David Haverdings werd snel uitgeschakeld na een val. “Alles ging goed, maar in de afdaling maakte ik een hele domme fout. Mijn voorwiel ging uit het spoor en ik gleed onderuit. Er reden anderen op me in. Het deed pijn, mijn ketting lag eraf en ik moest wisselen.”

 

“Het was een mentale tik, al kwam ik er nog door. Ik heb me naar voren geknokt, maar het beste was er wel af op het einde. Het is heel kut dat dit nu gebeurt. Volgende week probeer ik de nationale trui te pakken en dan kan ik dit snel vergeten.”

 

Jan Christen werd de verrassende wereldkampioen. Of niet? “Ik heb er veel contact mee. Het is een aardige gast. Hij heeft volledig gepiekt naar dit WK en ik gun het hem wel. Ik had wel verwacht dat hij zou meedoen voor de overwinning. Maar ik had hem nooit genoemd. Hij heeft zich in perfecte omstandigheden kunnen voorbereiden zonder verwachtingen.”

Rituitslag mannen junioren
naamresultaatploeg
1
Jan Christen (Zwi)
in 43'11"
2
Aaron Dockx (Bel)
3
Nathan Swift (GBr)
4
Corentin Lequet (Fra)
+ 20"
5
Andrew August (VS)
+ 20"
6
Viktor Vandenberghe (Bel)
+ 33"
7
Wies Nuyens (Bel)
+ 35"
8
Ian Ackert (Can)
+ 39"
9
David Haverdings (Ned)
+ 41"
10
Daniel Nielsen (Den)
+ 49"

Fase per fase

 1. De Zwitser wint! 18 uur 45.
 2. 18 uur 43. Dockx wordt 2e. Wat een sprint! Dockx zet als eerste aan, maar ziet de sterke Zwitser Christen nog voorbijzoeven. Het is zilver voor Dockx. .
 3. 18 uur 42. Nog 200 meter! Dockx wil niet vanuit polepositie de sprint lanceren. De 3 kemphanen staan nu bijna stil. .
 4. 18 uur 41. Dockx verliest het achterwiel van Smith niet uit het oog. Van achterenuit probeert Christen Dockx te verrassen met een snedige demarrage. .
 5. 18 uur 40. Spanning troef. Nog een halve ronde! Een Belg, een Zwitser en een Engelsman lijken straks te moeten sprinten voor de regenboogtrui. .
 6. Op de slotklim blijft het stil. 18 uur 40.
 7. 18 uur 39. Het is een heerlijk schouwspel! Dockx en Christen lossen elkaar van geen vin, nu gaat de Engelsman Smith op zoek naar geluk. .
 8. 18 uur 39. Taai wezen, Aaron! Michel Wuyts.
 9. 18 uur 39.
 10. 18 uur 38. Dockx probeert. Enkele lengtes volstaan niet voor Dockx om een beslissende kloof te staan. De Zwitser Christen komt doodleuk weer aansluiten. .
 11. 18 uur 36. Situatie voor slotronde. 1. Christen 2. Dockx 3. Smith 4. August (VS) op 13" 5. Lequet (Fra)  6. Vandenberghe (Bel) op 28" 7. Nuyens (Bel) 8. Haverdings (Ned) op 44" 9. Corsus (Bel) .
 12. 18 uur 36. Dockx plakt op het wiel van de Zwitser.

  Dockx plakt op het wiel van de Zwitser

 13. 18 uur 36. Slotronde! Net voor het ingaan van de laatste ronde schiet Christen een pijl af. De Zwitser schiet daarbij uit zijn klikpedaal, Dockx reageert vinnig. .
 14. 18 uur 34. Dockx ligt op de loer. In het wiel van de Zwitser Christen lijkt Dockx zijn moment af te wachten. We naderen de slotronde met rasse schreden. .
 15. 18 uur 32. De medailles lijken verdeeld. De nummer 4, de Amerikaan August, volgt al op 13 tellen van het leiderstrio.  .
 16. 18 uur 31. De Zwitser Christen wordt een taaie klant. Hij komt Dockx oppeuzelen, ook de Engelsman Smith haakt zijn karretje weer aan. Krijgen we een razend spannende driestrijd? .
 17. 18 uur 30. Versnelling Dockx! Bij het ingaan van de voorlaatste ronde legt Dockx er nog eens het zweepje op. Zijn Engelse en Zwitserse metgezel kreunen allerlei jammerliedjes. .
 18. 18 uur 30.
 19. 18 uur 28. Situatie na 4 rondes. 1. Christen (Zwi) 2. Dockx (Bel) 3. Smith (GBr) 4. Lesuet (Fra) op 5" 5. August (VS) op 9" 6. Nielsen (Den)  7. Vandenberghe (Bel) op 10" 8. Nuyens (Bel) 9. Corsus (Bel) op 25" 10. Haverdings (Ned) op 30" .
 20. Een Zwitser, een Belg en een Brit zijn weg. 18 uur 27.