Ga naar de inhoud

Joran Wyseure is wereldkampioen na perfecte koers van Belgen, Verstrynge en Nys mee op podium

WK veldrijden
20:00 Fayetteville
7 rondes
Joran Wyseure
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7

De wonderdag van Joran Wyseure (21). België heeft zijn eerste wereldkampioen op het WK in Fayetteville na een indrukwekkende aanval die begon in de tweede ronde. Landgenoot Emiel Verstrynge zette solo de achtervolging in en eindigde tweede. Thibau Nys vervolledigde het Belgische 1-2-3’tje door brons te pakken.

Wyseure zet Nederlanders meteen onder druk

Ze wilden zich niet laten ringeloren door de Nederlanders zoals op het EK op de VAM-berg gebeurde. Dat deden ze zeker niet. De Belgen reden de perfecte koers. Eentje uit het boekje. Joran Wyseure werd als eerste luitenant voorop gestuurd en zette de Nederlanders zo onder druk. 

 

"Jullie zitten in een zetel", riep bondscoach Sven Vanthourenhout zijn troepen toe. Dat was ook een feit. De Belgen lieten het werk aan de 3 Nederlanders. Het frustreerde Ryan Kamp zo hard dat de Europese kampioen zijn landgenoten aanmaande om over te nemen. "Je ziet dat de Nederlanders ruzie maken", vertelde Bart Wellens.

Volledig Belgisch podium

Hendrikx, Kamp of Ronhaar. Wie de achtervolging op Wyseure ook inzette, de Nederlanders moesten met hun krachten woekeren. "Eerst hen hun bord laten leegeten", oordeelden Thibau Nys en Emiel Verstrynge. Een luxesituatie.


De motor van onze noorderburen moest wel een keer sputteren. Dat zette Verstrynge aan om toch nog op zoek te gaan naar leider Wyseure. Het gevaar voor Wyseure kwam zowaar nog uit eigen kamp.

 

Verstrynge deed er nog alles aan, maar het was Wyseure die het laatste woord had. Hij mag een regenboogtrui in zijn kast hangen. België boven, want we kregen met Verstrynge en ook nog de snel sprintende Nys een volledig Belgisch podium. Bondscoach Vanthourenhout kon er vooraf alleen maar van dromen. 

Wyseure: "Dat ik nu een jaar in deze trui mag rondrijden, fenomenaal, echt niet normaal"

Verstrynge: "Zo dicht, dat prikt even, maar echt tevreden dat Joran hier wint"

Nys: "Heel blij dat ik nog mee op het podium kan staan"

Kamp: "We komen gewoon een veel te sterk Belgisch team tegen"

Ronhaar: "Wyseure is zeker de verdiende winnaar"

Kort verslag uit het late journaal:

Rituitslag mannen beloften
naamresultaatploeg
1
Joran Wyseure
in 49'21"
2
Emiel Verstrynge
+ 13"
3
Thibau Nys
+ 33"
4
Mees Hendrikx
+ 33"
5
Cameron Mason
+ 33"
6
Ryan Kamp
+ 38"
7
Niels Vandeputte
+ 40"
8
Pim Ronhaar
+ 1'15"
9
Gerben Kuypers
+ 1'32"
10
Jente Michels
+ 1'37"

Fase per fase

 1. 20 uur 49. Wyseure is wereldkampioen! Joran Wyseure houdt stand en heeft de wereldtitel bij de beloften te pakken na een bijzonder knappe race. Verstrynge rijdt met applaus over de streep. Het Belgisch feestje is helemaal compleet met Thibau Nys op 3. .
 2. 20 uur 48. 7 seconden. Het is nog nagelbijten vooraan, want het verschil tussen de 2 leiders is slechts 7 seconden. De spanning blijft maar stijgen.  .
 3. 20 uur 48. Wyseure kijkt eens achterom en ziet dan Verstrynge opdoemen. Wie gaat er aan de haal met de regenboogtrui? .
 4. Verstrynge komt kort, maar blijft hangen. 20 uur 46.
 5. 20 uur 46. Ryan Kamp moet zich nu gewonnen geven. Thibau Nys zit nog in het wiel van de Nederlander Mees Hendrikx. Dat allemaal op 29 seconden van Wyseure.  .
 6. 20 uur 45. Dichter en dichter sluipt hij bij zijn prooi. Emiel Verstrynge doet er nog alles aan om de regenboogtrui af te snoepen van Wyseure. Lukt hem dat ook? .
 7. 20 uur 43. Laatste ronde. Joran Wyseure is al toe aan de laatste ronde. Het gevaar komt echter uit eigen kamp met Emiel Verstrynge. 10 seconden is het verschil. Het wordt nog spannend.  .
 8. 20 uur 40. Verstrynge toch weg. Emiel Verstrynge voelt de kuiten jeuken en snelt er dan toch vandoor. 1 en 2 voor België op dit moment. En dan houdt Nys zich nog wat koest bij de Nederlanders. .
 9. 20 uur 39. Ik wist dat Joran Wyseure goed was, maar zo goed... Bart Wellens.
 10. 20 uur 37. Verstrynge kan zich niet houden en gaat achter Wyseure.

  Verstrynge kan zich niet houden en gaat achter Wyseure

 11. 20 uur 36. Demarrage Verstrynge. Emiel Verstrynge plaatst een splijtende demarrage, maar rijdt toch niet weg. Ryan Kamp probeert dan op zijn beurt te versnellen.  .
 12. 20 uur 35. Nog 2 ronden. Het ziet er steeds beter en beter uit voor Joran Wyseure. Met nog 2 ronden voor de boeg heeft hij een voorsprong van 15 seconden. Hendrikx, Verstrynge en Nys vormen de 2e groep.  .
 13. 20 uur 35. Wyseure pakt de trappen met 2 treden tegelijk.

  Wyseure pakt de trappen met 2 treden tegelijk

 14. 20 uur 32. Verstrynge en Thibau liggen op vinkenslag. Wat Thibau laat zien, is boven verwachting. . Sven Nys.
 15. Verstrynge coleert op het wiel van de eerste Nederlander. 20 uur 31.
 16. 20 uur 31. Onze landgenoten laten de Nederlanders eerst hun bord leegeten. Dat lukt voorlopig ook goed.  .
 17. 20 uur 31. Na Ronhaar is het nu de beurt aan Hendrikx om de achtervolging op Wyseure in te zetten. Emiel Verstrynge bekijkt het allemaal vanuit het wiel. Maar ook Nys is goed mee. .
 18. 20 uur 25. Wyseure valt voorlopig niet stil en zijn voorsprong wordt ook wel iets groter. Maar Pim Ronhaar is wel aan het beuken. Emiel Verstrynge en Thibau Nys zitten dan weer in een zetel in het wiel van de Nederlanders. .
 19. 20 uur 24. Op de belangrijke klim heeft Ronhaar wat geknabbeld aan de voorsprong. 13 seconden zijn er 11 geworden.  .
 20. 20 uur 24. In de achtervolging heeft zich een groepje van 6 renners gevormd. Daar ook bij: Thibau Nys en Emiel Verstrynge. Maar ook Pim Ronhaar en Mees Hendrikx.  .