• home
 • video
 • pas verschenen

  Ook bij de beloften wint de topfavoriet (en het is weer een Nederlander)

  wk veldrijden beloften (m)einde
  Dübendorf
  6/6
  00u 49m
  0123456

   Het is (voorlopig) al Nederland wat de klok slaat in Dübendorf op het WK veldrijden. Met Ryan Kamp heeft Oranje zijn tweede wereldtitel te pakken. Bij de beloften was de Nederlander sterker dan thuisrijder Kevin Kuhn en zijn landgenoot Mees Hendrikx. De Belgen moesten vrede nemen met verre ereplaatsen. 

   Met Toon Vandebosch, Timo Kielich en Niels Vandeputte koesterden 3 Belgen podiumambities, maar enkel die laatste ontsnapte aan pech en/of een offday en stak even zijn neus aan het venster. Hij kampeerde een tijdje in de top 5, maar ging over zijn toeren en moest halfweg passen.

    

   Dat gebeurde op het moment waarop Ryan Kamp zijn duivels helemaal aan het ontbinden was. De Nederlandse topfavoriet wachtte een beetje af in een tactische studieronde, maar had aan één krachtige versnelling genoeg om de rest uit zijn wiel te schudden.

    

   Thuisrijder Kevin Kuhn was wel een taaie klant, maar uiteindelijk brak ook bij de Zwitser de veer. De combinatie van overgave, kunde, klasse, power en topvorm maakte van Kamp de oververdiende wereldkampioen.

    

   Dat deed hij overigens op een parcours dat toch weer veel zwaarder bleek dan gedacht, want door het zuigvermogen van de ondergrond loopt het voor geen meter. Kuhn plezierde het thuispubliek met zilver, met Mees Hendrikx raapte Nederland nog een medaille op. De Belgen pikten alleen maar kruimels op. 

   Bekijk een korte samenvatting van het WK bij de beloften:

   Uitslag WK beloften mannen
   1. Ryan Kamp (Ned) in 47'53"
   2. Kevin Kuhn (Zwi) op 36"
   3. Mees Hendrikx (Ned) 52"
   4. Antoine Benoist (Fra) 1'16"
   5. Pim Ronhaar (Ned) 1'19"
   6. Ivan Feijoo Alberte (Spa) 1'32"
   7. Niels Vandeputte 1'36"
   8. Cameron Mason (GBr) 1'44"
   9. Jelle Camps 2'15"
   10. Yentl Bekaert 2'36"
   14. Timo Kielich 2'59"
   17. Toon Vandebosch 3'11"

   Vandeputte: "Er telt maar één plaats en dat is niet de 7e"

   • Ryan Kamp (Ned, winnaar): "In het begin was mijn gevoel zeer slecht. De Zwitsers en Fransen vertrokken heel snel, maar mijn ploegmaats hebben het prima gedaan voor mij. Toen ik aanzette, voelde ik mijn benen niet meer. Geweldig. Ik mag een heel jaar in deze trui fietsen."
   • Niels Vandeputte (7e): "Ik was net niet goed genoeg en moest steeds een gat laten. Op het einde van de 3e ronde heb ik mezelf volledig opgeblazen. Heel mijn lichaam deed pijn. Ik kwam er nog wel door en werd 7e, maar daar ben ik niet voor naar hier gekomen. Ik had niet het gevoel waar ik op gehoopt had. Op een WK telt maar één plaats en dat is niet de 7e."

   Reacties van het Belgische kamp (Kielich en Vandeputte):

   Fase per fase

   1. 13 uur 52. Finish. De topfavoriet klaart ook bij de beloften de klus: Ryan Kamp is de verdiende wereldkampioen. De Nederlander huilt bij de finish. In het middenrif trok hij fors ten aanval. Niemand zag hem nog terug. "De beste heeft gewonnen, opnieuw", vat onze commentator het samen. .
   2. 13 uur 50. Tot ronde 3 leek het nog een vrij spannende cross te worden, maar ook nu zullen ze allemaal één per één binnendruppelen. Dit parcours liegt niet. En de verschillen zijn zeer ruim. .
   3. 13 uur 48. In de slotronde lijkt alles vast te liggen. Dit moet het podium worden: Ryan Kamp (Ned), Kevin Kuhn (Zwi) en Mees Hendrikx (Ned). Er zit alleszins geen verval op Kamp. .
   4. 13 uur 47. 17 seconden: de veer is gebroken bij Kuhn. . Michel Wuyts .
   5. 13 uur 46. Vandeputte, Camps en Bekaert zoeken elkaars gezelschap op. Zij gaan nog net in de top 10 eindigen, maar hun achterstand is al opgelopen tot 1'30".
   6. 13 uur 45. Einde ronde 5. Kamp snijdt de laatste ronde aan. Op naar een nieuwe Nederlandse triomf? Kuhn begint steeds meer te ploegen en staat 14 seconden in het krijt. Oranje lijkt ook op weg naar het brons met Hendrikx. .
   7. 13 uur 44. We naderen de ronde van de waarheid. Het ziet er nog altijd zeer gunstig uit voor Ryan Kamp, maar Kevin Kuhn is een zeer waardige tegenstander. Hij plooit wel, maar breekt nog niet helemaal: 12 seconden. .
   8. 13 uur 41. De Zwitsers blijven hopen, want thuisrijder Kuhn is een zeer taaie klant. Kamp moet echt vechten voor elke seconde. .
   9. 13 uur 40. Wat zegt de chronometer? Kamp, Kuhn op 7", Hendrikx op 24", Benoist op 25" en Ronhaar op 39".
   10. 13 uur 39. Op deze vlakke omloop met de weerbarstige ondergrond zie je een duidelijk patroon: de betere renners onderscheiden zich. Tenzij het nog regent, wordt dit bij de vrouwen echt iets voor Brand. . Michel Wuyts .