Ongenaakbare Zoe Bäckstedt voert demonstratie op bij junioren en blaast concurrentie weg

  WK veldrijden vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Fayetteville
  trophy Zoë Backstedt (GBr)
  einde
  startfinish
  012345

   Twee klassen beter dan de concurrentie. Zoe Bäckstedt heeft na een ware demonstratie de wereldtitel bij de vrouwen junioren veroverd. De 17-jarige Britse liet iedereen achter in de openingsronde en finishte met ruime voorsprong op het nummer 2 Leonie Bentveld. Eerder veroverde ze in Leuven al de regenboogtrui op de weg. Pech zette al snel een streep door de ambities van Fleur Moors.

   Bäckstedt gaat er meteen vandoor

   Het is al goud wat blinkt voor Zoe Bäckstedt. Na haar wereldtitel op de weg bij de juniores en de Europese titel in het veld, heeft ze nu ook de wereldtitel in het veld te pakken. Wat een seizoen voor de dochter van ex-renner Magnus Bäckstedt. 


   Dochterlief liet er alvast geen gras over groeien. Al op de 1e echte helling schudde Zoe een ferme versnelling uit haar kuiten. Niemand die haar ook maar kon volgen.

   Dubbele dosis pech voor Moors

   In de achtergrond werd Fleur Moors, de enige Belgische na de positieve test van Van Sinaey, de pechvogel van de dag. Vrijwel meteen kreeg ze problemen met haar tube. Haar entourage was er het hart van in. 

    

   Alsof dat nog niet voldoende was, kreeg ze ook af te rekenen met kettingproblemen. 13 bleek een ongeluksgetal, want het was nog maar haar 13e cross ooit. Moors zou nog 21e worden.


   Vooraan was het meer dan ooit iedereen tegen Bäckstedt. Niemand die heel de koers nog in haar buurt kwam. De Nederlandse Leonie Bentveld deed er nog alles aan, maar kwam niet eens in de buurt. Toch al een opsteker voor Nederland op dit WK dat meteen 2 medailles pakt. Want Lauren Molengraaf was goed voor brons. Maar de naam van de dag was toch die van Zoe Bäckstedt.  

   Bäckstedt: "Ik ging zo hard ik kon"

   "Om eerlijk te zijn, ik ben geshockeerd", vertelde Bäckstedt. "Ik had dit jaar een goed seizoen op de weg. Ik heb wel de pech gehad dat ik Covid heb opgelopen, maar het heeft me sterker terug gebracht. Ik had het er met mijn coach over en vroeg me af of ik moest aanvallen op de 1e klim. Hij zie dat als mijn benen goed voelden, dat ik er voor moest gaan. Ik ging daar dan zo hard als ik kon."

   Bäckstedt: "Mijn plan was altijd om hard te gaan op eerste klim"

   Rituitslag vrouwen juniorenRituitslag vrouwen junioren

     naamresultaat
   1Zoë Backstedt (GBr)in 41'16"
   2Leonie Bentveld (Ned)op 32"
   3Lauren Molengraaf (Ned)+ 57"
   4Ellie Maclean-Howell (GBr)+ 1'09"
   5Federica Venturelli (Ita)+ 1'09"
   6Lilou Fabregue (Fra)+ 1'09"
   7Ava Holmgren (Can)+ 1'38"
   8Isabella Holmgren (Can)+ 1'49"
   9Alma Johansson (Zwe)+ 1'49"
   10Julia Kopecky (Tsj)+ 2'03"

   Bekijk het verslag uit het journaal:

   Fase per fase

   1. 18 uur 44. Bäckstedt neemt de tijd om het publiek te groeten.

    Bäckstedt neemt de tijd om het publiek te groeten

   2. 18 uur 41. 2 medailles voor Nederland. Het zilver gaat naar de Nederlandse Bentveld. Ook het brons is voor onze noorderburen. Meer bepaald voor Molengraaf. .
   3. 18 uur 40. Bäckstedt wint! Het is nu ook officieel: Zoe Bäckstedt is wereldkampioene bij de junioren. Ze heeft er een onewomanshow van gemaakt en reed iedereen in de vernieling.  .
   4. 18 uur 40. Zoe Bäckstedt rijdt met een kamerbrede glimlach rond in die laatste ronde. Je zou voor minder als je op het punt staat om wereldkampioene te worden.  .
   5. 18 uur 38. Ik heb liever een minuut voorsprong, maar het komt wel goed. Vader Magnus Bäckstedt.
   6. 18 uur 35. Fleur Moors is ondertussen wel een plaatsje opgeschoven ten koste van de Amerikaanse Westenfelder. Het gaat van de 24e naar de 23e plek. .
   7. 18 uur 33. Laatste ronde. Zoe Bäckstedt duikt al de laatste ronde in. Haar voorsprong lijkt voldoende om de regenboogtrui te pakken te krijgen.  .
   8. De publieke belangstelling is best groot in Fayetteville. 18 uur 29.
   9. 18 uur 28. Het podium lijkt nu al helemaal vast te liggen. Bäckstedt op 1, Bentveld op 2 en Molengraaf op nummer 3. Pechvogel Moors rijdt op de laatste plek rond.  .
   10. 18 uur 25. Einde 3e ronde. Zoe Bäckstedt amuseert zich wel in haar speeltuin. Met nog 2 ronden te gaan, heeft ze 29 seconden voorsprong op eerste achtervolgster Bentveld.  .
   11. 18 uur 24. Molengraaf heeft nu een kloofje geslagen en rijdt nu alleen rond op de 3e plaats. 2 (Bentveld) en 3 dus voor Nederland voorlopig. .
   12. Bäckstedt blijft haar voorsprong uitdiepen. 18 uur 23.
   13. 18 uur 21. Voor de 3e plaats is het voorlopig wel nog spannend. Ze zullen met z'n vieren vechten voor de bronzen medaille: Fabregue, Molengraaf, Venturelli en Maclean-Howell.  .
   14. 18 uur 16. De achtervolgers op Bäckstedt gaan erbij liggen.

    De achtervolgers op Bäckstedt gaan erbij liggen

   15. Weer problemen voor Moors. De 13e cross voor Moors is hoogst ongelukkig. Na de problemen met de tube sputtert haar ketting nu tegen.  . 18 uur 16.
   16. 18 uur 14. Zoe Bäckstedt draaft ondertussen gewoon door. Leonie Bentveld is nu de 1e achtervolgster van het hele pak. De kloof tussen de 2: 16 seconden.  .
   17. Fleur Moors heeft pech, de entourage is er het hart van in. 18 uur 12.
   18. 18 uur 10. 2e ronde. We zijn ondertussen al begonnen aan de 2e ronde. Maar waar zit Moors nu? Ze is 24e, en laatste, op 3 minuten van de leidster.  .
   19. 18 uur 09. Van wie moet de tegenstand komen voor Bäckstedt? Haar landgenote Maclean-Howell fietst op de 2e plaats rond op zo'n 17 seconden van de leidster. De Nederlandse Leonie Bentveld is momenteel 3e op 19 seconden van Bäckstedt.  .
   20. Pech voor Moors. Fleur Moors heeft de voeten op de grond gezet en moet al lopend haar weg verder zetten. Ze krijgt af te rekenen met een lekke band.  . 18 uur 05.