Ga naar de inhoud
WK veldrijden 2022 in Fayetteville (VS)
vrijdag 28 januari mixed team relay Italië
zaterdag 29 januari vrouwen junioren Zoe Bäckstedt (GBr)
  mannen beloften Joran Wyseure
  vrouwen elite Marianne Vos (Ned)
zondag 30 januari mannen junioren Jan Christen (Zwi)
  vrouwen beloften Puck Pieterse (Ned)
  mannen elite Tom Pidcock (GBr)

Sluwe Marianne Vos pakt 8e wereldtitel veldrijden na tactisch steekspel met Brand

 za 29 januari 2022 22:11
vrouwen elite
WK veldrijden vrouwen
7 rondes
21:30 Fayetteville
Marianne Vos
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7

    Van al haar wereldtitels was dit misschien de sluwste. Marianne Vos (34) pakte haar 8e regenboogtrui in het veld na een tactisch steekspel met landgenote Lucinda Brand, die gevloerd werd in een sprint met twee. Voor Vos een zoveelste toevoeging aan haar indrukwekkende palmares.

    Lucinda Brand versus Marianne Vos

    Het rugnummer 1 tegen het rugnummer 2. Brand versus Vos. De tweestrijd stond in de Amerikaanse sterren geschreven. Al was het verrassend Ceylin del Carmen Alvarado die de debatten opende. In de beginfase reden de 3 Nederlandse dames samen op kop, maar Alvarado moest al snel passen. Brand en Vos waren van een andere orde.


    Het tactisch steekspel kon beginnen. Marianne Vos nestelde zich in het wiel van Brand en dat zag Sven Nys, ploegleider van Brand niet al te graag gebeuren. "Dat is typisch de tactiek van Vos. Heel frustrerend." Een oude vos verleert zijn streken niet, moet hij gedacht hebben. Brand deed dan maar teken om over te nemen en Vos deed dat uiteindelijk ook na een tijdje.

    Vos legt haar concurrente erop in de spurt

    Met het einde in zicht probeerde Vos wat prikjes uit te delen. Eerst even aan de boom schudden op een helling om daarna nog een versnelling te plaatsen. Lucinda Brand wilde echter van geen wijken weten. 


    Spurten dus. En laat dat nu net een van de troeven zijn van Marianne Vos. In de laatste rechte lijn trok Vos dan ook aan het langste eind. Haar carrière wordt zo nog wat indrukwekkender. 8 jaar na haar laatste wereldtitel in het veld heeft de 34-jarige Vos haar 8e wereldtitel op zak. Ze verzamelt regenboogtruien als waren het postzegels. 

     

    Hoe deden de Belgen het dan? Sanne Cant reed nog naar een knappe 10e plek, Alicia Franck moest zich tevreden stellen met een 18e plaats. 

    Herbekijk het zenuwslopende spel tussen Vos en Brand in de slotronde

    Vos: "Het was zo'n moeilijke koers"

    "Het was zo'n moeilijke race", vertelde Marianne Vos. "Ik wist dat Lucinda heel moeilijk te kloppen zou zijn. Ze voerde de druk wat op en dan probeerde ik dat ook. Het was zo moeilijk om weg te rijden. Dan wist ik dat ik kalm moest blijven. Om de juiste dingen te doen in de laatste ronde. Er zitten vele jaren tussen mijn 2 laatste wereldtitels (8 jaar tussen 2014 en 2022), maar ik heb eigenlijk niet veel veranderd. Ik heb gewoon gedaan wat ik al deed. Dit jaar kreeg ik veel steun van mijn familie en van mijn team."

    Brand: "Onze sprint leek wel een tafereel uit het baanwielrennen"

    "Vos kent mijn kwaliteiten en ik ken die van haar. Zij heeft daar perfect op ingespeeld vandaag. Ik heb er alles aan gedaan om de rollen om te draaien, maar tegen de slimme Vos werkt dat niet. Op die klim was er ook steeds een hevige strijd. Maar ik zou me daar absoluut niet laten lossen."

     

    "Onze sprint leek wel op een tafereel uit het baanwielrennen. Ik heb alle zeilen bijgezet om toch als tweede de sprint aan te vangen. Maar ik moest ook opletten dat Vos geen plotse versnelling plaatste toen we het tempo aan het drukken waren. Met haar explosiviteit zou ze meteen drie meter genomen hebben. Daar heb ik eieren voor mijn geld gekozen."

    Kort verslag uit het late journaal:

    Rituitslag vrouwen elite

    naamresultaat
    1
    Marianne Vos
    in 55'00"
    2
    Lucinda Brand
    op 1"
    3
    Silvia Persico
    51"
    4
    Ceylin del Carmen Alvarado
    1'04"
    5
    Yara Kastelijn
    1'05"
    6
    Manon Bakker
    1'05"
    7
    Maghalie Rochette (Can)
    1'39"
    8
    Hélène Clauzel
    1'59"
    9
    Inge van der Heijden
    1'59"
    10
    Sanne Cant
    2'12"

    Fase per fase

    22:26
    22:25

    Persico 3e

    De bronzen medaille gaat naar Persico. Alvarado ging in het slot tegen de grond en zag zo de hoop op een medaille in rook opgaan. 

    22:25

    Vos is wereldkampioene!

    Na een tactisch steekspel is het Marianne Vos die het haalt. In een verbeten duel is Vos in de spurt sneller dan Lucinda Brand. Het is al haar 8e wereldtitel in het veld. 

    22:24

    Persico rijdt ondertussen op een 3e plek rond. Alvarado heeft moeten lossen. We krijgen dus toch geen volledig Nederlands podium. 

    22:23

    Vreemde vos: aanzetten en meteen inhouden

    22:20

    Aanval Vos

    Vos lijkt niet meteen te rekenen op een spurt. Ze wil er vandoor gaan, maar Brand laat dat niet zomaar gebeuren. Wat er ook gebeurt, een kloof valt er niet meteen tussen de 2 Nederlandse dames. 

    22:16

    Vos kietelt al eens op de helling, maar laat Brand weer aansluiten

    22:14

    Laatste ronde

    We gaan de laatste ronde in met Vos en Brand. Krijgen we een spurt met 2 of gooit iemand de concurrente nog overboord?

    22:14

    Marianne Vos wil van haar metgezel af. Ze probeert nog maar eens te versnellen, maar Brand verroert geen vin. We stevenen af op een spannende tweestrijd.

    22:12

    Probeersel van Vos

    Op de belangrijkste helling schudt Marianne Vos heel even aan de boom. Brand laat zich echter niet zomaar kisten. Ze wijkt geen meter van de zevenvoudige wereldkampioene.

    22:09

    Vos doet teken

    De 2 vooraan hebben een geruststellende voorsprong van 39 seconden, al ligt het tempo vooraan niet meteen hoog. Vos vraagt nu op haar beurt om over te nemen, maar Brand doet dat niet.

    22:03

    Vos dan toch op kop

    Ze vertikte het eerst, maar nu neemt Marianne Vos de leiding toch over. Zo kan Brand even uitblazen in het wiel. 

    22:02

    Na 4 rondes rijden Vos en Brand dus op kop. Daarachter strijden Alvarado en Persico voor de 3e plek. 

    22:00

    Ondanks het gebaar van Brand om over te nemen, blijft Vos in het wiel van haar concurrente plakken. De ervaren Vos rekent op een straf eindschot om het af te maken. 

    21:53

    Dat is typisch de tactiek van Vos. Dit is heel frustrerend.

    Sven Nys
    21:52

    Het begint op de heupen van Brand te werken. Brand doet teken naar Vos om over te nemen, maar die doet dat niet. 

    21:52

    Ondertussen rijdt Sanne Cant ook wel een goede wedstrijd. Ze is 7e op 54 seconden van de koplopers. 

    21:51

    Brand op kop

    Om aan te geven dat de 2 vooraan de beste zijn van het pak, ze hebben nu al een voorsprong van 20 seconden. Brand doet wel het kopwerk, Vos vindt het wel goed zo.