Alvarado maakt Nederlandse dominantie af in prangende sprint, Cant zakt door het ijs

  WK veldrijden vrouweneinde
  Dübendorf
  5/5
  00u 45m
  012345

   Ceylin del Carmen Alvarado heeft zich voor het eerst tot wereldkampioene veldrijden gekroond. Ze hield haar landgenote Annemarie Worst af na een heerlijk WK en een spannend sprintje. Lucinda Brand maakte het Nederlandse podium compleet. Ellen Van Loy was de eerste Belgische op plek 8. Sanne Cant kwam niet in het stuk voor.

   Voor Sanne Cant was er na een gemiste start op zich nog geen man overboord, maar de uittredende wereldkampioene blokkeerde volledig. Cant zou na een complete offday zelfs niet in de top 10 finishen.

    

   Cant was dus geen bevoorrechte getuige van de Nederlandse ploegentijdrit voorin. De 4 favorieten waren op de afspraak, maar Yara Kastelijn werd al snel uit het vriendinnengroepje gegooid.

    

   Ceylin Alvarado, Annemarie Worst en Lucinda Brand schreven uiteindelijk een bijzonder spannend scenario, met wisselende kansen en heel wat gepoker.

    

   Brand leek even voorbij halfweg uitgeschakeld door een zadelbreuk, maar haar landgenotes gunden haar in het tactische steekspel nog een extra levenslijn, waarna de 3 Nederlandse vrouwen voortdurend haasje-over speelden.

    

   Alvarado, Worst en Brand staken hun hand uit naar de wereldtitel, maar het dubbeltje leek naar de kant van Worst te vallen. Zij sneed na een zenuwslopende slotronde als eerste de laatste rechte lijn aan, maar werd in de sprint nog geremonteerd door de explosieve Alvarado.

    

   Het 21-jarige toptalentje met Dominicaanse roots besliste pas enkele weken geleden om het WK bij de beloften links te laten liggen voor dat van de profs. De beste vrouw van het seizoen zet nu de kers op de taart.

   UitslagUitslag

     naamresultaat
   1Ceylin del Carmen Alvaradoin 45'20"
   2Annemarie Worst+1"
   3Lucinda Brand+10"
   4Katie Compton+1'00"
   5Yara Kastelijn+1'26"
   6Evie Richards1'44"
   7Eva Lechner2'25"
   8Ellen Van Loy2'46"
   9Laura Verdonschot2'52"
   10Marlène Petit3'06"

   Alvarado: "In de laatste ronde dacht ik niet dat ik zou winnen"

   Amper 21 is ze, maar Ceylin Alvarado heeft de regenboogtrui bij de profs al te pakken. "Hoe ik me nu voel? Erg vermoeid", lachte ze in het flashinterview kort na de finish.

    

   De Nederlandse huilde aan de aankomst stevig na de slopende race en spannende ontknoping. "Dit gevoel is onbeschrijfelijk. Ik ben wereldkampioene!"

    

   "Mijn landgenotes zullen ontgoocheld zijn, want dit was een zeer nipt gevecht. Ik ben blij dat ik het kon afmaken."

    

   "Ik was erg moe in de laatste ronde en ik dacht toen niet dat ik zou winnen. Maar net voor de laatste brug kon ik mijn zet doen en ik hield het vol tot aan de finish."

   Brand: "Melkzuur spoot uit mijn oren op de laatste brug"

   Vooraf werd Lucinda Brand (30) dankzij haar vermogen uitdrukkelijk naar voren geschoven als dé sterkste Nederlandse vrouw, maar Brand kon de boel uiteindelijk niet in vuur en vlam zetten.

    

   "De titel had gekund, maar het was heel lastig. We waren aan elkaar gewaagd. Zij waren net iets handiger in de stukjes omhoog en het was gewoon geen gemakkelijke wedstrijd", analyseerde Brand.

    

   "Dat zadelincident? Dat heeft zeker niet geholpen. Maar op de laatste brug spoot het melkzuur uit mijn oren. Tegen die jonge meiden hield ik het niet meer."

   Herbeleef: een finale om duimen en vingers bij af te likken

   Bekijk een samenvatting van het WK bij de vrouwen:

   Fase per fase

   1. 15 uur 51. "Ze hebben elkaar de strot moeten overbijten om wereldkampioen te worden", zegt Michel Wuyts. De laatste ronde was inderdaad prachtig om te zien. Worst, Alvarado en Brand leken elk om beurt over de beste papieren te beschikken. Worst dook de laatste rechte lijn op kop in, maar Alvarado had nog net genoeg jus in de benen om de regenboogtrui op te eisen. .
   2. 15 uur 50. Alvarado! Het is bingo voor Alvarado! Na een zinderende slotronde is ze de snelste. Worst bijt in het zand, Brand is derde. Alvarado is amper 21 en slaat meteen toe. Ze huilt tranen met tuiten. .
   3. 15 uur 49. Worst bereikt de top van de laatste brug en gaat de laatste rechte lijn in.
   4. 15 uur 49. We gaan naar een sprint met z'n drieën. .
   5. 15 uur 49. Worst neemt over en uit het niets komt ook Alvarado nog terug. Straf!
   6. 15 uur 48. Vanuit het zadel trekt Brand naar de kop. Alvarado is de voeling plots een beetje kwijt. .
   7. 15 uur 48. Wie is nu de koelste kikker? Worst, Alvarado en Brand: dat zijn de posities in de zone van de waarheid. .
   8. 15 uur 48. Dan toch nog: Brand is er weer bij. En nu?
   9. 15 uur 47. Alvarado en Worst rollen met de spierballen. Ze wisselen elkaar voortdurend af op de eerste rij. Voor Brand zal het wellicht brons worden.
   10. 15 uur 46. Brand staat 5 tellen in het krijt. Kan ze nog één keer terugkeren? .
   11. 15 uur 46. Worst dacht even weg te zijn, maar Alvarado haakt aan. Dit is een duel om duimen en vingers bij af te likken!
   12. 15 uur 45. Alvarado maakt een knieval op een bultje. Worst heeft enkele meters. Genoeg? Neen, wellicht niet. Brand lijkt nu wel uitgeschakeld. .
   13. 15 uur 45. Worst oogt zelfverzekerd en wil de koppositie niet uit handen geven. Alvarado probeert nu wel de leiding over te nemen net voor de hellingenzone. .
   14. 15 uur 43. Brand is een kat met 9 levens en heeft weer een ticketje op de eerste trein te pakken. Is de angst om te verliezen voorin te groot? .
   15. 15 uur 43. Ik zou een sprint erg mooi vinden. Michel Wuyts .
   16. 15 uur 42. Op papier is Worst de snelste, maar Alvarado heeft op de bergjes misschien een streepje voor. Hoe pakken ze het aan? Brand heeft hen ook weer in het vizier. .
   17. 15 uur 41. Einde ronde 4. Daar is de laatste ronde! Worst en Alvarado spelen het keihard. Brand moet 5 tellen uitwissen. .
   18. 15 uur 40. Het begint toch meer en meer te scheuren. Worst beukt, Alvarado laat een gat en Brand betaalt stilaan een prijsje voor de inspanningen van zonet. .
   19. 15 uur 39. Dit is een enerverende race. Welke stoot moet je hier leveren om wereldkampioen te worden? Michel Wuyts .