Française Norbert Riberolle topt internationaal podium bij de beloften

  wk veldrijden beloften (v)einde
  Dübendorf
  0/4
  00u 48m
  01234

   Marion Norbert Riberolle heeft de wereldtitel bij de beloften vrouwen in de wacht gesleept. De Française had de grootste motor in de modder. De Nederlandse vloot, met favoriete Inge van der Heijden, verzoop.

   Door de keuze van Ceylin Alvarado om bij de profs en niet meer bij de beloften te rijden, leek het pad geëffend voor een bisnummer van Inge van der Heijden. Alleen liet de Nederlandse titelverdedigster bij de start al duidelijk in haar kaarten kijken. “Ik heb liever geen modder”, vertelde ze aan onze reporter.

    

   Willen of niet: in deze ploetercross werd al heel snel duidelijk dat flyer Van der Heijden een nieuwe titel op haar buik zou mogen schrijven. Meer nog: zo dominant Nederland gisteren was in de vrouwencategorieën, zo afwezig was het in deze belofterace.

    

   Iedereen stond uiteindelijk bijzonder snel op zijn plaats en in de schaduw van Marion Norbert Riberolle. De Française is een stoemper en had dankzij de weergoden een echte vertrouwensboost gekregen. Het loopwerk schrikte haar ook al niet af en Norbert Riberolle baggerde soeverein naar de regenboogtrui.

    

   Op ruime afstand kaapte de Hongaarse Kata Blanka Vas het zilver weg, de Britse Anna Kay eiste het brons op. Na een calvarietocht werd favoriete Van der Heijden “slechts” 6e, gevloerd door de aard van het parcours.

   Norbert Riberolle: "Ik hou van regen en koude"

   Marion Norbert Riberolle was onder de indruk van de omstandigheden. "Het is gek dat ik wereldkampioene geworden ben", zegt de Française. "Dit is de droom van elke veldrijdster."

    

   "Ik kan het nog altijd niet geloven. Dit is mijn 3e seizoen als veldrijdster. 3 weken geleden werd ik voor het eerst Frans kampioene en nu behaal ik de wereldtitel. Ik heb het gedaan."

    

   Het slechte weer speelde in de kaart van Norbert Riberolle. "Ik hou van regen en koude. Het is door die weeromstandigheden dat ik begonnen ben met veldrijden."

   Uitslag WK beloften vrouwen
   1. Marion Norbert Riberolle (Fra) 48'31"
   2. Blanka Kata Vas (Hon) op 27"
   3. Anna Kay (GBr) 40"
   4. Katie Clouse (VS) 1'29"
   5. Manon Bakker (Ned) 1'34"
   6. Inge van der Heijden (Ned) 1'53"
   7. Francesca Baroni (Ita) 2'06"
   8. Sara Casasola (Ita) 2'29"
   9. Ruby West (Can) 2'43"
   10. Noemi Ruegg (Zwi) 3'23"
   14. Kiona Crabbé 4'52"
   18. Marthe Truyen 6'07"

   Fase per fase

   1. 13 uur 53. Finish. De wereldtitel is voor Marion Norbert Riberolle, vandaag overduidelijk de sterkste. Ze laat de Franse vlag wapperen. Kata Blanka Vas (Hon) is tweede, Anna Kay (GBr) is derde. .
   2. 13 uur 52. Norbert Riberolle neemt nog een propere fiets aan en deelt meteen een high five uit aan haar begeleider. De regenboogtrui wacht haar op. .
   3. 13 uur 52. Kay verachtert weer een beetje. Het zal bij brons blijven voor de Britse, geen schande natuurlijk. .
   4. 13 uur 49. Kay sluipt wel wat dichter bij Vas, maar de Britse zal moeten rekenen op een fout van de Hongaarse om van brons nog zilver te maken. .
   5. 13 uur 45. De koers ligt al een tijdje in een beslissende plooi. Spannend is het eigenlijk niet geweest. En ook de strijd om het zilver en brons ligt al even muurvast. .
   6. 13 uur 42. Voor Van der Heijden is dit toch een calvarietocht. . Michel Wuyts .
   7. 13 uur 41. De posities op één ronde van het einde: Norbert Riberolle, Vas op 34", Kay op 54", Van der Heijden en Clouse op 1'30", Bakker op 1'36".
   8. 13 uur 40. Einde ronde 3. Marion Norbert Riberolle snijdt de slotronde aan. De Française gaat haar nationale trui mogen inwisselen voor de regenboogtrui, al is ze natuurlijk al een halve prof. .
   9. 13 uur 39. Vas (Hon) houdt het zilver nu iets steviger vast. Kay (GBr) volgt op 10 seconden op de 3e stek. .
   10. 13 uur 37. Livestream verversen! We schakelen voor het vervolg van dit WK over naar Eén. Gelieve deze pagina en de livestream even te verversen om over het juiste signaal te beschikken. .
   11. 13 uur 35. Er worden veel foutjes gemaakt op deze vettige omloop. Bakker smakt nog eens tegen de grond, maar voor de Nederlandse is de 4e plaats sowieso het hoogst haalbare.
   12. 13 uur 33. De top 3 lijkt steeds steviger vast te liggen. Norbert Riberolle geeft wel enkele seconden prijs, maar Vas en Kay volgen nog altijd op ruim een halve minuut. .
   13. 13 uur 30. Het zilver en het brons lijkt weggelegd voor Vas (Hon) en Kay (GBr). West (Can) kan eventueel nog roet in het eten gooien. .
   14. 13 uur 28. Einde ronde 2. Norbert Riberolle rijdt op eenzame hoogte rond. "Dat we toch gewoon mensen zijn? Ja, helaas. Ik had op iets meer gehoopt, maar ze doen hun best", zegt Nederlands bondscoach Gerben de Knegt over Inge van der Heijden (6e) en Manon Bakker (7e). .
   15. 13 uur 26. 4 ronden. We zullen straks afklokken op 4 ronden. Dit zal in de kleren kruipen. De plaatsen van de Belgen: Crabbé op 14 en Truyen op 17.
   16. 13 uur 25. Heel wat meisjes bouwen de nodige voorzichtigheid in. Nu eens Vas en Kay, dan weer West en Van der Heijden bezetten de podiumplekken. .
   17. 13 uur 24. Voor deze meisjes is het afzien. Worden het 3 of 4 ronden? Zo meteen krijgen we uitsluitsel. .
   18. 13 uur 22. Deze toestanden heb ik nog niet te vaak gezien. . Michel Wuyts .
   19. 13 uur 21. Het parcours wordt zwaarder en zwaarder. Norbert Riberolle rijdt rond op een eiland. Vas, West, Kay, Clouse, Van der Heijden en Bakker zullen strijden om de resterende medailles. .
   20. 13 uur 20. Van der Heijden houdt niet van deze smurrie en gaat er nog eens bij liggen. .