Ga naar de inhoud

Oppermachtige Eli Iserbyt soleert naar overwinning in Waterloo en lacht: "De Wereldbeker is van mij"

Wereldbeker veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Waterloo
trophy Eli Iserbyt
einde
startfinish
0123456789

Eli Iserbyt is goed uit de startblokken geschoten in de wereldbeker veldrijden. Op Amerikaanse bodem soleerde de Belg naar de winst in de 1e WB-cross van het seizoen.

Het verkenningsrondje was nog niet afgelopen of Eli Iserbyt koos voor een soloavontuur.


Toon Vandebosch was het kind van de rekening die een kloofje moest laten. Lars van der Haar en Thibau Nys verenigden de krachten in de achtervolging. Iets wat Michael Vanthourenhout graag zag gebeuren vanuit een zetel.


De mannen van Baloise Trek Lions konden de leider niets in de weg leggen. Laurens Sweeck - die plots verscheen uit de achtergrond na een slechte start - nam het roer over halfweg de wedstrijd.


De voormalige ploegmaat van Iserbyt gooide alle ballast overboord en maakte alleen jacht op de titelverdediger. Even knabbelde hij aan de voorsprong, maar de vogel was gaan vliegen.


Eli Iserbyt soleerde op indrukwekkende wijze naar de zege. Hij volgt zichzelf zo op als winnaar in Waterloo en als drager van de leiderstrui in de Wereldbeker. 

 

Van der Haar vervolledigt het podium. Thibau Nys wordt knap 5e, na Michael Vanthourenhout.

Uitslag WB Waterloo
naamresultaatploeg
1
Eli Iserbyt
in 1u02'09"
2
Laurens Sweeck
op 32"
3
Lars van der Haar
1'18"
4
Michael Vanthourenhout
1'21"
5
Thibau Nys
1'27"
6
Pim Ronhaar
1'33"
7
Daan Soete
1'39"
8
Niels Vandeputte
1'45"
9
Timon Rüegg
1'47"
10
David Menut
1'56"

Eli Iserbyt: "Van de Wereldbeker moeten ze afblijven"

 • Eli Iserbyt: "Van in het begin zat het tempo er goed in. Het was goed om alleen te rijden, want anders zet je de rest in een zetel. Sweeck hield de druk lang aanhouden, dus ik moest duwen tot op de streep. Dit was mijn plan A, daar heb je enorm goede benen voor nodig. Ik ben blij dat mijn lichaam weer 110% voelt. Michel Wuyts zei het goed: de Wereldbeker is van mij, daar moeten ze afblijven."

 

 • Laurens Sweeck: "Ik kwam hier voor de zege en daar had ik ook de benen voor. Maar bij de eerste bocht werd in ingesloten en zat ik op een 25e positie. Toen was Iserbyt al lang gaan vliegen en alleen kon ik hem niet terughalen. Iserbyt weet ook wel wanneer hij zijn moment moest kiezen."

 

 • Lars van der Haar: "Ik had de laatste twee ronden het gevoel dat Nys en Vanthourenhout dat ze beter waren. In de slotronde wist ik dat ik kans maakte op de balken, dus plaatste ik daar mijn aanval. Ik ben misschien iets te hard gestart, Iserbyt was te sterk vandaag en ik kon hem niet volgen."

 

 • Thibau Nys (5e): "Ik had vorige week een minder wedstrijd door overtraining, maar met het vertrouwen zat het goed. Het voelt speciaal om terug te komen op de plek waar ik vorig jaar mijn sleutelbeen brak. Het voelt goed om er meteen te staan. Voor de streep maakte ik een foutje aan de balken en kon ik mijn sprint niet rijden. Dat komt ook omdat ik voor het eerst in zo'n situatie kom bij de profs. Ik ben toch blij dat Van der Haar hier op het podium staat."

Fase per fase

 1. 22 uur 02. Lars van der Haar kaapt laatste podiumplek weg. Geen klassieke sprint in de laatste rechte lijn. Van der Haar schudt iets vroeger Vanthourenhout uit het wiel. Nys wordt 5e. .
 2. 22 uur match afgelopen
 3. 22 uur . Iserbyt soleert naar winst in Waterloo voor Sweeck, Van der Haar sprint naar 3e plek.

  Iserbyt soleert naar winst in Waterloo voor Sweeck, Van der Haar sprint naar 3e plek

 4. 21 uur 56. LAATSTE RONDE. Iserbyt is klaar voor zijn ereronde. Sweeck wordt tweede. Enkel voor plaats drie wordt het nog spannend in de slotronde. .
 5. 21 uur 54. Nys met poging. Thibau Nys probeert met een versnelling af te raken van zijn collega's. Dat lukt vooralsnog niet. .
 6. 21 uur 54. De mensen in de materiaalpost hebben er een werkloze dag opzitten. Geen enkele renner bij de mannen en de vrouwen wisselde van fiets. .
 7. Iserbyt heeft de zege zo goed als binnen. 21 uur 53.
 8. 20 seconden. Met nog 2 ronden te gaan, loopt de voorsprong op tot 20 seconden. De spannendste strijd zal die om de derde plek worden. Van der Haar, Vanthourenhout en Nys laten elkaar niet los. . 21 uur 48.
 9. 21 uur 46. Iserbyt heeft het geluk dat hier geen vette zandbak ligt. Dat zou voor Sweeck een kans zijn om erbij te raken. Paul Herygers.
 10. 21 uur 41. Over en uit? Sweeck moet aan de finish 16 seconden toegeven op Iserbyt. Vindt hij nog een tweede adem, of mag Iserbyt al nadenken over een leuk zegegebaar? .
 11. Sweeck gaat bijna onderuit in de bocht. 21 uur 40.
 12. Sweeck met schuiver. Sweeck schuift even weg in een haarspeldbocht, maar blijft knap op de fiets. . 21 uur 36.
 13. 21 uur 35. Het verschil tussen Iserbyt en Sweeck blijft rond de 10 seconden hangen. Sweeck houdt gelijke tred. Zonder zijn slechte start, zou hij strijden voor de overwinning. .
 14. 21 uur 32. In de achtergrond blijven Nys, Vanthourenthout en Van der Haar elkaar gezelschap houden. Zit er een podiumplek in voor Thibau? .
 15. Sweeck gaat in zijn eentje op zoek naar Iserbyt. 21 uur 28.
 16. 7 seconden. Sweeck heeft het tijdsverschil gehalveerd. Iserbyt heeft nog maar 7 seconden over. . 21 uur 28.
 17. 21 uur 26. Sweeck gooit ballast overboord. Laurens Sweeck zet nog een versnelling in en laat iedereen achter. Hij knabbelt aan de voorsprong van Iserbyt. .
 18. 21 uur 22. Laurens Sweeck gunt zijn voormalige ploeggenoot geen makkelijke overwinning en zet de achtervolging in. .
 19. Ronde 4 - 16 seconden verschil. Iserbyt heeft 7 seconden toegevoegd aan zijn voorsprong. Is de vogel gaan vliegen? . 21 uur 20.
 20. 21 uur 20. Vanthourenhout zit in een luxepositie en jent zijn concurrenten door nog even af te stoppen. Van der Haar pakt snel over, maar de kloof met Iserbyt is een pak vergroot. .