Ga naar de inhoud

Sneeuwruimer Michael Vanthourenhout veegt tegenstand weg in Val di Sole, Van der Poel pas 8e

Wereldbeker veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Val di Sole
trophy Michael Vanthourenhout
einde
startfinish
012345678

Europees kampioen Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft in Val di Sole zijn 5e overwinning van het seizoen geboekt, zijn tweede in de Wereldbeker. Op de Italiaanse sneeuw rekende hij af met verrassingen Niels Vandeputte en Kevin Kuhn. Een onherkenbare Mathieu van der Poel werd pas 8e, Eli Iserbyt viel uit. "Ik had gedacht dat Mathieu van der Poel zou tonen hoe er op ijs gereden moet worden", zei Vanthourenhout achteraf.

Vooraf was Michael Vanthourenhout licht ontgoocheld. Sneeuwruimers hadden de omloop te veel geprepareerd naar zijn zin. Hij had liever in de losse sneeuw gecrost.

 

Maar Vanthourenhout liet zien dat hij ook op een ijzige piste uit de voeten kan. Halfweg de cross gooide hij zijn laatste concurrent overboord: zandspecialist Niels Vandeputte.

 

Met een demonstratie snelde Vanthourenhout naar zijn 5e zege van het seizoen (na Kruibeke, Meulebeke, het EK en de Wereldbekermanche in Overijse).

 

Vandeputte (22) verbaasde zichzelf met een eerste podiumplaats in de Wereldbeker. Dat vierde hij met een wheelie.

 

Ook Kevin Kuhn was door het dolle heen. De snelle Zwitser hield Wereldbekerleider Laurens Sweeck af in de strijd om de 3e plaats.

 

Sweeck doet wel een gouden zaak in de tussenstand na de opgave van Eli Iserbyt. Hij reed in de top 5 toen hij wegviel en de cross moest verlaten op een brancard.

 

(lees voort onder de video's)

Offday Van der Poel

Geen Wout van Aert in Val di Sole. De winnaar van vorig jaar is op stage met de wegploeg van Jumbo-Visma. Mathieu van der Poel ruilde zijn wegfiets wel weer voor zijn crosser.

 

Maar de topper vond zijn draai niet op de sneeuw. In Hulst en in Antwerpen stormde hij snel naar voren, op de gladde ondergrond in de bergen kon hij zijn turbo niet laten knallen.

 

Van der Poel moest in Italië tevreden zijn met de 8e plaats. Hij finishte op meer dan 3 minuten van winnaar Michael Vanthourenhout.

 

(scrol omlaag voor de uitslag en reacties)

Uitslag WB Val di Sole
naamresultaatploeg
1
Michael Vanthourenhout
57'59"
2
Niels Vandeputte
op 39"
3
Kevin Kuhn
42"
4
Laurens Sweeck
44"
5
Timon Rüegg
1'20"
6
Vincent Baestaens
2'37"
7
Pim Ronhaar
2'51"
8
Mathieu van der Poel
3'14"
9
Thijs Aerts
3'19"
10
Corné van Kessel
z.t.

"Had gedacht dat Mathieu zou tonen hoe je over ijs rijdt"

"Het was gewoon de bedoeling om zo weinig mogelijk fouten te maken. De omloop lag er heel verraderlijk bij, elke ronde werd het parcours gladder", vertelde winnaar Michael Vanthourenhout.

 

"Ik had gedacht dat Mathieu van der Poel zou tonen hoe er op ijs gereden moet worden. Ik weet niet waar Mathieu zat, ik heb mijn eigen koers gereden."

 

"Het werd nog een mooie strijd met Niels Vandeputte. Ik heb mijn eigen tempo gezocht en dat lag precies hoog genoeg."

 

Vanthourenhout kent het geheim in de sneeuw. "Proberen zo lang mogelijk de voeten in pedalen houden en de fiets het werk laten doen", zei hij. "Als je probeert te sturen, lig je onderuit. Dat is de grootste kunst."


De 29-jarige crosser beleeft een mooi seizoen. "Mijn Europese titel was nog net iets mooier, maar ook een zege in de Wereldbeker is leuk. Momenteel gaat het goed. Hopelijk kan ik er in de kerstperiode een mooi verlengstuk aan breien."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nummer 2 Niels Vandeputte: "Geweldig"

"Twee weken geleden heb ik gezegd: "Ik zou heel graag eens een podiumplaats halen in een tv-cross"", vertelde Niels Vandeputte met een brede glimlach. "Om dat dan zo snel te doen - en dan nog in een Wereldbeker - is ongelofelijk. Dit betekent echt wel heel veel voor mij."


"Ik hou van de sneeuw en van het schuiven, ook in de modder. Na vorig jaar keek ik er echt naar uit om terug naar hier te komen. Het is geweldig om dat met een tweede plaats te kunnen doen."


"Ik had veel vertrouwen en had liefst nog iets langer in het wiel van Michael kunnen blijven. Door enkele fouten en een lekke band heb ik niet echt de kans gekregen om ervoor te gaan. Maar ik ben enorm tevreden met die tweede plaats."

Kevin Kuhn (3e): "Ben geen sneeuwspecialist"

Ook Kevin Kuhn finishte een eerste keer op het podium in de Wereldbeker. "Ik kwam nog dicht bij tweede plek", vertelt de Zwitser, "maar ik had problemen met mijn ketting. Ik was dus zenuwachtig, want Laurens kwam snel terug."

 

"Of ik een sneeuwspecialist ben? Neen, ik heb nog niet veel races op sneeuw afgewerkt."


"Ik heb hier heel hard voor gewerkt. Dit was een perfecte race, dus ben ik heel blij", besluit de renner van de Tormans-ploeg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

 1. 15 uur 32. Gianni Vermeersch rondt zijn eerste cross van het seizoen als 17e af. De wereldkampioen gravel finisht op ruim 4 minuten van winnaar Michael Vanthourenhout. .
 2. 15 uur 31. Van der Poel 8e. Daar is Mathieu van der Poel. De crosskampioen vond zijn draai niet op de sneeuw en finisht als 8e, op meer dan 3 minuten van de winnaar. .
 3. 15 uur 30. Top 5. 1. Vanthourenhout 2. Vandeputte - op 39" 3. Kuhn (Zwi) - 42" 4. Sweeck - 44" 5. Rüegg (Zwi) - 1'20" .
 4. 15 uur 29. 3e plaats voor Zwitserland. Kevin Kuhn is door het dolle heen. De 24-jarige Zwitser blijft Laurens Sweeck voor en mag mee het podium op iun Italië. .
 5. 15 uur 28. FINISH: Vanthourenhout triomfeert, wheelie Vandeputte. Finito! Michael Vanthourenhout zet de sneeuwcross op zijn palmares na een knappe solo. Een halve minuut later viert Niels Vandeputte zijn tweede plaats met een wheelie. .
 6. 15 uur 26. Van der Poel moet nog een positie prijsgeven. Ronhaar neemt de 7e plaats over. .
 7. 15 uur 25. De eerste (Vanthourenhout) en de tweede plaats (Vandeputte) liggen vast. Maar wie finisht als derde? Kuhn of Sweeck? .
 8. 15 uur 24. Mathieu van der Poel zal geen 3e zege boeken dit seizoen. Hij gaat de slotronde in op bijna 3 minuten van Michael Vanthourenhout. De Nederlander is op weg naar de 7e plaats. .
 9. 15 uur 23.
 10. 15 uur 21. top 4 (7/8 rondes). 1. Vanthourenhout 2. Vandeputte - op 44" 3. Kuhn (Zwi) - 51" 4. Sweeck - 57" 5. Rüegg (Zwi) - 1'08" .
 11. 15 uur 18. Kuhn en Sweeck voor de 3e plaats. Terwijl Vandeputte knap controleert op de tweede plaats, bikkelen Kuhn en Sweeck om de laatste podiumplaats. Op 1 ronde van het einde lijkt Kuhn de strijd te winnen. .
 12. 15 uur 15. Van der Poel op meer dan 2 minuten. Mathieu van der Poel heeft zijn dagje niet. Zijn snelste ronde is 20 seconden trager dan die van Michael Vanthourenhout. De Nederlander ligt in 7e positie, op meer dan 2 minuten van de leider. .
 13. 15 uur 14. Koeienbellen en kettingzagen. De sfeer in Italië lijkt sterk op die van een mountainbikewedstrijd. Toeschouwers moedigen de renners aan met koeienbellen. Er is zelfs een fan die zijn motorzaag (zonder blad) laat brullen. .
 14. 15 uur 11. Sweeck probeert Kuhn van zich af te schudden. De Wereldbekerleider richt zijn vizier op de tweede plaats van Vandeputte. .
 15. 15 uur 10. Michael Vanthourenhout kan alleen nog door zichzelf geklopt worden. Paul Herygers.
 16. 15 uur 09. Iserbyt lijdt, ploegmaat Vanthourenhout leidt. Comfortabel zelfs, met 40 seconden voorsprong op Vandeputte. .
 17. Eli Iserbyt op berrie. Eli Iserbyt verlaat het parcours op een brancard, onder een thermisch deken. . 15 uur 07.
 18. Niels Vandeputte lek. Neoprof Niels Vandeputte rijdt met een lekke band rond. Hij haalt net op tijd de pits om zijn 2e plaats vast te houden. Kuhn en Sweeck zitten hem op de hielen. . 15 uur 06.
 19. opgave Eli Iserbyt. Eli Iserbyt had de 3e plaats in de knip, maar een val verpest zijn wedstrijd. De nummer 2 in de Wereldbeker vraagt medische assistentie en geeft op. . 15 uur 04.
 20. 15 uur 03. Technisch is Michael Vanthourenhout een van de betere crossers. Robby Cobbaert.