Ga naar de inhoud

Eli Iserbyt scoort hattrick in Wereldbeker in Tabor, Van der Haar en Vanthourenhout op podium

Wereldbeker veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Tabor
trophy Eli Iserbyt
einde
startfinish
012345678

Net zoals Fem van Empel bij de vrouwen heeft Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) bij de mannen in Tabor 3 op 3 gescoord in de Wereldbeker. Op zijn beslissende versnelling voorbij halfweg had niemand een antwoord in huis. Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout strandden op de dichtste ereplaatsen. "Ik zat precies nog in Amerika", lachte Iserbyt na zijn nieuwe overwinning.

Net als vorige week in Fayetteville moest Eli Iserbyt afrekenen met een sterke Laurens Sweeck. Daar had de Wereldbekerleider een plan voor bedacht. Samen met zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout zou hij hem afmatten.

 

In deel 1 van de cross trok Vanthourenhout ten aanval, om Sweeck in de tegenaanval te dwingen. Iserbyt lachte zijn tanden bloot. In het wiel van zijn uitdager kon hij nog wat recupereren van de terugreis uit de Verenigde Staten.

 

Op 3 ronden van het einde schudde Iserbyt wakker met een vlijmscherpe versnelling. Sweeck probeerde nog eens de kloof te dichten, maar zijn tank liep leeg.

 

Toen Van der Haar dat begrepen had, trok hij zelf in de tegenaanval. Te laat, Iserbyt was gaan vliegen naar een 3e zege in evenveel Wereldbekermanches.

 

Achter Van der Haar klopte Vanthourenhout de moegestreden Sweeck in de kamp om de 3e podiumplaats.

Uitslag WB Tabor
naamresultaatploeg
1
Eli Iserbyt
in 1u02'43"
2
Lars van der Haar
op 5"
3
Michael Vanthourenhout
26"
4
Laurens Sweeck
32"
5
Quinten Hermans
43"
6
Jens Adams
48"
7
Niels Vandeputte
53"
8
Kevin Kuhn
59"
9
Michael Boroš
1'05"
10
Thijs Aerts
1'13"

Iserbyt: "Zat precies nog in Amerika"

 • Eli Iserbyt (winnaar): "Dit is altijd een moeilijk parcours geweest om op te winnen. Het was een klein beetje mijn zwarte beest, ik ben blij dat ik dat getemd heb. Al zat ik in het eerste deel van de cross precies nog in Amerika. Ik was niet alert aan het crossen. De volgende wedstrijden ga ik wat anders aanpakken met het oog op het EK. Daar wil fris aan de start staan."

 • Lars van der Haar (tweede): "Ik kreeg het gat niet dicht. Misschien had ik te lang gewacht in het wiel van Laurens Sweeck. De vogel was gaan vliegen."

 • Michael Vanthourenhout (derde): "Ik ben blij dat ik nog op het podium eindig. Lars van der Haar bleef lang in 4e of 5e positie zitten. Ik wist dat hij nog zou komen, maar toen het zover was, vond ik geen antwoord."

Fase per fase

 1. 16 uur 16. Gelukkige Stybar groet het thuispubliek aan de finish.

  Gelukkige Stybar groet het thuispubliek aan de finish

 2. 16 uur 15. Iserbyt komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint in Tabor.

  Iserbyt komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint in Tabor

 3. 16 uur 14. Stybar 17e. Een gelukkige Zdenek Stybar komt als 17e over de streep en neemt uitgebreid de tijd om het Tsjechische publiek te bedanken. Mooi voor de cross! .
 4. 16 uur 12. finish. Daar is de 3e Wereldbekerzege voor Iserbyt dit seizoen. Hij finisht 5 seconden voor Van der Haar. Vanthourenhout klopt Sweeck in de strijd om de 3e plaats. Quinten Hermans vervolledigt de top 5. .
 5. 16 uur 12. Sweeck gaat naast een podiumplaats grijpen. Vanthourenhout snelt van hem weg. .
 6. 16 uur 08. Van der Haar rijdt voor de 2e plaats. Iserbyt heeft de kloof met de Europese kampioen vergroot tot 10 seconden. .
 7. 16 uur 08. Iserbyt hoeft niet meer vol te gaan. Van der Haar is getemd. Paul Herygers.
 8. 16 uur 06. applaus voor Stybar. De Tsjechen laten van zich horen wanneer Zdenek Stybar de laatste ronde aansnijdt. De 3-voudige wereldkampioen ligt in 17e positie. .
 9. 16 uur 05. slotronde. Van der Haar volgt op 8 seconden van Iserbyt. Wie wint het Belgisch-Nederlandse duel in Tabor? .
 10. 16 uur 03. Van der Haar in de tegenaanval. Reactie van Van der Haar! De winnaar van vorig seizoen laat Sweeck ter plaatse en richt zijn pijlen op Iserbyt. Die mag nu geen fouten maken. .
 11. 16 uur 02. 8 seconden voor Iserbyt. Iserbyt rijdt weg van de concurrentie. De man die gisteren zijn 25e verjaardag vierde, leidt met een bonus van 8 seconden. .
 12. 16 uur . Sweeck gaat nu samen met Van der Haar op zoek naar Iserbyt. .
 13. 16 uur . Quinten Hermans heeft moeten afhaken. De nummer 2 van Luik-Bastenaken-Luik volgt op 11 tellen van leider Eli Iserbyt. .
 14. Iserbyt glipt weg van de rest. 15 uur 57.
 15. 15 uur 57. Iserbyt - 3" - Sweeck. Nog 2 rondes: nu is het ieder voor zich. Eerste achtervolger Sweeck heeft Vanthourenhout van zich afgeschud. .
 16. 15 uur 55. Sweeck heeft hulp nodig van Van der Haar. Paul Herygers.
 17. 15 uur 54. Sweeck - met Vanthourenhout en Van der Haar in zijn wiel - volgt op 4 seconden van Iserbyt. .
 18. 15 uur 54. Iserbyt laat de rest achter in de 6e ronde.

  Iserbyt laat de rest achter in de 6e ronde

 19. 15 uur 52. Iserbyt gaat solo. Iserbyt sluipt weg. Sweeck mag opnieuw zijn vizier richten op de Wereldbekerleider. Vanthourenhout kruipt in zijn wiel. .
 20. 15 uur 50. Op 3 rondes van het einde troept het weer samen. De 5 koplopers krijgen het gezelschap van een tiental collega's.  .