Ga naar de inhoud

Beer Laurens Sweeck sprint in Beekse Bergen naar tweede Wereldbekerzege op een rij

Wereldbeker veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Hilvarenbeek
trophy Laurens Sweeck
einde
startfinish
012345678

Na Maasmechelen heeft Laurens Sweeck (Crelan - Fristads) opnieuw raak geschoten in de Wereldbeker. Op het snelle parcours van de Beekse Bergen knalde de man in vorm Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar uit het wiel in de sprint. "Ik rijd bijna op topniveau", reageerde Sweeck. WB-leider Eli Iserbyt sleepte nog een 5e plaats uit het vuur na een gemiste start.

Iserbyt schiet uit pedaal

Eli Iserbyt was bijna een hele cross op achtervolgen aangewezen op de snelle omloop in het safaripark. De WB-leider schoot uit zijn pedaal bij de start en moest in de eerste rondes knokken voor een plaats in de top 15.

 

Laurens Sweeck miste zijn start niet. Hij dook meteen in het wiel van koploper Kühn, die in de tweede ronde de rol moest lossen na een schuiver in een bocht.

 

Zo kregen Sweeck en Van der Haar een vrijgeleide. Vanthourenhout en de herboren crosser Nieuwenhuis waren de enige renners die hen konden bijbenen.

 

Na een sterke remonte wilde ook Iserbyt aansluiten, maar dat zag Sweeck niet zitten. Hij versnelde prompt.

Sweeck oppermachtig in de sprint

In de slotronde slaagde Iserbyt er toch nog in om de koplopers te vergezellen. Spurten lukte niet meer. De nummer 1 in de Wereldbeker beëindigde de nieuwe Wereldbekercross als 5e.

 

Hij zag hoe Sweeck er met kop en schouders bovenuit stak in de sprint. De winnaar van Maasmechelen ging al vroeg aan en hield zijn beresterke inspanning vol tot op de streep.

 

Van der Haar finishte als 2e, voor Europees kampioen Vanthourenhout en Nieuwenhuis.

 

In de stand van de Wereldbeker nadert Sweeck tot op 4 punten van leider Iserbyt. Volgende week staat de Druivencross in Overijse op het programma. Daar is normaal gezien Iserbyt in het voordeel.

 

(scrol omlaag voor de reacties na de cross)

Laurens Sweeck: "Ik rijd bijna op topniveau"

Laurens Sweeck (winnaar): "Het was redelijk ver om aan te zetten, maar ik ging en keek niet meer om. Even dacht ik dat Michael Vanthourenhout aanviel, dus besloot ik er vol voor te gaan. Ik groei stilaan naar mijn beste niveau toe. Ik was nog niet 100 procent, afgelopen week was ik wat ziekjes, maar de race lag me erg goed."

 

Lars van der Haar (tweede): "De ontgoocheling overheerst toch wel. Ik verloor de controle over de kopgroep omdat ik niet over de balkjes kon springen. Het zou beter geweest zijn voor mij als ik dan niet ook met Eli moest afrekenen. De meters die ik in dat duel verloor, kwam ik tekort aan de finish. Laurens was uiteraard erg sterk in zijn sprint, al reed ik even snel."

 

Michael Vanthourenhout (derde): "Ik weet dat ik niet de beste sprinter ben, dus probeerde ik een gaatje te slaan in de laatste ronde. Ik was goed, maar niet goed genoeg. Het podium was het hoogst haalbare. Ik voelde me redelijk goed. Dan is het jammer dat het parcours zo snel is dat ik het verschil niet kan maken. Al ben ik blij met de conditie."

Laurens was uiteraard erg sterk in zijn sprint, al reed ik even snel.

Lars van der Haar

Eli Iserbyt: "Wordt nog spannend"

"Het was een lange wedstrijd voor me", getuigt Eli Iserbyt. "Ik had een slechte start en klikte uit mijn pedaal. En in het bos was het erg moeilijk om posities te winnen."

 

"Uiteindelijk kan ik blij zijn met mijn prestatie, maar het resultaat blijft jammer. Ik had wat moeite om in het ritme te komen, want ik had weer last (van zijn rug, red)."

 

In de stand verkleint de bonus van Iserbyt: 166 punten tegenover 162 voor Laurens  Sweeck.

 

"Ik blijf leider, maar het scheelt niet veel meer. Met nog 9 wedstrijden zal het spannend worden", weet hij.

uitslag WB Beekse Bergen
naamresultaatploeg
1
Laurens Sweeck
57'36"
2
Lars van der Haar
+0"
3
Michael Vanthourenhout
+2"
4
Joris Nieuwenhuis
+3"
5
Eli Iserbyt
+4"
6
Felipe Orts Lloret
+17"
7
Niels Vandeputte
+20"
8
Ryan Kamp
+21"
9
Vincent Baestaens
+29"
10
Jens Adams
+30"

Fase per fase

 1. 16 uur 15. In de Wereldbekerstand nadert Laurens Sweeck tot op 4 punten van leider Eli Iserbyt. .
 2. 16 uur 14. Thibau Nys had zijn dagje niet. De belofterenner finisht als 36e. .
 3. 16 uur 11. Ik rijd bijna op topniveau. winnaar Laurens Sweeck.
 4. 16 uur 10. top 10. 1. Sweeck 2. Van der Haar 3. Vanthourenhout 4. Nieuwenhuis 5. Iserbyt 6. Orts 7. Vandeputte 8. Kamp 9. Baestaens 10. Adams .
 5. 16 uur 08. Sweeck sprint naar de zege!

  Sweeck sprint naar de zege!

 6. 16 uur 07. finish: Sweeckse Bergen! Laurens Sweeck is oppermachtig in de sprint. Hij wint in de Beekse Bergen voor Lars van der Haar. .
 7. 16 uur 06. hergroepering. In het zand komt alles weer bij mekaar. Vanthourenhout leidt de dans voor Sweeck, Van der Haar, Iserbyt en Van der Haar. Krijgt u een sprint te zien? .
 8. 16 uur 05. We kijken naar een mooie finale! Vanthourenhout met een tussensprint, Sweeck geeft niet af. .
 9. 16 uur 04. Nieuwenhuis moet plooien. Iserbyt neemt de rol van nummer 4 over. .
 10. 16 uur 02. de big five (7/8 rondes). 1. Sweeck 2. Vanthourenhout 3. Van der Haar - op 1" 4. Nieuwenhuis - 4" 5. Iserbyt .
 11. 16 uur 01. met z'n drieën de slotronde in. Sweeck klieft knap door het zand, Vanthourenhout nog knapper. De Europese kampioen heeft zijn prooi beet. Met z'n tweeën snijden ze de slotronde aan. Neen, met z'n drieën! De Nederlandse kampioen bijt zich vast in het wiel. .
 12. 15 uur 58. Sweeck rijdt stilletjes aan weg: "Dat is een geweldige bocht, hé".

  Sweeck rijdt stilletjes aan weg: "Dat is een geweldige bocht, hé"

 13. 15 uur 57. schot van Sweeck. Man-in-vorm Laurens Sweeck breit een vervolg aan zijn inspanning en snelt weg van Vanthourenhout, Van der Haar en Nieuwenhuis. De winnaar van Niel en Maasmechelen rijdt een voorsprong van 3 seconden bij mekaar. .
 14. 15 uur 54. Sweeck wil Iserbyt niet laten terugkeren.

  Sweeck wil Iserbyt niet laten terugkeren

 15. 15 uur 54. Nog 2 rondes. .
 16. schuiver Iserbyt, versnelling Sweeck. Iserbyt maakt de aansluiting, maar schuift weg in een bocht. Hij moet weer (wat) achtervolgen. Het sein voor Sweeck om te versnellen. . 15 uur 53.
 17. Sweeck wisselt nog eens. Sweeck is niet tevreden over zijn materiaal en wisselt opnieuw van fiets. Net voor Iserbyt draait hij het parcours weer op. . 15 uur 51.
 18. 15 uur 50. Dit moet een ferme opsteker zijn voor Iserbyt. Ruben Van Gucht.
 19. 15 uur 49. Iserbyt 5e. Eli Iserbyt komt onder stoom en is opgerukt naar de 5e plaats. De Wereldbekerleider volgt op 11 seconden van de 4 leiders. .
 20. 15 uur 46. Vanthourenhout en co krijgen opnieuw een intervaltraining voorgeschoteld. Joris Nieuwenhuis duwt nog eens door het asfalt van de aankomststrook. .