Van der Poel demonstreert, Van Aert maakt indruk bij rentree en wordt 2e in Antwerpen

  Wereldbeker veldrijden
  veldrijden Veldrijden
  location Antwerpen
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  01234567

  Mathieu van der Poel heeft zijn val in Boom goed verteerd. De Nederlander won voor de zesde keer de Scheldecross in de eerste veldrit dit seizoen met de Grote Drie. Wout van Aert dook in zijn eerste cross als eerste het veld in, maar kon de splijtende demarrage van Van der Poel in de 2e ronde niet beantwoorden. De Belgische kampioen reed wel resoluut naar de tweede plaats. Tom Pidcock kwam niet in de wereldbekerdebatten voor, Michael Vanthourenhout eindigde derde.

  Van Aert als eerste veld in, Van der Poel als eerste ervandoor

  Met een knalstart maakte Wout van Aert meteen duidelijk dat hij in orde was. De Belgische kampioen stond op de 2e startrij, maar dook na een indrukwekkende inspanning als eerste het veld in.

   

  Van der Poel was wat stijfjes opgestaan na zijn val in Boom gisteren. Maar veel last ondervond hij daar niet van.

   

  Toen de Nederlander in het begin van de 2e ronde een stroomstoot uitdeelde, kon Van Aert het gat niet meteen dichtritsen.

   

  Van der Poel breidde zijn rijk seconde per seconde uit. Van Aert kreeg in de achtervolging een handje hulp van een sterke Vanthourenhout.

   

  Met een geweldige zandpassage blies Van Aert weer spanning in de wedstrijd. Hij schroefde zijn achterstand terug van 18 tot 12 seconden.

   

  Van der Poel antwoordde met enkele stevige sprintjes op de bultjes. Het was toen al duidelijk dat de 2e plek het hoogste haalbare was voor Van Aert. De Belgische kampioen kwam in het slot nog - zonder kleerscheuren - ten val over de balkjes.

  Vanthourenhout won het pleit voor de 3e plek van Sweeck, die als leider belangrijke wereldbekerpunten sprokkelde. Wereldkampioen Tom Pidcock maakte na een rotstart nog een knappe terugkeer van de 26e naar de 8e plaats.

  (lees de reacties onder de uitslag)

  Uitslag WB AntwerpenUitslag WB Antwerpen

    naamresultaat
  1Mathieu van der Poelin 59'04"
  2Wout van Aertop 23"
  3Michael Vanthourenhout34"
  4Laurens Sweeck45"
  5Lars van der Haar54"
  6Eli Iserbyt1'05"
  7Jens Adams1'09"
  8Thomas Pidcock1'14"
  9Niels Vandeputte1'45"
  10Joran Wyseure2'05"

  De reacties van de top 3

  "Jammer dat ik nu op stage ga, maar we houden ons aan de planning"

  Mathieu van der Poel won 2 van de 3 crossen waar hij de voorbije week aan deelnam. Gisteren liep het een pak minder in Boom, vandaag bleef hij foutloos en was hij dominant: "Het was een leuke dag, Antwerpen is een cross die ik graag doe. Eindelijk was ik ook nog eens foutloos."

  Had hij last van zijn val van gisteren in Boom? "Weinig. Ik was wat stijf, maar ondervond er geen hinder van."

  Kan het nog beter voor Mathieu? "Jawel, dit is nog maar mijn derde cross. En het zal ook nodig zijn, want Wout was meteen redelijk sterk voor zijn eerste cross en hij zal ook nog beteren richting kerstperiode. Het zullen duels worden."

  Van der Poel verlaat het veld nu wel even. Hij keert pas 17 december in de Wereldbeker van Val di Sole terug. De Nederlander trekt morgen met Alpecin-Deceuninck op stage met de wegploeg tot en met 14 december.

  "Ik vind dat zelf ook wat jammer om heel eerlijk te zijn. Ik was net in het crossritme aan het komen en ik moet er alweer uit. Maar dat hoort erbij. De kerstperiode zal druk genoeg zijn."

  "Ik wil ook een goede basis hebben voor het voorjaar, wat nog altijd het belangrijkste is voor mij. We houden ons dus aan de planning."

  Fase per fase

  1. 14 uur 59 match afgelopen
  2. 14 uur 56. Van der Poel loert naar rechts om nog een glimp op te vangen van Van Aert. Nog een drietal stroken en hij is binnen. .
  3. 14 uur 56. Sweeck zal een goede zaak doen in het Wereldbeker-klassement. Renaat Schotte.
  4. 14 uur 56. MVDP met een fantasietje in het zand.

   MVDP met een fantasietje in het zand

  5. 14 uur 55. Van der Poel stoeit in zijn speeltuin en schudt op het einde van een zandstrook een jump uit zijn mouw. De Nederlander geniet van zijn ereronde. .
  6. 14 uur 53. Vanthourenhout houdt Sweeck af. Plekken 1 en 2 lijken vast te liggen: 1. Van der Poel 2. Van Aert. In het gevecht voor de 3e plaats wint Vanthourenhout voorlopig het pleit van Sweeck. 6 seconden is het verschil. .
  7. 14 uur 52. De bel luidt voor de slotronde.

   De bel luidt voor de slotronde

  8. 14 uur 51. Situatie na 6 van de 7 rondes. 1. Van der Poel 2. Van Aert op 27" 3. Vanthourenhout op 46" 4. Sweeck op 49" 5. Van der Haar op 58" 6. Iserbyt op 1'08" 7. Adams op 1'11" 8. Pidcock op 1'19" 9. Vandeputte op 1'33" 10. Wyseure op 2'05" .
  9. Laatste ronde. Van der Poel kan op beide oren slapen. Bij het ingaan van de slotronde heeft hij een halve minuut voorsprong op Belgisch kampioen Van Aert. . 14 uur 50.
  10. 14 uur 48. De slotronde staat voor de deur. Sweeck leek Vanthourenhout bij zijn nekvel te hebben voor plek 3, maar volgt nu plots weer op 6 seconden van de Europese kampioen. .
  11. 14 uur 47. Fietswissel Van Aert. Na zijn val krijgt Van Aert in de materiaalzone een nieuwe tweewieler onder zijn poep geschoven. Zijn achterstand op Van der Poel is opgelopen tot 33 seconden. .
  12. 14 uur 45. Spanning voor plek 3. Laurens Sweeck komt zijn wagonnetje aanpikken bij Michael Vanthourenhout. Wie van dat duo gaat aan de haal met het laatste podiumplekje. Of komt de 3e hond - Van der Haar - nog meespelen? .
  13. 14 uur 45. Ai! Wout van Aert komt ten val op de balkjes.

   Ai! Wout van Aert komt ten val op de balkjes

  14. Van Aert valt over de balkjes. Ai, ai, ai! Bij de balkenpartij maakt Van Aert een tuimelperte over het 2e balkje. Van Aert komt schuin ten val, maar krabbelt snel weer overeind. De schade lijkt mee te vallen. . 14 uur 44.
  15. 14 uur 43. "Dat moederke met haar handtas moet plaats maken want Van Aert gaat komen".

   "Dat moederke met haar handtas moet plaats maken want Van Aert gaat komen"

  16. 14 uur 42. Situatie na 5 van de 7 rondes. 1. Van der Poel 2. Van Aert op 27" 3. Vanthourenhout op 47" 4. Sweeck op 50" 5. Van der Haar op 58" 6. Adams op 1'01" 7. Iserbyt op 1'12" 8. Pidcock op 1'12" 9. Vandeputte op 1'20" 10. Del Grosso op 1'48" .
  17. 14 uur 41. Van Aert wrijft even over zijn klikpedaal. Hij houdt zijn 2e plek voorlopig stevig vast. Sweeck kan Vanthourenhout, de nummer 3 in de wedstrijd, stilaan beginnen te ruiken. .
  18. Van Aert ziet Van der Poel verder wegrijden. 14 uur 41.
  19. 14 uur 41. Van der Poel en Van Aert zullen elkaar heel hun leven tegenkomen, zowel in het veld als op de weg. Paul Herygers.
  20. 27 seconden. Van der Poel laat zich vandaag op geen foutje betrappen, vorig weekend was dat nog anders bij zijn comeback in Hulst. Zijn voorsprong klimt richting de halve minuut. . 14 uur 39.