Toon Aerts pakt zijn 1e WB-zege van het seizoen na titanenstrijd in Zonhoven

Wereldbeker veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Zonhoven
trophy Toon Aerts
einde
startfinish
012345678910

Toon Aerts heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van de cross in Zonhoven. Dat is de 4e manche in de Wereldbeker. Hij haalde het voor zijn ploegmaat Lars van der Haar. Er eindigden 7 Belgen en 3 Nederlanders in de top 10. Eli Iserbyt, die als 3e eindigde, behoudt de koppositie in de tussenstand.

Verslag van de WB in Zonhoven bij de mannen

Mannen maken er een intense strijd van, Aerts wint

Iserbyt is de man van het seizoensbegin en hij wou zich ook bewijzen in de Kuil, al is zand niet helemaal zijn ding. Toch was hij na de openingsronde goed weg met Laurens Sweeck - wel een zandspecialist, Toon Aerts en Lars van der Haar. 

 

En Sweeck toonde zijn kunnen ook op zijn geliefkoosde terrein. Na 3 rondjes leek hij te kunnen beginnen aan een solo, maar door een zwiepertje werd hij opnieuw ingerekend en kon de cross herbeginnen. Iserbyt nam na een val van Aerts het initiatief en alleen Van der Haar kon zijn wiel houden.

 

Zouden zij om de zege strijden? Neen, want Quinten Hermans bracht de achtervolgers weer terug. Iserbyt probeerde nog een paar keer weg te rijden, maar dat lukte niet. Zijn versnelling in de voorlaatste ronde werd beantwoord door Aerts en die gebruikte de WB-leider als springplank.

 

Aerts bouwde zijn voorsprong gestaag uit en kwam met een kamerbrede glimlach over de streep. Daar zag hij hoe ploegmaat Van der Haar tweede werd en Iserbyt was tevreden met plek 3. Omdat hij Quinten Hermans, zijn dichtste concurrent in de stand, achter zich hield, doet hij alsnog een goede zaak in het klassement.

Reacties na de WB in Zonhoven

 • Toon Aerts (1e): "In de koers was het wel duidelijk dat ik niet diegene was die de koers onder controle had. Maar ik wist waar je een gaatje kon dichten en waar je het verschil kon maken. Het was een van de spannendste crossen van de voorbije jaren. We gingen met een grote groep de finale in, het weer zat mee, er was veel volk, ... Dat is genieten. Het is een heel mooie zege. Dit had ik halfweg de koers niet kunnen dromen."

 • Lars van der Haar (2e): "Ik ben blij dat Toon heeft gewonnen, maar ik had anders ook wel graag zelf gewonnen. Ik voelde me heel goed en ging echt voor de zege. Maar Toon ging op het beste moment. Het was een mooie cross en een mooi weekend."

 • Eli Iserbyt (3e): "3e is heel goed, denk ik. Op het einde was het beste er technisch en fysiek wel af. Iedereen had zin om te koersen en ik denk dat het publiek een mooie cross gezien heeft. Ik had een goede dag want anders rijd ik niet zo goed door het zand. Nu op naar de volgende, zoals altijd."
Rituitslag Wereldbeker mannen Zonhoven
naamploegresultaat
1Toon Aerts
2Lars van der Haar
3Eli Iserbyt
4Laurens Sweeck
5Quinten Hermans
6Michael Vanthourenhout
7Daan Soete
8Corné van Kessel
9Toon Vandebosch
10Pim Ronhaar

Fase per fase

 1. 16 uur 05. Sterke Toon Aerts houdt stand in de slotronde en wint de WB in Zonhoven.

  Sterke Toon Aerts houdt stand in de slotronde en wint de WB in Zonhoven

 2. 16 uur 04 match afgelopen
 3. 16 uur 02. Van der Haar geeft Iserbyt de tweede plek niet cadeau. Het wordt bikkelen voor het podium. .
 4. 16 uur 01. Iserbyt is tuk op de 2e plek. Dat zou de schade in de WB-stand ook beperken. .
 5. 16 uur . Vanthourenhout is nu op plaats twee aan het rondrijden. Hier zullen ze straks sprinten voor de ereplaatsen. Aerts heeft al 20 seconden.  .
 6. 15 uur 59. Toon Aerts duikt een laatste keer de Kuil in. Hij is helemaal ontketend. .
 7. 15 uur 58. Ik denk dat Eli de zege weggeeft aan Aerts. Hij laat hem rijden. Dat is een tactische overweging. Richard Groenendaal, ploegleider Iserbyt.
 8. 15 uur 57. Ai, Iserbyt moet voet aan grond zetten en houdt zo het hele achtervolgende pak op. Aerts krijgt 10 seconden cadeau. .
 9. 15 uur 56. De kloof is lang nog niet onoverbrugbaar. Toon Aerts heft een seconde of 5. .
 10. 15 uur 55. Toon Aerts speelt op de verrassing. Hij gaat Iserbyt halen en gebruikt hem als springplank.  .
 11. 15 uur 55. Aerts glipt weg in de voorlaatste ronde.

  Aerts glipt weg in de voorlaatste ronde

 12. 15 uur 53. Oh la la la la, wat een jump, wat een explosie. Michel Wuyts .
 13. 15 uur 53. Tussensprint Iserbyt. Eli Iserbyt gaat even op de trappers lopen. Hij kletst iedereen uit het wiel. .
 14. 15 uur 52. Hermans vlamt niet door en we blijven zo met zes leiders. Nog twee rondjes te rijden.  .
 15. 15 uur 51. Van der Haar verliest zijn spoor in het zand en Hermans glipt er voorbij. Dit is een rode loper voor hem. Hij krijgt meters cadeau. .
 16. 15 uur 49. Alles samen! 6 renners maken nog kans op winst 2 ronden voor het einde.

  Alles samen! 6 renners maken nog kans op winst 2 ronden voor het einde

 17. 15 uur 48. Het is wel duimen en vingers aflikken in de Kuil. Toon Aerts dicht de kloof en nu zijn ze weer met zes vooraan: Iserbyt, Hermans, Van der Haar, Aerts, Sweeck en Vanthourenhout. Het valt hier geen seconde stil. .
 18. 15 uur 46. Nog 3 rondjes en Iserbyt houdt heel even in. Hij laat Hermans en Van der Haar terugkeren. .
 19. 15 uur 45. Quinten Hermans is aan het groeien in de wedstrijd. Paul Herygers.
 20. 15 uur 45.