Eli Iserbyt is nu ook de sterkste in het zand van Koksijde

Wereldbeker veldrijden
veldrijden Veldrijden
location Koksijde
trophy Eli Iserbyt
einde
startfinish
01234567

Eli Iserbyt heeft voor het eerst de Duinencross in Koksijde op zijn naam geschreven. Iserbyt verstevigt zo ook zijn leidersplaats in de WK-stand.  Laurens Sweeck finishte als tweede op een handvol seconden, Toon Aerts was de nummer 3.

Hoogtepunten uit de WB in Koksijde bij de mannen

Spannende strijd tot de slotronde

In de Superprestige in Merksplas boekte Eli Iserbyt op zaterdag alweer zijn 10e seizoenszege. De kopman van Pauwels Sauzen - Bingoal staat niet echt bekend als de grote zandspecialist, maar toch kwam hij ook in Koksijde als een van de grote favorieten aan de start.

 

Na een razende openingsronde met Quinten Hermans en Toon Aerts aan het commando bleef alles voor een lange tijd samen. Iserbyt, die net na de start uit zijn klikpedaal schoot, keerde samen met Baestaens, Van der Haar en even later ook Sweeck mee terug voorin. Na 2 felbetwiste rondes telde de kopgroep zelfs nog 13 renners.

 

Nadien volgde tot het ingaan van de slotronde een bijzonder spannend steekspel. Aerts leek de bovenhand te hebben in de zandstroken en zette Iserbyt meermaals onder druk, maar de leider in de Wereldbeker was niet van plan om Aerts enige speelruimte te gunnen.

 

Aerts en Iserbyt leken aan mekaar gewaagd tot het op het einde van de voorlaatste ronde misging bij Aerts die moeilijk van zijn fiets sprong. Iserbyt kon zo een kloof van meer dan 5 seconden uitbouwen. Hermans deed ook nog verwoede pogingen om het gat te dichten, maar zonder succes.

 

Iserbyt gaf in de slotronde zijn voorsprong niet meer uit handen. Hij mocht voor een 11e keer dit seizoen zegevieren, een allereerste keer in Koksijde. Laurens Sweeck, ploegmaat van Iserbyt, flitste in het slot nog voorbij Aerts en Hermans en eindigde als 2e. Aerts kwam als 3e over de meet.

Iserbyt: "Een droom die ik al had als kind om hier te winnen"

Na afloop reageerde Eli Iserbyt bijzonder opgetogen: "Vooraf zei ik tegen mezelf dat ik bij een overwinning op pensioen kon gaan. Dat mijn leven compleet was. Ik ben werkelijk bijzonder gelukkig."

 

"Het is echt tof dat ik hier in het zand kan winnen, dat is mijn droom van jongs af aan. Ik kom hier al sinds mijn 8 jaar, dit is echt geweldig. Heel de cross voelde ik me goed, ik wilde gewoon mijn eigen tempo rijden."

 

"Ik heb hier heel hard gewerkt en mijn conditie is bijzonder goed. Ik vertrouw mezelf, het zit allemaal goed mee. Dit is genieten. Er komt nog een zware en drukke periode aan, dit moet ik proberen vol te houden."

Van der Haar gaat tegen de grond in de eerste ronde, ook Sweeck valt hard op dezelfde plaats

Iserbyt springt weg in de voorlaatste ronde

Rituitslag Wereldbeker mannen Koksijde
naamploegresultaat
1Eli Iserbytin 57'00"
2Laurens Sweeckop 4"
3Toon Aerts7"
4Quinten Hermans14"
5Lars van der Haar17"
6Corné van Kessel54"
7Vincent Baestaens1'05"
8Daan Soete1'06"
9Mees Hendrikx1'18"
10Niels Vandeputte1'32"

Fase per fase

 1. 16 uur 03. Iserbyt houdt jagende achtervolgers af en wint de WB in Koksijde.

  Iserbyt houdt jagende achtervolgers af en wint de WB in Koksijde

 2. 16 uur 02. Hermans en Van der Haar maken mee de top 5 vol. Ook Baestaens, Soete en een bijzonder sterke Mees Hendrikx vinden we terug in de top 10. .
 3. 16 uur 02 match afgelopen
 4. 16 uur . Sweeck merkt dat Iserbyt gaan vliegen is en wil nog met de 2e plek aan de haal gaan. Aerts moet alle zeilen bijzetten om mee te gaan. .
 5. 15 uur 59. Strijd om plek 2. Hermans kan zijn forse tempo niet vasthouden in de zandstrook en zo is Iserbyt definitief gaan vliegen. In de strijd om plek 2 komen ook Sweeck en Van der Haar nog eens aansluiten bij Hermans en Aerts. .
 6. 15 uur 58. Hermans schakelt bij en neemt weer over van Aerts. Iserbyt houdt zijn 6-tal seconden voorsprong wel vast, is het binnen?  .
 7. 15 uur 56. Aerts klieft door het zand en doet er alles aan om Iserbyt nog eens terug te fluiten. Ook Hermans volgt. Wat een hels tempo, elk foutje is nu fataal. .
 8. 15 uur 55. Iserbyt springt weg in de voorlaatste ronde.

  Iserbyt springt weg in de voorlaatste ronde

 9. Slotronde. Hermans ziet dat het bij Aerts wat moeilijker begint te lopen en gaat in de achtervolging op Iserbyt. Het wordt nog nagelbijten in deze slotronde.  . 15 uur 54.
 10. 15 uur 52. Fataal moment? Iserbyt gaat door en Aerts moet afstappen. Is dit het moment van Iserbyt? Plots is de kloof toch best groot geworden. .
 11. 15 uur 51. Het einde van de voorlaatste ronde komt in zicht. De beslissing zal opnieuw vallen in de slotronde. .
 12. 15 uur 48. Regen. De hemelsluizen staan net als bij de start weer open in Koksijde. Aerts knokt zich weer tot bij Iserbyt, ook Hermans is nog lang niet uitgeschakeld.  .
 13. 15 uur 47. Iserbyt zet bij het ingaan van de voorlaatste ronde Aerts nog maar eens onder druk. De inspanningen lijken stilaan door te wegen bij de kopman van de Baloise Trek Lions. In het zand keert Aerts wel nog eens terug.  .
 14. 15 uur 46. Einde ronde 5. 1. Eli Iserbyt 2. Toon Aerts 3. Quinten Hermans op 5" 4. Lars van der Haar op 5" 5. Laurens Sweeck op 5" .
 15. 15 uur 46. Aerts en Iserbyt gooien Hermans overboord.

  Aerts en Iserbyt gooien Hermans overboord

 16. 15 uur 44. Zowel Iserbyt als Aerts blijven hun kleine foutjes goedmaken. De twee hebben een voorsprong op Hermans en Van der Haar, maar alles zit op een zakdoek.  .
 17. 15 uur 43.
 18. 15 uur 43. Dit keer draait het bij Aerts in de soep in het zand. Iserbyt profiteert en slaat een kloofje. Hermans wisselt van fiets en zal moeten achtervolgen. .
 19. 15 uur 42. Toon is bezig aan een hele verstandige koers en is volgens mij de beste in het zand. Hij zal dicht bij de overwinning komen. Sven Nys.
 20. 15 uur 41. Gelletje voor Aerts. Aerts haalt met nog een 20-tal minuten te gaan een gelletje uit zijn achterzak. De crosser van Baloise - Trek Lions peuzelt het snel op en gaat Iserbyt en Hermans dan voorbij in de zandbak. We kijken naar een heerlijk steekspel. .