Wout van Aert baggert Mathieu van der Poel op bijna 3 minuten (!) in oercross

  Wereldbeker veldrijden
  veldrijden Veldrijden
  location Dendermonde
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  01234567

   Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft zich eens flink uitgeleefd in de eerste én erg vettige editie van de Wereldbekermanche in Dendermonde. Niemand was opgewassen tegen zijn zware motor. Wereldkampioen Mathieu van der Poel kwam op bijna 3 minuten binnen, Toon Aerts vergezelde de twee tenoren op het podium.

   Van Aert kwam niet denderend uit de startblokken in Dendermonde, maar lang duurde het niet voor hij letterlijk weg liep van de tegenstand.

    

   In een stukje bergop was de Sportman van het Jaar duidelijk veel sneller dan Mathieu van der Poel. Het begin van een lange en indrukwekkende solo.

    

   Van een strijd voor de zege was geen sprake en ook in de achtergrond lagen de posities vrij snel vast. 

    

   Van der Poel finishte uiteindelijk op bijna 3 (!) minuten van zijn eeuwige rivaal als tweede. Aerts werd derde, WB-leider Vanthourenhout, die zijn witte trui verliest aan Van Aert, vierde.

    

   Voor Lars van der Haar en Tom Pidcock werd het een cross om snel te vergeten. De tengere ventjes gaven allebei ontredderd op.

   Hoogtepunten van de cross in Dendermonde bij de mannen

   Rituitslag WB veldrijdenRituitslag WB veldrijden

   Fase per fase

   1. 16 uur 14. Van der Poel verliest uiteindelijk 2'46". Aerts is nog heel dicht bij Van der Poel gekomen, maar de wereldkampioen hield stand in het slot. Van der Poel is 2e, Aerts 3e en M. Vanthourenhout 4e. Van Tom Pidcock is al even geen spoor meer. .
   2. 16 uur 12. Van Aert viert in het modderige Dendermonde.

    Van Aert viert in het modderige Dendermonde

   3. 16 uur 11 match afgelopen
   4. 16 uur 09. Van der Poel laat Aerts niet terugkomen. De podiumplaatsen liggen vast. .
   5. 16 uur 07. Aerts nadert tot op tien seconden van Van der Poel. Gaat de Belg nog over de wereldkampioen naar de tweede plaats? .
   6. Laatste ronde door de modder voor Van Aert. 16 uur 06.
   7. 16 uur 03. Ook Van der Poel is aan zijn slotronde begonnen. Het verschil met Van Aert: 2'14". .
   8. Laatste ronde. De bel weerklinkt in Dendermonde. De strijd is al lang gestreden. Zonder ongelukken wint Van Aert zijn tweede cross van het seizoen. . 16 uur 02.
   9. 16 uur . De soloslim van Van Aert duurt nog al goed 40 minuten. Een prestatie om u tegen te zeggen in omstandigheden die Van Aert op het lijf zijn geschreven. .
   10. 15 uur 57. De strijd om de derde plaats is wel nog spannend. Aerts en Vanthourenhout doen opnieuw haasje-over. .
   11. 15 uur 57. Opgave van Thomas Pidcock.

    Opgave van Thomas Pidcock

   12. Val. Ploegmaats Corné van Kessel en Quinten Hermans haken in mekaar en gaan erbij liggen. . 15 uur 56.
   13. 15 uur 55. Van Kessel gaat over zijn stuur.

    Van Kessel gaat over zijn stuur

   14. 15 uur 54. Ook bij Van Aert begint het wat moeilijker te gaan. Hij moet eventjes bijsturen tijdens een looppassage, maar erg lang duurt het oponthoud niet. .
   15. 15 uur 53. Aerts gaat tegen de vlakte: "Amai, door de modder".

    Aerts gaat tegen de vlakte: "Amai, door de modder"

   16. Aerts gaat tegen de vlakte. Aerts duikt in het decor in een afdaling, maar kan direct voort. Met nog twee ronden op de teller is de voorsprong van Van Aert 1'35". . 15 uur 53.
   17. 15 uur 50. De voorsprong van Van Aert blijft groter worden: 1'27". Van der Poel heeft zich al eventjes neergelegd bij de tweede plaats. .
   18. 15 uur 47. In de strijd om de tweede plaats komt Aerts wat dichter bij Van der Poel. Het verschil tussen de twee is nog 22 seconden. .