• home
 • video
 • pas verschenen

  "De cross van het seizoen": VDP wint episch moddergevecht na val van Aerts. Bekijk het verslag

  Wereldbeker veldrijdeneinde
  Namen
  9/9
  01u 15m
  0123456789

   Mathieu van der Poel heeft de Wereldbeker-cross in Namen gewonnen. Weinig verrassend, denkt u dan, maar de veldrit in Namen was likkebaarden van begin tot einde. In helse weersomstandigheden serveerden Van der Poel en Aerts een beklijvend duel, gekruid met pech en valpartijen. De wereldkampioen kon uiteindelijk het zegegebaar maken, Aerts is de nieuwe leider.

   Bekijk de laatste ronde van de WB-manche in Namen:

   De organisatie in Namen pakte dit jaar uit met enkele nieuwigheden, waaronder een steile klim over een kasseistrook. De meningen waren voor de koers dan ook verdeeld. Mathieu van der Poel was geen fan: hij vond de wijzigingen “nergens op slaan”. Bovenop het zware parcours moesten de renners ook nog de koude en de regen trotseren. Alle ingrediënten waren er voor een heroïsche wedstrijd op de Citadel van Namen.

   Van der Poel start furieus, drama voor Iserbyt

   Het was uitkijken naar de start, want Van der Poel moest opnieuw starten vanop de derde rij. Vorige maand in Koksijde had de wereldkampioen één ronde nodig om vooraan te komen piepen, nu duurde het maar een halve ronde. De toon was meteen gezet.

    

   Met zijn razendsnelle start had Van der Poel net niet alle concurrenten K.O. geslagen: een sterke Aerts kon zijn wagonnetje nog net aanpikken. De Belgisch kampioen nam de handschoen op en we waren vertrokken voor een episch duel in een verzopen Namen.   

    

   Een eerste belangrijke fase volgde in de derde ronde. Van der Poel moest plots 10 seconden toegeven op Aerts. Een lekke achterband bleek de spelbreker, maar met een nieuwe fiets kon Van der Poel al snel terugkeren. 

    

   Ondertussen voltrok er zich een drama voor Eli Iserbyt: de leider in de wereldbekerstand reed onderkoeld rond en zakte verder en verder weg. Een extra jasje bracht geen soelaas en even later moest Iserbyt in tranen de strijd staken. Een einde van zijn WB-droom?

   Een onderkoelde Eli Iserbyt moest letterlijk worden weggedragen.

   VDP wint knotsgek duel met Aerts na anticlimax

   Ondertussen hadden we met Aerts en Van der Poel nog steeds twee leiders. In ronde vijf plaatste Aerts zijn versnelling. Van der Poel maakte onder druk een foutje en werd prompt op enkele seconden gezet, maar amper honderd meter verder was alles te herdoen nadat Aerts met zijn voorwiel in de diepe modder was blijven steken.

    

   In de daaropvolgende ronde leek Van der Poel zijn moment uitgekozen te hebben. De wereldkampioen versnelde en Aerts leek te kraken, maar niet veel later volgde een nieuwe onverwachte wending. Van der Poel stond opnieuw plat en werd gecounterd door Aerts. De wereldkampioen was zijn ritme kwijt, Aerts reed met de klap 20 seconden weg.

    

   De Belgische kampioen leek op weg naar een nieuwe straffe zege, maar een foutje in de voorlaatste ronde zorgde ervoor dat Aerts en Van der Poel voor de zoveelste maal herenigd werden. De twee tenoren leken aan elkaar gewaagd en gingen samen de laatste ronde in, maar dan volgde de anticlimax.

    

   In één van de zware afdalingen smakte Aerts onderuit en meteen was het game over. Ook Tom Pidcock, die na een heel knappe race in derde positie rondreed, maakte kennis met de ondergrond. Die andere verrassing van de dag, Corné Van Kessel, reed zo naar de derde podiumplek. Maar dat allemaal ver achter Mathieu van der Poel, die na een episch duel de “cross van het jaar” naar zijn hand zette. Aerts wordt de nieuwe WB-leider.

   Bekijk het verslag van de wedstrijd:

   Uitslag
   1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u05'59"
   2. Toon Aerts op 55"
   3. Corné van Kessel (Ned) 1'14"
   4. Thomas Pidcock (GBr) 1'31"
   5. Tim Merlier 1'41"
   6. Lars van der Haar (Ned) 1'48"
   7. Michael Vanthourenhout 1'56"
   8. Marcel Meisen (Dui) 2'02"
   9. Laurens Sweeck 2'23"
   10. Thijs Aerts 3'11"
   11. Gianni Vermeersch 3'23"
   15. Quinten Hermans 3'55"
   Opgave Eli Iserbyt  

   Fase per fase

   1. 16 uur 11. Van der Poel wint na weergaloze strijd in Namen. Van der Poel schreeuwt het uit als hij over de meet komt. De wereldkampioen heeft enorm veel veerkracht getoond en wint na een weergaloze wedstrijd. Aerts komt teleurgesteld binnen op een kleine minuut. Van Kessel wordt derde.
   2. 16 uur 08. De veer is gebroken bij Aerts. Van der Poel rijdt met de klap 55 seconden weg. Wat een jammerlijk einde van deze adembenedende wedstrijd. Ook Pidcock is volledig uit zijn ritme geslagen door zijn valpartij. Van Kessel rijdt zo naar de derde plaats.
   3. 16 uur 05. Ook Pidcock, die op de derde plek rondrijdt, maakt kennis met de ondergrond. De Brit knalt met zijn hoofd tegen een paaltje, al lijkt hij er zonder kleurscheuren van af te zijn gekomen.
   4. 16 uur 04. Drama: Aerts smakt onderuit. Een zware anticlimax in deze wedstrijd. Aerts smakt hard onderuit in één van de afdalingen en ziet zijn zegekansen in rook opgaan. Van der Poel heeft zo gewonnen spel.
   5. 16 uur 02. De bel luidt. De spanning is te snijden. Nog 1 ronde en we weten wie die deze wedstrijd wint. .
   6. 16 uur . Alles te herdoen! We konden het scenario zo gek niet bedenken. Van der Poel zit na de fout van Aerts opnieuw in het wiel. We hebben opnieuw een leidersduo. .
   7. 16 uur . Schuiver van Aerts! Wat een spektakel! Aerts kan zich na een nieuwe slipper maar amper recht houden. Kan Van der Poel profiteren?
   8. 15 uur 56. Nog 2 ronden. Aerts komt voorbij aan de meet. Van der Poel moet toch al 18 seconden toegeven op de leider, al hebben we vandaag geleerd dat het tij snel kan keren.
   9. 15 uur 53. Van der Poel houdt Aerts in het vizier. Het snot hangt bij de wereldkampioen tot op zijn knieën. Het verschil bedraagt nog steeds zo'n 10 seconden. Het is zeker nog niet binnen voor Aerts.