Ga naar de inhoud
De ontlading is enorm: Van der Poel moest erg diep gaan.
Eindstand Wereldbeker mannen 2019-2020
1. Toon Aerts 577 ptn
2. Eli Iserbyt 531
3. Michael Vanthourenhout 492
4. Laurens Sweeck 473
5. Lars van der Haar (Ned) 467
6. Quinten Hermans 444
7. Corné van Kessel (Ned) 417
8. Mathieu van der Poel (Ned) 400
9. Gianni Vermeersch 393
10. Joris Nieuwenhuis (Ned) 340

Kalender wereldbeker

datum cross winnaar winnares
01/11/20 Overijse    
15/11/20 Tabor (Tsj)    
22/11/20 Koksijde    
29/11/20 Besançon (Fra)    
06/12/20 Wachtebeke     
13/12/20 Zonhoven    
20/12/20 Namen    
27/12/20 Diegem    
03/01/21 Hulst (Ned)    
17/01/21 Villars (Fra)    
24/01/21 Hoogerheide (Ned)    

"De cross van het seizoen": VDP wint episch moddergevecht na val van Aerts. Bekijk het verslag

 zo 22 december 2019 16:10
WB veldrijden: Namen
Wereldbeker veldrijden
9 rondes
15:00 Namen
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

    Mathieu van der Poel heeft de Wereldbeker-cross in Namen gewonnen. Weinig verrassend, denkt u dan, maar de veldrit in Namen was likkebaarden van begin tot einde. In helse weersomstandigheden serveerden Van der Poel en Aerts een beklijvend duel, gekruid met pech en valpartijen. De wereldkampioen kon uiteindelijk het zegegebaar maken, Aerts is de nieuwe leider.

    Bekijk de laatste ronde van de WB-manche in Namen:

    De organisatie in Namen pakte dit jaar uit met enkele nieuwigheden, waaronder een steile klim over een kasseistrook. De meningen waren voor de koers dan ook verdeeld. Mathieu van der Poel was geen fan: hij vond de wijzigingen “nergens op slaan”. Bovenop het zware parcours moesten de renners ook nog de koude en de regen trotseren. Alle ingrediënten waren er voor een heroïsche wedstrijd op de Citadel van Namen.

    Van der Poel start furieus, drama voor Iserbyt

    Het was uitkijken naar de start, want Van der Poel moest opnieuw starten vanop de derde rij. Vorige maand in Koksijde had de wereldkampioen één ronde nodig om vooraan te komen piepen, nu duurde het maar een halve ronde. De toon was meteen gezet.

     

    Met zijn razendsnelle start had Van der Poel net niet alle concurrenten K.O. geslagen: een sterke Aerts kon zijn wagonnetje nog net aanpikken. De Belgisch kampioen nam de handschoen op en we waren vertrokken voor een episch duel in een verzopen Namen.   

     

    Een eerste belangrijke fase volgde in de derde ronde. Van der Poel moest plots 10 seconden toegeven op Aerts. Een lekke achterband bleek de spelbreker, maar met een nieuwe fiets kon Van der Poel al snel terugkeren. 

     

    Ondertussen voltrok er zich een drama voor Eli Iserbyt: de leider in de wereldbekerstand reed onderkoeld rond en zakte verder en verder weg. Een extra jasje bracht geen soelaas en even later moest Iserbyt in tranen de strijd staken. Een einde van zijn WB-droom?

    Een onderkoelde Eli Iserbyt moest letterlijk worden weggedragen.

    VDP wint knotsgek duel met Aerts na anticlimax

    Ondertussen hadden we met Aerts en Van der Poel nog steeds twee leiders. In ronde vijf plaatste Aerts zijn versnelling. Van der Poel maakte onder druk een foutje en werd prompt op enkele seconden gezet, maar amper honderd meter verder was alles te herdoen nadat Aerts met zijn voorwiel in de diepe modder was blijven steken.

     

    In de daaropvolgende ronde leek Van der Poel zijn moment uitgekozen te hebben. De wereldkampioen versnelde en Aerts leek te kraken, maar niet veel later volgde een nieuwe onverwachte wending. Van der Poel stond opnieuw plat en werd gecounterd door Aerts. De wereldkampioen was zijn ritme kwijt, Aerts reed met de klap 20 seconden weg.

     

    De Belgische kampioen leek op weg naar een nieuwe straffe zege, maar een foutje in de voorlaatste ronde zorgde ervoor dat Aerts en Van der Poel voor de zoveelste maal herenigd werden. De twee tenoren leken aan elkaar gewaagd en gingen samen de laatste ronde in, maar dan volgde de anticlimax.

     

    In één van de zware afdalingen smakte Aerts onderuit en meteen was het game over. Ook Tom Pidcock, die na een heel knappe race in derde positie rondreed, maakte kennis met de ondergrond. Die andere verrassing van de dag, Corné Van Kessel, reed zo naar de derde podiumplek. Maar dat allemaal ver achter Mathieu van der Poel, die na een episch duel de “cross van het jaar” naar zijn hand zette. Aerts wordt de nieuwe WB-leider.

    Bekijk het verslag van de wedstrijd:

    Uitslag
    1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u05'59"
    2. Toon Aerts op 55"
    3. Corné van Kessel (Ned) 1'14"
    4. Thomas Pidcock (GBr) 1'31"
    5. Tim Merlier 1'41"
    6. Lars van der Haar (Ned) 1'48"
    7. Michael Vanthourenhout 1'56"
    8. Marcel Meisen (Dui) 2'02"
    9. Laurens Sweeck 2'23"
    10. Thijs Aerts 3'11"
    11. Gianni Vermeersch 3'23"
    15. Quinten Hermans 3'55"
    Opgave Eli Iserbyt  

    Fase per fase

    16:11

    Van der Poel wint na weergaloze strijd in Namen

    Van der Poel schreeuwt het uit als hij over de meet komt. De wereldkampioen heeft enorm veel veerkracht getoond en wint na een weergaloze wedstrijd. Aerts komt teleurgesteld binnen op een kleine minuut. Van Kessel wordt derde.
    16:08
    De veer is gebroken bij Aerts. Van der Poel rijdt met de klap 55 seconden weg. Wat een jammerlijk einde van deze adembenedende wedstrijd. Ook Pidcock is volledig uit zijn ritme geslagen door zijn valpartij. Van Kessel rijdt zo naar de derde plaats.
    16:06
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    16:05
    Ook Pidcock, die op de derde plek rondrijdt, maakt kennis met de ondergrond. De Brit knalt met zijn hoofd tegen een paaltje, al lijkt hij er zonder kleurscheuren van af te zijn gekomen.
    16:04

    Drama: Aerts smakt onderuit

    Een zware anticlimax in deze wedstrijd. Aerts smakt hard onderuit in één van de afdalingen en ziet zijn zegekansen in rook opgaan. Van der Poel heeft zo gewonnen spel.
    16:02

    De bel luidt

    De spanning is te snijden. Nog 1 ronde en we weten wie die deze wedstrijd wint.
    16:00

    Alles te herdoen!

    We konden het scenario zo gek niet bedenken. Van der Poel zit na de fout van Aerts opnieuw in het wiel. We hebben opnieuw een leidersduo.
    16:00

    Schuiver van Aerts!

    Wat een spektakel! Aerts kan zich na een nieuwe slipper maar amper recht houden. Kan Van der Poel profiteren?
    15:56

    Nog 2 ronden

    Aerts komt voorbij aan de meet. Van der Poel moet toch al 18 seconden toegeven op de leider, al hebben we vandaag geleerd dat het tij snel kan keren.
    15:53
    Van der Poel houdt Aerts in het vizier. Het snot hangt bij de wereldkampioen tot op zijn knieën. Het verschil bedraagt nog steeds zo'n 10 seconden. Het is zeker nog niet binnen voor Aerts.
    15:51
    Het ritme van Van der Poel is gebroken. Aerts rijdt verder weg van de wereldkampioen. Het verschil tussen de twee renners is 12 seconden. Kan Van der Poel deze klap nog teboven komen of gaat Aerts hier een nieuwe triomf behalen?
    15:48

    Van der Poel opnieuw lek!

    Mathieu rijdt voor een tweede keer vandaag lek. Gelukkig voor hem is de materiaalpost niet ver weg. Aerts kan profiteren en komt zo opnieuw aan de leiding.
    15:47
    Van der Poel heeft zo'n 7 seconden voor op Aerts. Pidcock volgt als derde op 25 seconden.
    15:45
    Nu is het Van der Poel die afstand neemt van zijn metgezel. Aerts wordt plots op een 20 meter gezet. De Belgische kampioen gaat ook nog door de materiaalpost en ziet Van der Poel opeens een stuk kleiner worden.
    15:44
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    15:43

    Wat een wedstrijd!

    Een dappere Aerts probeert er opnieuw Van der Poel op te leggen. De wereldkampioen maakt onder druk een slippertje en wordt op enkele seconden gezet. Niet veel later blijft Aerts met zijn voorwiel haken in de diepe modder. We kunnen herbeginnen!
    15:41
    Aerts en Van der Poel geven elkaar geen duimbreed toe. Wat een duel. Nog drie ronden te gaan.