• home
 • video
 • pas verschenen

  Met de vingers in de neus: Van der Poel wervelt ook in het zand van Koksijde

  Wereldbeker veldrijdeneinde
  Koksijde
  8/8
  01u 03m
  012345678

   Mathieu van der Poel heeft zijn suprematie in het veld nog eens onderstreept. De wereldkampioen kwam bij de start in de problemen, zette in de openingsronde (!) al orde op zaken en gaf daarna iedereen nog maar eens een pak voor de broek. WB-leider Eli Iserbyt kwam niet in het stuk voor.

   Beresterke Van der Poel heeft 1 ronde nodig om van helemaal achteraan tot de 2e plaats te rijden

   Van der Poel rijdt foutloos seizoen

   Geen renner die Mathieu van der Poel dit seizoen al kon kloppen in het veld en de wereldkampioen bewees nu ook dat hij te sterk is voor Dame Fortuna. Van der Poel had dubbele pech. Hij moest op de derde startrij beginnen door zijn positie in de wereldbekerstand en in de eerste bocht werd hij serieus opgehouden door een valpartij met Tim Merlier als grootste slachtoffer.

    

   Als bijna allerlaatste begon hij aan een inhaalrace. En hoe! Ondanks het oponthoud door de val reed hij de snelste eerste ronde van iedereen. "Nooit gezien", zei commentator Paul Herygers. Voor het einde van de eerste ronde zat de wereldkampioen doodleuk helemaal vooraan door alternatieve lijnen te zoeken in het zand en dubbel zoveel vermogen te produceren er tussen.

    

   Ook Laurens Sweeck had snel door dat hij niet over dezelfde pk's beschikte en speelde het slim. Hij liet Van der Poel al in de tweede ronde alleen vertrekken en focuste op plaats twee. Hij liet zich meedrijven met vier renners van Telenet-Baloise in de achtervolging: Aerts, Hermans, Van Kessel en Van der Haar. 

    

   Bij de leider in de wereldbeker, Eli Iserbyt, zat er snel zand in de machine. Hij had zijn dagje niet en zag renner per renner voorbij rijden. Zijn dertiende plaats in de eindafrekening is geen goed nieuws voor het klassement.

    

   Terwijl Van der Poel elke ronde vlotter door het zand reed, toonde Sweeck in een duel met Aerts dat hij de "the best of the rest" was . Van der Poel evenaart met zijn zevende zege van het seizoen het aantal van Iserbyt.

   Samenvatting van de Wereldbeker in Koksijde

   Van der Poel: "Een van de beste rondes uit mijn carrière"

   • Mathieu van der Poel: "Dit is zeker een van de beste eerste rondes uit mijn carrière. Ik wou mijn tijd nemen om opnieuw naar voor te rijden, maar ik voelde meteen dat ik heel goede benen had. Voor ik het wist zat ik opnieuw vooraan. Vooral op de lange duin heb ik heel goed gelopen en daar een paar mensen ingehaald. Ik heb daarna mijn eigen race gereden, dat is altijd een goed idee in zand. Ik zal op een bepaald moment wel eens verliezen, want je kan niet alles winnen, maar ik ben heel blij met wat ik tot nu presteer. 
   • Laurens Sweeck: "Ik had geen superdag en ik had ook niet verwacht dat Van der Poel na de eerste ronde al vooraan zou zitten. Ik ben niet achter hem gereden omdat het een lange koers was. Plus het was geen koers voor zandklievers, het zand lag er niet heel zwaar bij. Het was veel lopen en op conditie. Ik heb redelijk snel alles op de tweede plaats gezet."
   • Toon Aerts: "Ik had vooraf getekend voor deze derde plaats. Het is de laatste weken niet altijd even gemakkelijk, maar vorige week was het ondanks materiaalpech toch beter. Die lijn kon ik nu doortrekken. Ik ben zeer strijdvaardig met de wedstrijden die nog komen. Ik hoop dat de beste versie van mezelf er snel opnieuw zit aan te komen, want soms duurt het toch vrij lang."
   Uitslag
   1. Mathieu van der Poel (Ned) in 59'58"
   2. Laurens Sweeck op 25"
   3. Toon Aerts 35"
   4. Lars van der Haar (Ned) 40"
   5. Quinten Hermans 50"
   6. Corné van Kessel (Ned) 1'02"
   7. Marcel Meisen (Dui) 1'05"
   8. Michael Vanthourenhout 1'19"
   9. Tim Merlier 1'28"
   10. Thomas Pidcock (GBr) 1'33"
   13. Eli Iserbyt 1'49"

   Fase per fase

   1. 16 uur 03. Van der Poel heerst in Koksijde, Sweeck troeft Aerts af voor de 2e plaats.

    Van der Poel heerst in Koksijde, Sweeck troeft Aerts af voor de 2e plaats

   2. 16 uur 02. Van der Poel wint !! En hoe! Mathieu van der Poel verbaast opnieuw vriend en vijand. Niet met de zege in Koksijde, wel met de manier waarop. Sweeck is tweede en Aerts wordt derde. Aerts maakt veel goed in de stand van de wereldbeker, want het was niet de dag van Iserbyt.
   3. 16 uur . Aerts kijkt om. Toon Aerts kijkt om en ziet zijn ploegmaats Van Kessel en Van der Haar dichter komen. Het zou een opsteker voor hem zijn om derde te worden. Sweeck is gaan vliegen.
   4. 15 uur 57. Sweeck doet een gooi naar de tweede plaats. Op de Herygers-duin probeert hij Aerts af te schudden, maar de Belgische kampioen is nog niet uitgeteld. Van der Haar en Van Kessel lijken wel uitgeschakeld voor het podium.
   5. 15 uur 55. Laatste ronde. Van der Poel staat op een ronde van zijn 7e zege van het seizoen. We moeten beseffen dat we naar een enorm fenomeen aan het kijken zijn. Het is van ronde twee niet meer spannend.
   6. 15 uur 53. De diesel van Aerts is aangeslagen. Toon Aerts heeft zijn slotoffensief ingezet. Hij versnelt en probeert zijn mede-achtervolgers onder druk. Sweeck geeft geen krimp en volgt. De rest heeft het moeilijker.
   7. 15 uur 48. Sweeck en Aerts hebben ondertussen van Kessel en Van der Haar opnieuw bij de lurven gevat. Vanthourenhout staat dan weer op het punt om aansluiting te vinden bij de eerste achtervolgers. Zo gaan we naar een groep van 6.
   8. 15 uur 46. Van der Poel heeft echt een topdag. De wereldkampioen is ronduit indrukwekkend. Hij lijkt zelfs elke ronde beter te worden. Zelfs op de moeilijkste zandstroken rijdt hij nu tot helemaal boven. Dit is niet veel renners gegeven.
   9. 15 uur 43. Nederlands podium ? Twee renners scheiden zich af in de groep van achtervolgers. Van der Haar en Van Kessel rijden weg van Aerts, Sweeck en Hermans. Zijn we op weg naar Nederland op 1, 2 en 3?