• home
 • video
 • pas verschenen

  Mathieu van der Poel freewheelt naar winst, Aerts redt WB-trui ondanks val

  Wereldbeker veldrijdeneinde
  Heusden-Zolder
  9/9
  01u 00m
  0123456789

   Mathieu van der Poel heeft in Heusden-Zolder zijn 25e crossoverwinning van het kalenderjaar gevierd. De Nederlandse wereldkampioen ging halfweg solo in de Limburgse wereldbekermanche, niemand zag hem terug. Laurens Sweeck klopte Quinten Hermans voor de tweede plaats. WB-leider Toon Aerts reed rond met gebroken en gebarsten ribben en eindigde 14e.

   Van der Poel slaat na halfuur toe, Aerts klaart de klus

   De missie van de gehavende Toon Aerts werd er meteen na de start nog moeilijker op. De leider kwam werd bij het indraaien van het veld gehinderd door Zdenek Stybar en moest vanuit laatste positie terugknokken. Met een grimas op zijn gezicht schoof hij snel op en de hulp kwam uit onverwachte hoek: Stybar nam de witte trui op sleeptouw.

    

   Vooraan was het een hele tijd wachten op spektakel. Van der Poel keek de kat uit de boom en liet Merlier, Hermans en Vanthourenhout het tempo bepalen. Pas na een halfuur kwam er een scheur in het lange lint na een smak van Soete op het asfalt. Voor hem was de race over en uit.

    

   Van der Poel voelde nattigheid en wou weg uit het gedrum. Met enkele rake pedaalslagen maakte hij al snel het verschil. Na nog een halve wedstrijd alleen op kop haalde hij zijn vierde Wereldbekerzege op een rij binnen. De strijd om de ereplaatsen draaide uit op een sprint. Daarin haalde Laurens Sweeck het van Quinten Hermans. Michael Vanthourenhout werd vierde.

    

   En Toon Aerts? Die beet op zijn tanden en kwam als 14e over de finish. Ruim voldoende om zijn trui te beschermen want concurrent Eli Iserbyt deed amper een plaatsje beter.

   "Zolder is een lastige omloop om alleen voorop te rijden"

   Schijn bedriegt want het was geen makkelijke overwinning voor Van der Poel. "Zolder is een van de lastigste omlopen om alleen voorop te rijden. Je bent nooit uit het zicht. In het achtervolgende groepje zaten dan ook nog wat ploeggenoten. Je gaat kapot op die rechte stukken."

    

   "Ik wou nog wat langer wachten om een kloof te slaan, maar achteraan in de groep was het te lastig. Ik hing een paar keer aan de rekker. Dat wou ik voorkomen."

    

   Van der Poel moest onderweg ook even de rug stretchen. "Dat heb ik op deze omloop wel vaker, een beetje last aan de rug. Er zijn veel hobbelige stukken en ik had mijn banden hard opgepompt. Door de schokken kreeg ik een stijve rug en zo kon ik even ontspannen. Het deed deugd."

   Uitslag Wereldbeker Heusden-Zolder
   1. Mathieu van der Poel (Ned) 1u02'22"
   2. Laurens Sweeck op 6"
   3. Quinten Hermans  z.t.
   4. Michael Vanthourenhout 9"
   5. Gianni Vermeersch 20"
   6. Corne van Kessel (Ned) 21"
   7. Tim Merlier z.t.
   8. Joris Nieuwenhuis (Ned) z.t.
   9. Lars van der Haar (Ned) 37"
   10. Thijs Aerts 59"

   Fase per fase

   1. 16 uur 35. Aerts: "Ik had vooral last aan mijn rugspieren door mijn positie op de fiets".

    Aerts: "Ik had vooral last aan mijn rugspieren door mijn positie op de fiets"

   2. 16 uur 35. Sweeck (2e): "Ik zat te ver toen Van der Poel wegreed".

    Sweeck (2e): "Ik zat te ver toen Van der Poel wegreed"

   3. 16 uur 34. Hermans (3e): "Sweeck reed enorm hard op de weg".

    Hermans (3e): "Sweeck reed enorm hard op de weg"

   4. 16 uur 07. Toon Aerts redt het. Toon Aerts komt als 14e binnen met een gebroken rib en na een inhaalrace. Hij finisht maar een plaatsje achter Eli Iserbyt, zijn uitdager in het klassement.
   5. 16 uur 05 match afgelopen
   6. 16 uur 04. Nummer 25! Van der Poel haalt zijn 25e veldritzege van het kalenderjaar binnen. Hij komt solo aan. Sweeck sprint naar plaats twee voor Quinten Hermans.
   7. 16 uur 01. Gianni Vermeersch heeft de achtervolgende groep moeten laten gaan. Hij zal niet op het podium staan. .
   8. 16 uur . Van der Poel rijdt zijn zoveelste ererondje van het seizoen. Dit ging een heel pak makkelijker dan in Namen. .
   9. 15 uur 59. Geen goeie beurt van Iserbyt. Hij is niet hersteld van de koudeaanval. . Michel Wuyts.