Puck Pieterse blinkt uit in Val di Sole, Fem van Empel valt uit in de sneeuwcross

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Val di Sole
  trophy Puck Pieterse
  einde
  startfinish
  0123456

  De 10e Wereldbekercross is een prooi geworden voor Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck). De 20-jarige Nederlandse gleed het sterkst over de sneeuw in Val di Sole. Wereldbekerleidster Fem van Empel knalde op een paaltje en moest opgeven.

  Silvia Persico eiste meteen een hoofdrol op in Val di Sole. De toekomstige renster van het UAE-team reed haar eerste Wereldbekerveldrit van het seizoen.

  De 25-jarige Italiaanse opende de sneeuwcross met een raketstart. Lang kon de nummer 3 van het WK de eerste plaats niet vasthouden. Persico had alle moeite van de wereld om recht te blijven in de bochten.

  Alvarado profiteerde en sloeg en kloof. Maar ook de voormalige wereldkampioene bleef niet foutloos. Toen Pieterse en Persico haar op de hielen zaten, verslikte ze zich in een klimmetje.


  Het sein voor Pieterse om stevig door te duwen. Met haar mountainbiketechniek demonstreerde ze op de witte en glibberige omloop. Ze won met een ruime voorsprong op Alvarado.


  Achter haar gleed Persico voor de zoveelste keer weg. Na een slipper in de finale verloor ze haar 3e plaats aan Bakker. Op de streep kon de Italiaanse nog net de 4e plaats vasthouden.

   

  Fleur Moors werd eerste Belgische in de sneeuw. De 17-jarige junior kwam als 13e over de streep. Belgisch kampioene Sanne Cant stond niet aan de start in Val di Sole.

  Fem van Empel knalt op een paaltje

  Fem van Empel moest opgeven in Italië. In de opwarming was de nummer 1 in de Wereldbeker tegen een paaltje geknald, tijdens de wedstrijd overkwam het haar weer.

   

  Na een mindere start was Van Empel op achtervolgen aangewezen in de sneeuw. Toen ze twee rensters wilde inhalen, verloor ze de controle over haar stuur en botste ze opnieuw op een paaltje.

   

  Van Empel greep naar haar dijbeen en kermde van de pijn. Ze verliet het parcours op een brancard, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

  Pieterse: "Pak liever punten als Fem niet valt"

  Puck Pieterse boekte haar derde Wereldbekerzege bij de profs. "Het lag spekglad", vertelde ze. "Al in de tweede bocht lag ik al op mijn "snufferd". Maar iedereen heeft foutjes gemaakt."

   

  "Ik kon op sommige stukken van het parcours goed mijn vermogen kwijt en ben ook niet hard gevallen. Naar het einde voelde ik waar ik kon rijden en waar niet."

   

  Na de val van Fem van Empel sluipt Pieterse ook dichterbij in de Wereldbekerstand. "Ik zou dan wel nog een paar wedstrijden moeten winnen", zei ze. "Alles is nog mogelijk, maar ik verdien liever punten als Fem niet valt."

   

  De Italiaanse Silva Persico leek op het podium te eindigen, maar ging in het slot nog onderuit en werd 4e. "Ik had banden gekozen voor nat weer", vertelde ze. "Ik ben blij met mijn 4e plek, al had ik graag op het podium gestaan voor eigen publiek."

  Persico ging verschillende keren onderuit, een paar voorbeelden:

  Uitslag WB Val di Sole (vrouwen)Uitslag WB Val di Sole (vrouwen)

    naamresultaat
  1Puck Pieterse50'14"
  2Ceylin del Carmen Alvaradoop 44"
  3Manon Bakker1'26"
  4Silvia Persico1'34"
  5Maghalie Rochettez.t.
  6Marie Schreiber3'33"
  7Hélène Clauzel4'07"
  8Sara Casasola4'10"
  9Sidney McGill4'16"
  10Kristyna Zemanova4'17"

  Fase per fase

  1. 13 uur 54. Top 5. 1. Pieterse (Ned) 2. Alvarado (Ned) - op 44" 3. Bakker (Ned) - 1'26" 4. Persico (Ita) - 1'34" 5. Rochette (Can) - zelfde tijd .
  2. Persico verliest podiumplaats na zoveelste glijpartij. Persico moet de 3e plaats aan Bakker laten. De Italiaanse glijdt opnieuw weg. Op de streep wint ze nog net de sprint om de 4e plaats. Rochette wordt 5e in Val di Sole. . 13 uur 52.
  3. 13 uur 51. FINISH: Pieterse wint na demonstratie. Finito! Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) boekt haar 3e Wereldbekerzege van het seizoen. De Nederlandse wint na Overijse en Hulst ook de spectaculaire sneeuwcross in Italië. Haar ploeggenote Ceylin Alvarado finisht als 2e, op meer dan 40 seconden. .
  4. 13 uur 47. Persico gaat geen dorst hebben. Ze eet hier veel sneeuw. Paul Herygers.
  5. Van Empel niet naar ziekenhuis. Goed nieuws: de val van Fem van Empel lijkt goed mee te vallen. De Nederlandse, die de cross heeft moeten verlaten op een berrie, hoeft niet naar het ziekenhuis. Renaat Schotte heeft Van Empel zonet gesignaleerd langs het parcours. "Diep ontgoocheld", vertelt de reporter. . 13 uur 45.
  6. 13 uur 43. Ereronde Pieterse. Ding ding! Pieterse gaat de laatste ronde in, een ereronde. .
  7. 13 uur 41. Top 6 (voorlaatste ronde). 1. Pieterse (Ned) 2. Alvarado (Ned) 3. Persico (Ita) 4. Bakker (Ned) 5. Rochette (Can) 6. Schreiber (Lux) .
  8. 13 uur 39. Koeienbellen en kettingzagen. De sfeer in Italië lijkt sterk op die van een Wereldbeker mountainbike. Toeschouwers moedigen de rensters aan met koeienbellen. Er is zelfs een fan die zijn motorzaag (zonder blad) laat brullen. .
  9. 13 uur 38. Puck Pieterse demonstreert. De 20-jarige Nederlandse leidt met een bonus van een halve minuut en kan zich een foutje permitteren. Want foutjes maken de deelneemsters allemaal. .
  10. Persico's ketting hapert. Persico moet de achtervolging op Alvarado even staken. De ketting van haar Colnago weigert dienst. Alvarado rijdt 24 seconden voor haar uit. . 13 uur 33.
  11. 13 uur 32. Fleur Moors valt terug naar de 17e plaats. Alicia Franck is nu eerste Belgische. Zij glijdt als 14e over het verraderlijke parcours in de Italiaanse vallei. .
  12. Persico schuift weg. Persico slipt opnieuw weg in een bocht. Ze verliest haar tweede plaats aan Alvarado. . 13 uur 28.
  13. 13 uur 27. Top 5 (3/6 rondes). 1. Pieterse (Ned) 2. Persico (Ita)  3. Alvarado (Ned)  4. Bakker 5. Rochette .
  14. 13 uur 25.
  15. 13 uur 23. Junior Fleur Moors eerste Belgische. Fleur Moors rijdt een puike cross in de sneeuw. De 17-jarige junior ligt momenteel in 11e positie. In Dublin werd ze vorig weekend 10e. Sanne Cant is niet naar Italië afgezakt. .
  16. 13 uur 20. Pieterse blinkt uit met haar mountainbiketechniek. De Nederlandse leidt met een voorsprong van 19 seconden op Persico en Alvarado. .
  17. 13 uur 15.
  18. 13 uur 15. Pieterse snelt weg. Voorin slaat Puck Pieterse een kloof. De wereldkampioene bij de beloften is technisch sterker dan Persico en Alvarado. Die laatste slaat net niet over de kop op een helling. .
  19. 13 uur 14. Einde wedstrijd Van Empel. Fem van Empel moet de handdoek in de ring gooien. De Nederlandse wordt zo meteen van het terrein getild met een draagbaar. "Ze rilt van de kou en van de pijn", getuigt Renaat Schotte iun de sneeuw. .
  20. Van Empel schreeuwt van de pijn. Van Empel verslikt zich in een inhaalmanoeuvre en knalt keihard tegen een paal. De Wereldbekerleidster grijpt naar haar dijbeen. Ze ligt te schreeuwen van de pijn in de sneeuw. . 13 uur 13.