Puck Pieterse (20) pakt uit in Wereldbeker Overijse, Van Empel tweede op 1 minuut

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Overijse
  trophy Puck Pieterse
  einde
  startfinish
  012345

  Puck Pieterse heeft voor het eerst een topcross bij de elite gewonnen. De 20-jarige Nederlandse was al na een paar bochten weg in de wereldbekermodder van Overijse. Na een demonstratie had ze meer dan een minuut voorsprong op leeftijds- en landgenote Fem van Empel, die 4 van de 5 vorige WB-crossen had gewonnen.

  Puck Pieterse werd vooraf als topfavoriete naar voren geschoven door haar technische capaciteiten en al in de eerste ronde werd duidelijk dat er aan de jonge Nederlandse weinig te doen zou zijn.

   

  Fem van Empel, WB-leidster, probeerde haar landgenote te volgen, maar dat lukte niet. Al na de eerste technische passage was Pieters ribbedebie.

   

  Wat volgde was een one-woman-show om U tegen te zeggen. Technisch superieur bergop en -af. Van Empel verloor elke ronde wat meer tijd en ook voor Shirin van Anrooij lag het tempo van Pieterse veel te hoog.

   

  De drie jonge Nederlandse dames (allen uit geboortejaar 2002 én gisteren niet in Merksplas) hielden hun plaatsen vast, achter hen viel vooral de inhaalrace van Lucinda Brand op. Na een slechte start werd de ex-wereldkampioene toch nog 4e in de modderpoel van Overijse.

   

  In de WB-stand blijft Van Empel autoritair leider, volgende week krijgt ze in Hulst een parcours dat iets meer op haar maat is geschreven dan vandaag het geval was.

  • Puck Pieterse: "Het was vandaag heel goed, ik had heel goede benen en besloot vanaf de start om het initiatief te nemen. Ik naam veel risico's in het begin om voorsprong te nemen, daarna deed ik het voorzichtiger. Ik wist waar ik risico's kon nemen en gelukkig bleef ik goed recht. Ik had verwacht dat het wel wat dichter bij mekaar zou liggen, maar dit vind ik natuurlijk niet erg."
   
  • Fem van Empel: "De tweede plaats was het hoogst haalbare vandaag. In Namen liet Pieterse al zien hoe technisch ze is. Het is leuk voor het publiek dat we met z'n drieën afwisselen. Het was vandaag vooral zaak om recht te blijven, dat lukte amper."
   
  • Shirin van Anrooij: "Ik ben best wel vaak gevallen, net toen ik dichtbij Van Empel kwam. Vaak glijden maakt hier niet uit, want iedereen valt hier vaak. Daar heb ik me vorig jaar wat door laten doen, nu niet."
   
  • Lucinda Brand: "Mijn start was weer heel slecht en dan kwam ik het gedrum terecht. Ik verloor veel tijd en kon daardoor mijn lijnen niet rijden. Daarna reed ik een heel goede koers, maar misschien iets trager dan de meiden voorin. De anderen zijn op dit moment nog iets beter, maar ik ben blij met mijn wedstrijd."

  Reacties van Pieterse, Van Empel, Van Anrooij en Brand:

  Uitslag WB Overijse (vrouwen)Uitslag WB Overijse (vrouwen)

  Fase per fase

  1. 14 uur 36. Brand en Alvarado zijn 4e en 5e in Overijse. De top 5 kleurt nog maar een keer volledig Nederlands. Voor Betsema werd het een cross om snel te vergeten: ze eindigt 10e. .
  2. 14 uur 35. Shirin van Anrooij maakt het jonge Nederlandse podium vol. Opvallend: de nummers 1, 2 en 3 van vandaag waren er gisteren in Merksplas niet bij. .
  3. 14 uur 35. Pieterse wint!

   Pieterse wint!

  4. 14 uur 34. Op iets meer dan een minuut is Fem van Empel tweede geworden. Ze blijft uiteraard leider in de WB-stand. .
  5. 14 uur 33 match afgelopen
  6. 14 uur 32. Buiten beeld is Brand toch nog opgeschoven naar de vierde plaats. Knap van de ex-werelkampioene. .
  7. 14 uur 32. Het is nog wat harder beginnen te regenen. Dat belooft voor de mannencross. .
  8. 14 uur 27. Opnieuw kleine hapering van Pieterse.

   Opnieuw kleine hapering van Pieterse

  9. 14 uur 26. Er kwam vandaag geen tactiek bij te pas, Pieterse was technisch gewoon superieur. .
  10. 14 uur 24. De top 5 zal volledig rood-wit-blauw kleuren, want ook de posities van Van Anrooij, Van Alphen en Alvarado lijken vast te liggen. .
  11. 14 uur 23. Ook Van Empel is op meer dan een minuut aan haar laatste ronde begonnen. Haar tweede plaats lijkt ook veilig. .
  12. Laatste ronde . Pieterse duikt de laatste ronde in. Ze is al een tijdje zegezeker. . 14 uur 21.
  13. 1'05". Een topcross winnen bij de elite, dat lukte Pieterse nog niet. Het zit er vandaag aan te komen, want Van Empel valt verder terug.  . 14 uur 18.
  14. 14 uur 18. Ook Pieterse schuift wat weg.

   Ook Pieterse schuift wat weg

  15. Pieterse even in de fout. In dezelfde bocht waar Van Empel een paar ronden geleden ten val kwam, schuift nu ook Pieterse wat weg.  . 14 uur 17.
  16. 14 uur 14. Pieterse krijgt een nieuwe fiets van vader Joost, waarna ze nog een keer naar beneden vliegt. .
  17. 57". Er zal met minuten gegooid worden vandaag. Pieterse heeft al 57 seconden voorsprong op Van Empel en liefst 1'20" op Van Anrooij. . 14 uur 12.
  18. 14 uur 11. Einde ronde 3. De derde ronde zit erop in Overijse. Pieterse zit al meer dan 31 minuten op de fiets. .
  19. 14 uur 10. Achter de 6 Nederlandse vrouwen zien we Clauzel, Honsinger, Brand en Bäckstedt vechten voor wat ze waard zijn. Allemaal dragen ze al de sporen van een schuiver. .