Shirin van Anrooij brult het luidst in het Safaripark van de Beekse Bergen

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Hilvarenbeek
  trophy Shirin Van Anrooij
  einde
  startfinish
  0123456

  Shirin van Anrooij (Trek - Baloise Lions) heeft de eerste Wereldbekercross in de Beekse Bergen naar haar hand gezet. In een spannende driestrijd met generatiegenotes Fem van Empel en Puck Pieterse maakte de Nederlandse het verschil in de laatste ronde. "Echt gaaf", zei Van Anrooij. Leidster Van Empel zag zo een einde komen aan haar perfect rapport in de Wereldbeker.

  Kopstart Fem van Empel

  Waterloo, Fayetteville, Tabor en Maasmechelen waren allemaal een prooi geworden voor Fem van Empel. Op de nieuwe omloop in de Beekse Bergen ging ze voor een 5 op 5.


  De kersverse Europese kampioene zette haar ambities meteen kracht bij. Ze schoot als snelste uit de startblokken in het Nederlandse safaripark. Ploeggenotes Pieterse en Alvarado namen Van Empel in hun vizier.


  Net voor halfweg loste Pieterse een eerste schot. De Europese beloftekampioene snelde weg.


  Alvarado liet Van Empel het vuile werk opknappen, maar schoof weg in een bocht. Ze plooide onder het tempo van de Wereldbekerleidster, die haar prooi Pieterse snel te pakken had.

  Als twee honden vechten om een been...

  Kregen we een duel tussen de Europese elite- en beloftekampioene? Neen, net als in Maasmechelen roerde de jonge leeuwin Van Anrooij zich.

   

  Om nog voor de bel een snedige aanval te plaatsen. Pieterse en Van Empel keken naar mekaar.

   

  Van Empel moest de kastanjes uit het vuur halen, maar een 5e Wereldbekerzege op een rij scoorde ze niet. Van Anrooij hield stand in de slotronde en finishte met een bonus van 1 seconde op haar generatiegenotes Van Empel en Pieterse.

   

  Strijdt de lichting van 2002 ook komende zondag in Overijse om de zege?

  Van Anrooij: "Had nog nooit een echt grote cross gewonnen"

  “In de laatste ronde kwam ik terug bij Puck Pieterse en Fem van Empel, waardoor het tempo heel hard zakte. Ik wist dat ik als eerste bij de balken moest komen, dus gaf ik gewoon het volle pond. Nadien maakte ik geen fouten meer", vertelde de 20-jarige Shirin van Anrooij

  "In de laatste bocht riep Sven (Nys) nog dat ik gewoon één lange sprint moest rijden en op het einde zag ik dat het voldoende was. Dat was dus wel echt gaaf."

  “Ik ben wel erg diep moeten gaan vandaag. Ik beleefde geen goede start en moest daardoor mijn eigen wedstrijd rijden. Plots kwam ik dan wel weer vooraan, maar eigenlijk ben ik mijn eigen tempo blijven rijden. Op het einde was het heel belangrijk om geen fouten te maken in de laatste ronde.”

  "Ik had nog nooit een echt grote cross gewonnen en nu win ik eentje in de Wereldbeker. Ik droomde echt om dit seizoen eens op het podium te staan en nu win ik gewoon. Deze zege zal me zeker extra zelfvertrouwen geven voor de komende weken", sloot de Nederlandse met een brede glimlach af.

  Pieterse: "Konden het gat jammer genoeg niet meer dichten"

  “Toen Shirin het gat kon dichten, besefte ik dat ze heel sterk was vandaag. In de laatste ronde keken Fem en ikzelf naar elkaar, waardoor ze vervolgens langs links kon versnellen", vertelde Puck Pieterse voor de camera.

   

  “Toen we richting de balken reden, dacht ik dat we het gat nog konden dichten.
  Maar jammer genoeg kwamen we niet meer bij haar. Uiteindelijk was het na de
  zandbak al beslist.”

   

  “Ik vond het een leuk parcours vandaag. Het bosstuk lag me wel, met veel draaien
  en keren. De zandbak ging ook steeds beter, dus daar ben ik wel tevreden mee.”

  Van Empel: "Mijn reactie was net niet goed genoeg"

  “Je kan niet altijd winnen, dus tweede is ook goed. Het is leuk om hier op het podium te staan", toonde Fem van Empel zich groots in de nederlaag.

  “Mijn reactie op Shirin haar aanval kwam iets te laat. Op het einde kwamen we nog heel dicht, maar Shirin was heel sterk in de laatste ronde."

  “De laatste ronde was echt een finaleronde. Mijn laatste zandstuk was net niet goed genoeg om de aansluiting te kunnen maken. Het is goed om zo te leren van mijn fouten. Ik wilde hier niet te veel punten verliezen en dat is gelukt.”

  “Ik ben hier met de fiets naartoe gekomen dus als ik straks naar huis rijd, kan ik nog even reflecteren", sloot de WB-leidster af.

  uitslag WB Beekse Bergen (vrouwen)uitslag WB Beekse Bergen (vrouwen)

    naamresultaat
  1Shirin Van Anrooijin 47'02"
  2Fem van Empelop 1"
  3Puck Pietersez.t.
  4Ceylin del Carmen Alvarado25"
  5Marianne Vos30"
  6Blanka Vas46"
  7Lucinda Brand47"
  8Marie Schreiber (Lux)1'06"
  9Aniek van Alphen1'09"
  10Denise Betsema1'17"

  Fase per fase

  1. 14 uur 35. uitslag Belgen. 14. Cant 16. Norbert Riberolle 18. Franck 20. Verdonschot 21. Truyen 24. Verhoeven 27. Brouwers 28. Van Loy 32. Peeters .
  2. 14 uur 32. Heel gaaf! Shirin van Anrooij.
  3. 14 uur 30. top 10. 1. Van Anrooij 2. Van Empel - op 1" 3. Pieterse 4. Alvarado - 25" 5. Vos - 30" 6. Vas - 46" 7. Brand - 47" 8. Schreiber 1'06" 9. Van Alphen - 1'09" 10. Betsema - 1'17" .
  4. 14 uur 28. Van Anrooij houdt Van Empel en Pieterse net achter zich.

   Van Anrooij houdt Van Empel en Pieterse net achter zich

  5. 14 uur 28. Na zeges in Waterloo, Fayetteville, Tabor en Maasmechelen moet Van Empel zich een eerste keer gewonnen geven. Ze strandt op 1 seconde van Van Anrooij. Pieterse vervolledigt het podium in de Beekse Bergen. .
  6. 14 uur 27. finish: Van Anrooij doorbreekt reeks van Van Empel. Shirin van Anrooij perst er nog een sprintje uit en smeert Van Empel een eerste nederlaag aan in de Wereldbeker! .
  7. 14 uur 26. Spannend! Krijgt Van Empel Van Anrooij bijgebeend of niet? De leidster houdt stand in het zand. Een handvol seconden heeft ze. .
  8. 14 uur 24. Van Anrooij is een finale aan het rijden. Ze is dik in orde. Wat een power. Paul Herygers.
  9. 4". Van Anrooij slingert door het bos met een bonus van 4 seconden op achtervolgsters Van Empel en Pieterse. . 14 uur 22.
  10. 14 uur 22. Het is Van Empel die zich dubbel plooit en op zoek gaat naar Van Anrooij. Pieterse klampt aan. .
  11. 14 uur 22. Aanval Van Anrooij, Van Empel en Pieterse lonken naar elkaar.

   Aanval Van Anrooij, Van Empel en Pieterse lonken naar elkaar

  12. 14 uur 21. Ding, ding, ding! Laatste ronde. .
  13. 14 uur 20. aanval Van Anrooij. Net voor de bel weerklinkt valt Van Anrooij aan. Van Empel en Pieterse kijken naar mekaar. Wie haalt de kastanjes uit het vuur? .
  14. 14 uur 19. Cant blijft de beste Belgische in koers. De nationale kampioene verkent als 15e het safaripark. .
  15. 14 uur 17. Alles op de laatste ronde! de instructies van ploegleider Eric Braes voor Shirin van Anrooij.
  16. 14 uur 14. leeuwin Van Anrooij sluit aan. De lichting uit 2002 is weer voltallig. Shirin van Anrooij (Trek - Baloise Lions) maakt vooraan de aansluiting. Twee weken geleden in Maasmechelen vochten de drie twintigers ook een strijd uit. Toen won Van Empel voor Pieterse en Van Anrooij. .
  17. 14 uur 13. Jammer dat Ceylin valt, want het scenario leek perfect voor Puck. ploegleider Christoph Roodhooft.
  18. 14 uur 12. de big five (4/6 rondes). 1. Van Empel 2. Pieterse 3. Van Anrooij - op 8" 4. Alvarado - 15" 5. Vos - 15" .
  19. 14 uur 10. Van Empel beent Pieterse bij. Fem van Empel heeft haar prooi weer te pakken. Net voor het strand duikt ze in het wiel van leidster Puck Pieterse. .
  20. 14 uur 10. Alvarado schuift weg in de bocht.

   Alvarado schuift weg in de bocht