Betsema troeft haar landgenotes af in Zonhoven, geen Belgische dames in de top 10

Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
veldrijden Veldrijden
location Zonhoven
trophy Denise Betsema
einde
startfinish
01234567

De Wereldbeker veldrijden heeft na een passage in de VS opnieuw halt gehouden in ons land. De Kuil in Zonhoven was een kolfje naar de hand van Denise Betsema. De Nederlandse bleef liefst 6 landgenotes van haar voor. Ze is meteen ook de nieuwe leidster in de stand.

Verslag van de WB in Zonhoven bij de vrouwen:

Betsema is maatje te groot in het zand

Marianne Vos genoot na haar uitstekende resultaten in de VS van enkele weken vakantie en dus lag haar leidersplaats in het klassement voor het grijpen. 

 

Betsema was na haar demonstratie gisteren in Ruddervoorde een van de favorieten en ze trok in haar geliefde zandbak ook meteen stevig door.

 

Betsema kreeg met Puck Pieterse een jonge landgenote mee, maar in de derde ronde moest Pieterse de ontketende Betsema laten gaan. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal begon aan een lange solo richting finish. Ze had aan de finish nog tijd om haar bril recht te zetten en nam met een brede glimlach de bloemen in ontvangst.

 

Achter haar was wereldkampioene Lucinda Brand de sterkste. Ze spaarde zich in deel 1 van de cross om daarna Pieterse in te rekenen op weg naar plek 2. En de laatste podiumplek was een beetje verrassend voor Ceylin del Carmen Alvarado. Ze maakte haar wederoptreden na enkele weken ziekte, moest starten vanaf rij 3 en na een zware inhaalrace was de derde plaats een opsteker.

 

Weinig opstekers voor de Belgische vrouwen. Sanne Cant presteerde gisteren sterk, maar zakte vandaag weg in het zand en werd pas 24e op 6 minuten van de winnaar. Alicia Franck (13e) en Marthe Truyen (18e) eindigden in de top 20.

Betsema: "Ga genieten van die leiderstrui"

 • Denise Betsema (1e): "Veel mensen zeggen dat het er bij mij soms makkelijk uitziet, maar zo voelt het niet. Ik voelde nog vermoeidheid van gisteren in de benen en op dit rondje is er niet veel tijd om te herstellen. Het is mooi om hier de zege te pakken. Dat was echt wel een doel want het is een van mijn favoriete omlopen. Ik ga genieten van die leiderstrui. Het is de eerste keer dat ik die mag aantrekken. Mijn vorm is goed, op naar het EK zou ik zeggen."

 • Lucinda Brand (2e): "Dit weekend kon ik niet tot het uiterste gaan, maar ik ben blij met hoe ik vandaag gereden heb. Denise was veel te sterk. Ze pakte in elke ronde 5 tot 10 seconden. Heel even leek ik wat dichter te komen, maar toen gaf ze nog eens gas. Ze wint verdiend en ik ben blij met mijn tweede plek."

 • Ceylin Alvarado (3e): "Het was mezelf even testen en op wat een manier. Het was heel zwaar. Ik had mijn start een beetje gemist en dan is een inhaalrace zwaar op deze omloop. Onderweg vroeg ik me wel af "wat als ik op de eerste rij had mogen starten", maar ik ben zeker tevreden."

Kijk naar de reacties van de top 3 bij de vrouwen:

Rituitslag Wereldbeker vrouwen Zonhoven
naamploegresultaat
1Denise Betsema
2Lucinda Brand
3Ceylin del Carmen Alvarado
4Puck Pieterse
5Fem Van Empel
6Shirin Van Anrooij
7Inge van der Heijden
8Line Burquier
9Yara Kastelijn
10Alice Maria Arzuffi

Fase per fase

 1. 14 uur 28. De rest van het podium? Dat is Lucinda Brand op twee en de wederoptredende Alvarado op 3. .
 2. 14 uur 27 match afgelopen
 3. 14 uur 27. Betsema soleert naar winst in de WB van Zonhoven.

  Betsema soleert naar winst in de WB van Zonhoven

 4. 14 uur 26. Alvarado snelt richting podium. Op een zware strook kletst ze ineens 20 meter van Pieterse weg. .
 5. 14 uur 25. 45 minuten bezig en ik zie nog geen spatje verval bij Betsema. Michel Wuyts .
 6. 14 uur 23. Alvarado heeft zich in het wiel van Pieterse genesteld. Kan de jongeling standhouden? .
 7. 14 uur 21. Strijd om plek 3. De zege en plek 2 lijken vast te liggen, maar Alvarado wil nog op het podium. Ze heeft nu 5 seconden achterstand op Puck Pieterse. .
 8. 14 uur 21. Slotronde! Betsema zet haar bril nog eens recht op haar neus en begint aan haar slotronde. Een rondje applaus in ontvangst nemen. .
 9. 14 uur 19. Hoe zit het met de Belgen? Alicia Frank is 14, Marthe Truyen is 18e en Sanne Cant zien we intussen niet meer in de top 20. .
 10. 14 uur 17. Alvarado ruikt het podium. Dat is nog maar 12 seconden. Paul Herygers.
 11. 14 uur 15. 25". Dat is de voorsprong van koploper Denise Betsema op Lucinda Brand. Dat moet volstaan om dit nog twee rondjes vol te houden. .
 12. 14 uur 12. Alvarado stoomt door in de achtergrond. Nu ja, achtergrond, ze is intussen al opgeschoven naar plek 4. Straf bij haar terugkeer in het veld. .
 13. 14 uur 11. Nu wordt Sanne Cant al op plek 20 gesignaleerd. Het gaat niet de goede kant op met de Belgische kampioene. .
 14. 14 uur 11. Nederland regeert. Michel Wuyts .
 15. 14 uur 07. Ondertussen krijgt Pieterse het knap lastig in het wiel van Lucinda Brand. De youngster puft en moet de wereldkampioene laten gaan. .
 16. 14 uur 06. De vogel is gaan vliegen. Betsema heeft een bonus van 20 seconden nu.  .
 17. 14 uur 04.
 18. 14 uur 04. Brand komt op het wiel van Pieterse. Gaan zij zich al focussen op de strijd om de ereplaatsen? Of gaan ze nog eens op zoek naar de leidster? .
 19. 14 uur 03. Betsema laat Pieterse achter in de 3e ronde.

  Betsema laat Pieterse achter in de 3e ronde

 20. 13 uur 59. Betsema solo? Puck Pieterse heeft een gaatje moeten laten op Betsema. Is ze vertrokken voor een solo? Op het einde van de derde ronde heeft ze 5 seconden voorsprong. .