Ga naar de inhoud

Lucinda Brand zet Tabor naar haar hand met ultieme versnelling

Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
veldrijden Veldrijden
location Tabor
trophy Lucinda Brand
einde
startfinish
0123456

Lucinda Brand heeft in Tabor een uitstekende zaak gedaan in de Wereldbeker. Ze won zelf dankzij een demarrage in de laatste ronde, terwijl haar concurrente Denise Betsema slechts 5e werd.

Bekijk de samenvatting:

Pieterse imponeert, maar Brand heeft beste eindschot

Droog weer, 8 graden boven nul en een zacht briesje waren de basis voor een snel parcours in Tsjechië. Het rondje in Tabor werd omgedoopt tot "een typische Franse omloop", wat voer was voor de grote motoren.


Lucinda Brand legde er bij aanvang meteen de pees op. Samen met landgenote Puck Pieterse en Kata Blanka Vas maakte de wereldkampioene in de openingsronden de koers hard. Denise Betsema zag af, kettingproblemen veroordeelden Yara Kastelijn tot een bijrol.

 

De jonge Pieterse maakte telkens het verschil op de balkjes, waar ze vlotjes over sprong. Halfweg koers reed de belofte weg van het pak, maar Betsema vond haar tweede adem en haalde haar landgenote terug.

 

Een zestal rensters streden in de slotronde om de overwinning. Brand plaatste een ultieme versnelling, Worst gaf zich nog niet gewonnen, maar raakte niet meer aan het wiel van haar landgenote. In de sprint snoepte Pieterse haar de tweede plek af.

 

Denise Betsema werd 5e in Tsjechië en laat daarmee dure punten liggen. Lucinda Brand telt nu 19 punten meer dan Betsema in de wereldbekerstand.

Pieterse springt opnieuw vlot over de balken en slaat een gaatje

Bekijk de spannende slotronde:

Brand: "Wist dat het in laatste ronde moest gebeuren"

 • Lucinda Brand: "Dit was een koers om in de wedstrijd iets te bedenken en te hopen dat het zou werken. Ik wist dat ik het in de laatste ronde moest proberen, maar hoe precies wist ik niet. Gelukkig was iedereen kapot. Omdat het zo snel was, was het erg moeilijk om een voorsprong vast te houden, maar ik had het gevoel dat ik het wel zou halen."

 

 • Puck Pieterse: "Drie rondes voor het einde ging ik aan na de balken, dat kostte iedereen wel krachten. Bij de laatste passage op de balken had Lucinda een te groot gat, waardoor ik niet meer de aansluiting vond. Ik reed weer tussen de top en voelde me goed. In de sprint ging ik nog één keer vol aan en dat leverde me een mooie tweede plek op."

 • Annemarie Worst: "Ik had het erg zwaar, maar probeerde het gewoon in de slotronde. Ik ben blij nog op het podium te staan. Het ging echt snel en het was afzien om erbij te blijven. Mijn rug en benen voelden goed aan vandaag, daar ben ik blij om. Ik zette mijn sprint vroeg aan, maar was niet fris genoeg meer."

De reacties:

Rituitslag Wereldbeker vrouwen Tabor (Tsj)
naamresultaatploeg
1
Lucinda Brand
52'00"
2
Puck Pieterse
op 3"
3
Annemarie Worst
3"
4
Ceylin del Carmen Alvarado
4"
5
Denise Betsema
9"
6
Kata Blanka Vas
19"
7
Shirin Van Anrooij
26"
8
Fem van Empel
52"
9
Inge van der Heijden
1'10"
10
Maghalie Rochette
1'16"

Fase per fase

 1. 14 uur 16. Lucinda Brand slaat dubbelslag! Lucinda Brand heeft de cross in Tabor naar haar hand gezet. Met een verschroeiend tempo in de slotronde hield ze de concurrentie af. De Nederlandse wordt leidster in de wereldbekerstand, Betsema werd vijfde. .
 2. 14 uur 14. Pieterse kan in de laatste ronde niet het verschil maken bij de balkjes. Heeft Brand de laatste grote hindernis overleefd? .
 3. 14 uur 12. Vas moet passen. Vas kan niet meer volgen. De Hongaarse zit door haar beste krachten heen. Brand houdt het tempo hoog. Pieterse en Betsema liggen op de loer. .
 4. 14 uur 10. Lucinda Brand is van plan om een verschroeiende slotronde te rijden.  .
 5. 14 uur 09.
 6. 14 uur 07. Slotronde! Nog 6 kandidaten voor de overwinning! Wie plaatst de beslissende versnelling? .
 7. 14 uur 06. Daar is Betsema. Denise Betsema heeft zowaar haar tweede adem gevonden. Ze rijdt het gaatje met Pieterse dicht en neemt de leiding over. Brand snakt naar adem in de achtergrond. .
 8. 14 uur 04. Alles komt weer samen... tot de balkjes! Puck Pieterse heeft niet het vermogen om uit de greep van de kopgroep te blijven. Maar bij de balkjes troeft ze iedereen voor een derde keer af. .
 9. 14 uur 02.
 10. 13 uur 59. Pieterse trekt nu erg stevig door. De belofte heeft 7 seconden voorsprong op het pak. .
 11. 13 uur 57. Pieterse met de goede aanval? Puck Pieterse gaat alweer aalvlug over de balkjes en slaat een kloof met de rest. Vas kan niet meteen reageren, Brand - in een zesde positie - zit te ver om iets te doen. Is Pieterse gaan vliegen? .
 12. 13 uur 53. Ook in ronde 4 kleven een zevental rensters aan elkaars achterwiel. Wie plaatst een beslissende aanval in de "typische Franse omloop" in Tsjechië? .
 13. 13 uur 50. Betsema blijft knokken. Denise Betsema hangt enkele fietslengtes achter de kopgroep. De Nederlandse blijft wel knokken om de aansluiting te vinden, maar Brand weet niet van ophouden vooraan. .
 14. 13 uur 48.
 15. 13 uur 46. Vas maakt gebruik van - de weinige - hoogtemeters om telkens een kloofje te slaan met de Nederlandse dames. Wegrijden lukt nog niet. Vooraan sluiten Worst en Alvarado weer aan. .
 16. 13 uur 40. Lucinda Brand doet er alles aan om voor Puck Pieterse aan de balken te beginnen. De wereldkampioene moet afstappen, terwijl de belofte vlotjes over de obstakels springt en zo Brand tot een sprintje dwingt. .
 17. 13 uur 39.
 18. 13 uur 36. Pieterse en Vas op pad, Betsema heeft het lastig. Het jong geweld bepaalt het tempo in Tsjechië. Pieterse toont zich opnieuw, Denise Betsema bengelt achteraan het groepje en moet alle zeilen bijzetten. .
 19. 13 uur 33. Het vroege beukwerk van Brand en Pieterse levert nog geen breuken op. Worst neemt de leiding over in een groepje van 7 rensters met onder meer Van Anrooij en Franck. .
 20. 13 uur 29. Brand trekt hard door. Lucinda Brand wijkt niet van de kop. In haar zog vinden we Pieterse en Vas.  .