Lucinda Brand kroont zich opnieuw tot koningin van de Citadel van Namen

  Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
  veldrijden Veldrijden
  location Namen
  trophy Lucinda Brand
  einde
  startfinish
  012345

   Daags na haar 2e plek in Rucphen heeft Lucinda Brand voor de 4e keer de Wereldbekercross in Namen naar haar hand gezet. De wereldkampioene reed van start tot finish aan de leiding. Denise Betsema moest vrede nemen met de 2e plaats.

   Bekijk de samenvatting:

   De Wereldbekercross langs de flanken van de Citadel van Namen levert altijd spektakel op. Dat was ook dit jaar niet anders.


   Na een verschroeiende start van Lucinda Brand, werd het pak al snel op een lang lint gereden. De verschillen liepen erg snel op. Enkel Denise Betsema en Puck Pieterse konden het spoor van de wereldkampioene volgen.


   Op de drassige omloop kon Brand al haar vermogen kwijt. In de openingsronde was ze niet van plan te wachten op steun. De Nederlandse gaf vol gas, Betsema moest een gaatje laten van een vijftiental seconden.


   Betsema gaf niet op. Onder meer door kleine valpartijtjes bij Brand, bleef de Nederlandse in het spoor van de wereldkampioene. Maar op het moment dat ze de witte trui in de verte zag, liep Brand weer aan een moordend tempo van haar weg.


   En zo is het 4 op een rij voor Lucinda Brand in Namen. Net zoals de afgelopen jaren imponeert ze op de Wereldbekercross. Ook in het klassement diept ze haar voorsprong uit op eerste achtervolgster Denise Betsema.

   Brand geeft gas in de openingsronde in Namen, Betsema probeert te volgen

   Achtervolgers Betsema en Pieterse glijden uit, Brand rijdt nog wat verder weg

   Brand komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint in Namen

   Rituitslag Wereldbeker vrouwen NamenRituitslag Wereldbeker vrouwen Namen

     naamresultaat
   1Lucinda Brandin 53'07"
   2Denise Betsemaop 20"
   3Puck Pieterse1'16"
   4Fem van Empel (Ned)1'31"
   5Ceylin del Carmen Alvarado1'34"
   6Hélène Clauzel1'41"
   7Inge van der Heijden1'49"
   8Shirin Van Anrooij1'53"
   9Silvia Persico1'54"
   10Magalie Rochette (Can)1'56"

   Brand: "Parcours en Betsema daagden me erg uit"

   Lucinda Brand: "Ik werd heel erg uitgedaagd, niet enkel door het parcours, maar ook door Denise die heel sterk was. Het parcours dwong me tot fouten, wat het spannend maakte." 

    

   "Door de dikke klei en de steentjes was het moeilijk om in de klikpedalen te raken. Het leek misschien alsof ik alles onder controle had, maar dat was zeker niet het geval."

   Denise Betsema: "Het was frustrerend dat ik het gat niet kon dichten Het was lastig en telkens ik dichter kwam, liep Lucinda weer weg. Op bepaalde passages maakte ik seconden goed, maar in de afdalingen was zij weer sneller. Helaas..."

   Puck Pieterse: "Ik had al snel door dat Brand en Betsema wat sneller reden dan ik. Gelukkig had ik van bij de start al een voorsprong op de rest. Het was lastig om die voorsprong vast te houden."

    

   "Een paar keer moest ik afstappen op de schuine kant, maar dat zal ook zo bij de concurrentie geweest zijn. Al bij al ben ik erg tevreden."

   Brand: "Het was heel moeilijk om vandaag foutloos te blijven"

   Fase per fase

   1. 14 uur 34. Puck Pieterse is dolgelukkig met haar 3e plek. Vlak achter haar sprinten Fem van Empel en Carmen Alvardo voor de 4e plek. De jonge Van Empel haalt het van de ervaren ex-wereldkampioene. .
   2. 14 uur 33 match afgelopen
   3. 14 uur 33. Brand komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint in Namen.

    Brand komt niet meer in de problemen in de slotronde en wint in Namen

   4. 14 uur 32. Alvarado steekt haar neus aan het venster. Ze stoomt voorbij Fem van Empel naar plek 4. .
   5. 14 uur 30. Toch nog spanning? Brand maakt opnieuw een foutje. Ze trapt naast haar pedaal en verliest zo een handvol seconden. Betsema reageert en plaatst een ultieme versnelling. .
   6. 14 uur 28. Brand wil solo naar de streep. Lucinda Brand wil alleen naar de streep rijden. Betsema is niet meer te bespeuren in haar nabije omgeving. Nummer 4 op een rij in Namen lonkt. .
   7. Brand verliest seconden bij valletje. Opnieuw een foutje bij Brand, opnieuw verliest ze daar enkele seconden mee. Toch laat de Nederlandse dat niet aan haar hart komen, want ze begint weer aan een verschroeiend snelle loopstrook. . 14 uur 22.
   8. 14 uur 19. Brand diept haar kloof uit, de veer bij Betsema lijkt gebroken. .
   9. Foutje van Brand, zonder veel erg. 14 uur 17.
   10. 14 uur 15. 8 worden weer 18 seconden. Het beulwerk tijdens de looppassages werpt zijn vruchten af voor Brand. De Nederlandse vergroot haar voorsprong op Betsema naar 18 seconden. .
   11. Brand moet voetje zetten. Lucinda Brand verliest het evenwicht en moet even een voetje zetten bij het inhalen van een gedubbelde renster. . 14 uur 14.
   12. 14 uur 14. Klein foutje van Brand, ook Van Empel gaat tegen de grond.

    Klein foutje van Brand, ook Van Empel gaat tegen de grond

   13. 14 uur 12. Betsema loert om de hoek. Denise Betsema is een taaie. De Nederlandse geeft zich niet gewonnen en probeert centimeter per centimeter goed te maken op de wereldkampioene. Kan ze het kloofje dichten? .
   14. Betsema geeft nog niet op in de achtervolging. 14 uur 11.
   15. 14 uur 08. Nog niet over? Betsema blijft Brand onder druk zetten in de 3e ronde.

    Nog niet over? Betsema blijft Brand onder druk zetten in de 3e ronde

   16. Betsema blijft hangen op 15 seconden. Denise Betsema rijdt op eenzelfde tempo rond als Brand. Ze zorgt ervoor dat de voorsprong 15 seconden blijft. Puck Pieterse hangt op 45 seconden. . 14 uur 06.
   17. 14 uur 05. De vrouwen zwoegen op een loodzwaar parcours in Namen, waar ze almaar vaker van de fiets moeten. .
   18. 14 uur 02. Op de drassige schuine kanten heeft nu ook Lucinda Brand het lastig om recht te blijven. De wereldkampioene wankelt, maar blijft recht. In de achtergrond doet Betsema er alles aan om het gaatje te dichten. .
   19. 13 uur 57. Brand solo. Na de 2e ronde heeft Brand een voorsprong bij elkaar gefietst van 13 seconden. .