Oranje boven in Tabor: Worst wint beklijvend duel met Alvarado

  Wereldbeker veldrijden vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Tabor
  einde
  startfinish
  012345

   Annemarie Worst heeft haar tweede Wereldbekermanche op rij gewonnen. De Nederlandse klopte haar landgenote Ceylin Alvarado in een spannende slotronde. De volledige top vier kleurde nog Oranje met Europees kampioene Yara Kastelijn en Lucinda Brand. Wereldkampioene Sanne Cant moest vrede nemen met plek 6.

   Sanne Cant kon na heel wat ups en downs wel een opkikker gebruiken in de Wereldbekermanche in Tabor. Maar ook in Tsjechië was er weinig te doen tegen de Nederlandse hegemonie: vanaf het startsignaal reden er enkel noorderburen op kop.

    

   Inge van der Heijden opende het Oranje-offensief, maar ze werd snel afgelost door Ceylin del Carmen Alvarado. Ook Annemarie Worst, de winnares van de Wereldbekermanche in Bern, mengde zich in de debatten.

    

   Het Nederlandse kopduo gaf elkaar geen duimbreed toe. Enkel Europees kampioene Yara Kastelijn leek nog even te kunnen aansluiten, maar ploeggenote Worst duldde dat niet. In de achterhoede reed Cant een verdienstelijke inhaalrace, maar op meer dan een minuut van de Nederlandse overheersers mocht ze het podium vergeten.

    

   Omdat de technisch vaardige Alvarado zich niet op foutjes liet betrappen, gooide Worst het in de slotronde over een andere boeg. Met een moordend tempo kneep ze de keel van Alvarado dicht. Enkele meters volstond om 2 op 2 te boeken. In de stand blijft de Tsjechische Katerina Nash op kop, aangezien de Nederlandse vrouwen pasten voor het Amerikaanse tweeluik.

   Ruime samenvatting van de WB-manche in Tabor:

   Uitslag
   1. Annemarie Worst (Ned) in 44'45"
   2. Ceylin Alvarado (Ned) op 10"
   3. Yara Kastelijn (Ned) 20"
   4. Lucinda Brand (Ned) 23"
   5. Alicia Maria Arzuffi (Ita) 1'20"
   6. Sanne Cant 1'28"
   7. Anna Kay (GBr) 1'29"
   8. Kaitlin Keough (VS) 1'41"
   9. Puck Pieterse (Ned) 1'59"
   10. Eva Lechner (Ita) 2'01"

   Worst: "Ik wilde wachten tot de laatste klim"

   Annemarie Worst moest diep in de energietank tasten om Alvarado opzij te zetten. "Het was een zware wedstrijd", gaf ze toe. "Ik had mijn start wat gemist en moest hard werken om weer vooraan aan te sluiten. Toen werd het een zware strijd."

    

   "Ik heb bewust gewacht tot de laatste klim om aan te vallen. Als het toen niet was gelukt om weg te geraken, dan had ik op mijn sprint gerekend."

   Fase per fase

   1. 13 uur 47. Worst is weg. Alvarado maakt in de spannende achtervolging een klein foutje, Worst is gaan vliegen.
   2. 13 uur 46. Worst leidt de dans in de slotmeters. Ze houdt het tempo strak en zet Alvarado op een meter.
   3. 13 uur 44. Wie heeft er nog het meeste kracht in de benen? Alvarado en Worst stevenen af op de balken. Een klein foutje kan dodelijk zijn.
   4. Kastelijn zit tussen twee vuren. Ze heeft nog hoop om het kopduo bij de lurven te vatten, maar voelt ondertussen ook de hete adem van Lucinda Brand in de nek. . 13 uur 43.
   5. Laatste ronde. Worst en Alvarado lijken af te stevenen op een sprint of volgt er nog een verrassende demarrage? Yara Kastelijn sluipt in elk geval weer wat dichter. 13 uur 42.
   6. 13 uur 41. Cant heeft nu ook Keough beet. Een zesde plek lijkt voorlopig het hoogst haalbare.
   7. Laura Verdonschot houdt pedalen stil. Het wisselvallige seizoen van Laura Verdonschot duurt voort. In Tabor houdt ze het na nog geen vier rondes voor bekeken. 13 uur 39.
   8. 13 uur 38. Sanne Cant is opgerukt naar de zevende plek en heeft wel nog twee pionnetjes die ze kan oprapen in de achtervolging. Waar eindigt de wereldkampioene?
   9. 13 uur 37. Spanning troef. Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado geven elkaar geen duimbreed toe. Elk om beurt nemen ze de koppositie even over, maar het is koffiedik kijken wie straks het zegegebaar mag maken.
   10. 13 uur 34. Sven Nys stuwt Nederlands kampioene Lucinda Brand naar voor in haar tweede wedstrijd van het seizoen. Ze heeft Europees kampioene Yara Kastelijn, momenteel derde, in het vizier.
   11. 13 uur 32. Alvarado moet even voet aan grond zetten bij een foutje op een technische strook. Maar geen kwaad geschied: ze blijft op kop met Worst.
   12. 13 uur 30. Kastelijn kraakt. Yara Kastelijn had Worst en Alvarado even binnen handbereik, maar kon het kloofje door het sloopwerk van Worst niet dichten. De Europees kampioene zit nu al 21 seconden achter.
   13. 13 uur 29. Cante 8e. Sanne Cant heeft nog enkele procenten nodig om aansluiting te vinden bij de Nederlandse overheersters. De wereldkampioen rijdt rond op een achtste plek, op iets meer dan een minuut van Worst.
   14. 13 uur 25. Worst wacht niet. Annemarie Worst is niet van plan om te wachten op haar ploeggenote Yara Kastelijn. Ze trekt door op kop, Alvarado zuigt zich vast op het wiel.
   15. 13 uur 21. Ook Europees kampioene Yara Kastelijn schuift dichterbij. Na twee rondes heeft ze nog 11 seconden goed te maken om er een Nederlandse trio van te maken.
   16. 13 uur 20. Worst rukt op. De motor van Annemarie Worst is stilaan warmgedraaid. Ze sluipt steeds dichter bij haar landgenote Alvarado. Binnenkort hebben we een Nederlands duo op kop.
   17. 13 uur 19. Waar is Cant? Sanne Cant zit al op 45 seconden van Alvarado. Kan ze meevolgen in het spoor van Brand en Arzuffi?
   18. 13 uur 18. Katerina Nash kan voorlopig niet imponeren voor eigen publiek. De Tsjechische die de Wereldbekermanche in Waterloo op haar naam schreef, moet achtervolgen.