• home
 • video
 • pas verschenen

  Alvarado wint Nederlands onderonsje in de duinen van Koksijde

  Wereldbeker veldrijden vrouweneinde
  Koksijde
  5/5
  00u 10m
  012345

   De Wereldbekermanche van Koksijde bij de vrouwen had veel weg van het Nederlands kampioenschap veldrijden. 5 Oranje-vrouwen staken er met kop en schouders bovenuit, Ceylin Alvarado schudde in de laatste ronde Lucina Brand en Yara Kastelijn af.

   Alvarado houdt 4 landgenotes af in spannende slotronde in Koksijde

   'Nederlands kampioenschap' in Koksijde

   Zonder de nummers 1 en 2 van vorig jaar aan de start, Denise Betsema en Nikki Brammeier, lag het veld helemaal open. De Nederlanse vrouwen vulden dat vacuüm. Brand, Alvarado, Worst, Kastelijn en Van der Heijden maakten er een soort Nederlands kampioenschap van. Ze maakten het van begin tot einde onder elkaar uit. 

    

   Sanne Cant had geen geweldige dag. Enkel in het zand liet ze haar stuurmanskunsten enkele keren bewonderen. Zo reed ze weg van de leidster in de wereldbeker, Katerina Nash, en kwam alleen te staan in de achtervolging op de vijf leidsters. Tot opeens Laura Verdonschot uit de verre achtergrond op en over Cant gevlogen kwam. Verdonschot had haar start gemist, maar eindigde wel als beste Belgische na een knappe inhaalrace op plaats 6.

    

   Vooraan was duidelijk dat Brand en Alvarado de beste waren. Brand beschikte over het grootste vermogen, Alvarado was de vinnigste en meest technische in het droge zand. Brand deed alles om Alvarado en de rest los te rijden, maar enkel Worst en Van der Heijden konden niet blijven volgen.

    

   Alvarado toonde koersinzicht door toe te slaan op het perfecte moment. Net voor de laatste zandstrook wipte ze voorbij Brand en gaf daarna het volle pond in het mulle zand. Brand haperde een fractie te lang en de vogel was gaan vliegen. 

   Reacties bij de vrouwen na de Wereldbeker in Koksijde

   Alvarado: "Ik was heel moe, eerlijk gezegd"

   • Ceylin del Carmen Alvarado: "Het is ongelooflijk dat ik hier kan winnen. Deze cross was een van mijn topdoelen van het seizoen. Brand was heel sterk en ik wist dat ik haar zou moeten kloppen. Ik was heel moe op het einde, eerlijk gezegd. Ik hoorde van mijn ploegleiders dat ik als eerste op de laatste zandstrook moest beginnen, maar vaak lukte dat niet omdat Brand zo hard reed. Alleen in de laatste ronde reed ze wat minder en toen lukte het wel. Dat maakte het verschil."
   • Lucinda Brand: "Het is lang geleden dat ik zo kapot ben gegaan. De vermoeidheid was heel groot. Het is zo dat dit niet mijn grootste specialiteit is. Ik ben gewoon heel blij dat ik tot het einde kom meedoen. Alvarado had op de technische stukken iets over. Ik zat helemaal kapot en had moeite om me te concentreren op het tactische omdat ik me erg moest concentreren op de zandstroken."
   Uitslag
   1. Ceylin Alvarado (Ned) 47'09"
   2. Lucinda Brand (Ned) op 6"
   3. Yara Kastelijn (Ned) 8"
   4. Inge van der Heijden (Ned) 21"
   5. Annemarie Worst (Ned) 24"
   6. Laura Verdonschot 1'00"
   7. Sanne Cant 1'24"
   8. Alice Arzuffi (Ita) 1'25"
   9. Eva Lechner (Ita) 1'47"
   10. Shirin van Anrooij (Ned) 1'48"

   Fase per fase

   1. 14 uur 20. Alvarado houdt 4 landgenotes af in spannende slotronde in Koksijde.

    Alvarado houdt 4 landgenotes af in spannende slotronde in Koksijde

   2. 14 uur 19. Alvarado wint !!! Alvarado triomfeert. Na een klein foutje van Brand in de laatste meters, wordt de kloof zelf nog wat groter. Een verdiende zege. De top vijf is Nederlands. De eerste Belgische is Verdonschot op 59 seconden. Cant is net als vorig jaar 7e (op 1'24").
   3. 14 uur 18. Alvarado wipt voorbij Brand. Net voor de zandstrook gaat Alvarado voorbij Brand. Ze gaat daarna vol door het zand en Brand blijft even haperen. Dit zou de beslissing kunnen zijn.
   4. 14 uur 14. Is het podium bekend? Brand, Alvarado en Kastelijn rijden weg. Worst en Van der Heijden breken en dat lijkt definitief deze keer. Kastelijn is sterk, maar is duidelijk geen specialist in het zandrijden bergaf.
   5. 14 uur 11. Laatste ronde. Brand heeft bij het ingaan van de laatste ronde opnieuw een kleine kloof op de rest. Als ze foutloos blijft, is de kans groot dat ze wint. Al kan Alvarado misschien op techniek nog terugkeren.
   6. 14 uur 09. Verdonschot is alleen . Sanne Cant heeft het opgegeven om Verdonschot te volgen in de achtervolging. De twee Belgische rijden nu elk alleen.
   7. 14 uur 09. Cant met een lesje voor de rest in het zand. Opnemen en straks eens afspelen, zou ik zeggen. Michel Wuyts.
   8. 14 uur 07. Alvarado loopt het gat dicht. In het zand loopt Alvarado opnieuw naar Brand. Dit komt ze goed uit. .
   9. 14 uur 07. Alvarado versnelt in de tweede ronde maar raakt niet weg.

    Alvarado versnelt in de tweede ronde maar raakt niet weg

   10. 14 uur 05. Brand geeft heel goede indruk. Van Brand is geweten dat ze vaak groeit in een wedstrijd en dat is exact wat ze aan het doen is. Brand zet haar 4 landgenotes onder druk. Alvarado en Van der Heijden zijn de enige twee die min of meer in het spoor blijven. Worst en Kastelijn plooien.