Ga naar de inhoud
Alvarado wint voor het eerste een Wereldbeker-manche.
Eindstand Wereldbeker vrouwen 2019-2020
1. Annemarie Worst (Ned) 495 ptn
2. Ceylin Alvarado (Ned) 480
3. Katerina Nash (Tsj) 430
4. Inge van der Heijden (Ned) 388
5. Katherine Compton (VS) 377
6. Maghalie Rochette (Can) 375
7. Lucinda Brand (Ned) 370
8. Anna Kay (GBr) 346
9. Caroline Mani (Fra) 335
10. Manon Bakker (Ned) 333

Kalender wereldbeker

datum cross winnaar winnares
01/11/20 Overijse    
15/11/20 Tabor (Tsj)    
22/11/20 Koksijde    
29/11/20 Besançon (Fra)    
06/12/20 Wachtebeke     
13/12/20 Zonhoven    
20/12/20 Namen    
27/12/20 Diegem    
03/01/21 Hulst (Ned)    
17/01/21 Villars (Fra)    
24/01/21 Hoogerheide (Ned)    

Alvarado wint Nederlands onderonsje in de duinen van Koksijde

 zo 24 november 2019 14:20
WB veldrijden vrouwen: Koksijde
Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
5 rondes
13:30 Koksijde
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5

    De Wereldbekermanche van Koksijde bij de vrouwen had veel weg van het Nederlands kampioenschap veldrijden. 5 Oranje-vrouwen staken er met kop en schouders bovenuit, Ceylin Alvarado schudde in de laatste ronde Lucina Brand en Yara Kastelijn af.

    Alvarado houdt 4 landgenotes af in spannende slotronde in Koksijde

    'Nederlands kampioenschap' in Koksijde

    Zonder de nummers 1 en 2 van vorig jaar aan de start, Denise Betsema en Nikki Brammeier, lag het veld helemaal open. De Nederlanse vrouwen vulden dat vacuüm. Brand, Alvarado, Worst, Kastelijn en Van der Heijden maakten er een soort Nederlands kampioenschap van. Ze maakten het van begin tot einde onder elkaar uit. 

     

    Sanne Cant had geen geweldige dag. Enkel in het zand liet ze haar stuurmanskunsten enkele keren bewonderen. Zo reed ze weg van de leidster in de wereldbeker, Katerina Nash, en kwam alleen te staan in de achtervolging op de vijf leidsters. Tot opeens Laura Verdonschot uit de verre achtergrond op en over Cant gevlogen kwam. Verdonschot had haar start gemist, maar eindigde wel als beste Belgische na een knappe inhaalrace op plaats 6.

     

    Vooraan was duidelijk dat Brand en Alvarado de beste waren. Brand beschikte over het grootste vermogen, Alvarado was de vinnigste en meest technische in het droge zand. Brand deed alles om Alvarado en de rest los te rijden, maar enkel Worst en Van der Heijden konden niet blijven volgen.

     

    Alvarado toonde koersinzicht door toe te slaan op het perfecte moment. Net voor de laatste zandstrook wipte ze voorbij Brand en gaf daarna het volle pond in het mulle zand. Brand haperde een fractie te lang en de vogel was gaan vliegen. 

    Reacties bij de vrouwen na de Wereldbeker in Koksijde

    Alvarado: "Ik was heel moe, eerlijk gezegd"

    • Ceylin del Carmen Alvarado: "Het is ongelooflijk dat ik hier kan winnen. Deze cross was een van mijn topdoelen van het seizoen. Brand was heel sterk en ik wist dat ik haar zou moeten kloppen. Ik was heel moe op het einde, eerlijk gezegd. Ik hoorde van mijn ploegleiders dat ik als eerste op de laatste zandstrook moest beginnen, maar vaak lukte dat niet omdat Brand zo hard reed. Alleen in de laatste ronde reed ze wat minder en toen lukte het wel. Dat maakte het verschil."
    • Lucinda Brand: "Het is lang geleden dat ik zo kapot ben gegaan. De vermoeidheid was heel groot. Het is zo dat dit niet mijn grootste specialiteit is. Ik ben gewoon heel blij dat ik tot het einde kom meedoen. Alvarado had op de technische stukken iets over. Ik zat helemaal kapot en had moeite om me te concentreren op het tactische omdat ik me erg moest concentreren op de zandstroken."
    Uitslag
    1. Ceylin Alvarado (Ned) 47'09"
    2. Lucinda Brand (Ned) op 6"
    3. Yara Kastelijn (Ned) 8"
    4. Inge van der Heijden (Ned) 21"
    5. Annemarie Worst (Ned) 24"
    6. Laura Verdonschot 1'00"
    7. Sanne Cant 1'24"
    8. Alice Arzuffi (Ita) 1'25"
    9. Eva Lechner (Ita) 1'47"
    10. Shirin van Anrooij (Ned) 1'48"

    Fase per fase

    14:20

    Alvarado houdt 4 landgenotes af in spannende slotronde in Koksijde

    14:19

    Alvarado wint !!!

    Alvarado triomfeert. Na een klein foutje van Brand in de laatste meters, wordt de kloof zelf nog wat groter. Een verdiende zege. De top vijf is Nederlands. De eerste Belgische is Verdonschot op 59 seconden. Cant is net als vorig jaar 7e (op 1'24").
    14:18

    Alvarado wipt voorbij Brand

    Net voor de zandstrook gaat Alvarado voorbij Brand. Ze gaat daarna vol door het zand en Brand blijft even haperen. Dit zou de beslissing kunnen zijn.
    14:14

    Is het podium bekend?

    Brand, Alvarado en Kastelijn rijden weg. Worst en Van der Heijden breken en dat lijkt definitief deze keer. Kastelijn is sterk, maar is duidelijk geen specialist in het zandrijden bergaf.
    14:11

    Laatste ronde

    Brand heeft bij het ingaan van de laatste ronde opnieuw een kleine kloof op de rest. Als ze foutloos blijft, is de kans groot dat ze wint. Al kan Alvarado misschien op techniek nog terugkeren.
    14:09

    Verdonschot is alleen

    Sanne Cant heeft het opgegeven om Verdonschot te volgen in de achtervolging. De twee Belgische rijden nu elk alleen.
    14:09

    Cant met een lesje voor de rest in het zand. Opnemen en straks eens afspelen, zou ik zeggen.

    Michel Wuyts
    14:07

    Alvarado loopt het gat dicht

    In het zand loopt Alvarado opnieuw naar Brand. Dit komt ze goed uit.
    14:07

    Alvarado versnelt in de tweede ronde maar raakt niet weg

    14:05

    Brand geeft heel goede indruk

    Van Brand is geweten dat ze vaak groeit in een wedstrijd en dat is exact wat ze aan het doen is. Brand zet haar 4 landgenotes onder druk. Alvarado en Van der Heijden zijn de enige twee die min of meer in het spoor blijven. Worst en Kastelijn plooien.
    14:05
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    14:01

    Einde ronde drie

    De vijf Nederlandse vrouwen zitten nog altijd samen. Verdonschot en Cant volgen op 25 seconden, dat betekent dat de Belgen iets dichten komen.
    13:59

    Brand valt Alvarado aan

    Voor het eerst in deze spannende wedstrijd gaat iemand voor het wiel van Alvarado fietsen. Ze neemt over en dan moet de rest alle zeilen bijzetten.
    13:58

    Verdonschot gaat hard

    Opeens vliegt Laura Verdonschot over ons beeld. Ze gaat op en over Cant. De twee Belgische zijn de eerste achtervolgsters op de 5 Nederlandse, maar dat is wel al op ongeveer 40 seconden.
    13:55

    Worst heeft het moeilijk

    Vooraan slaan Kastelijn en Alvarado een kloofje. De drie andere Nederlandse hebben het moeilijk om aan te klampen. Vooral Worst is het slachtoffer.
    13:52
    In het zand heeft Cant haar klasse getoond. En zo rijdt ze samen met Compton een beetje weg van de rest van de achtervolgers. Vooraan geeft Alvarado voorlopig de beste indruk.
    13:45

    20 seconden is het verschil

    Het verschil tussen de 5 koploopsters uit Nederland en het groepje achtervolgers met Cant en Nash is ongeveer 20 seconden.
    13:45

    Nash is op gezond verstand aan het rijden.

    Michel Wuyts